2015-06-10

Dags för PTS generaldirektör att avgå?


SR Ekot har i dag en rätt stor grej om Post och Telestyrelsens (PTS) generaldirektör Göran Marby. Han beskrivs bland annat som oprofessionell och hotfull.

Internetoperatören Bahnhofs VD Jon Karlung är i sammanhanget den ende som vill träda fram med namn. Han säger...
Så här kan vi ju inte ha det. Det är en fullständigt ohållbar situation. Det går ju ut över näringslivet och också över många enskilda. Så fort någon har en kritik då kan man bli personligen drabbad, eller så kan företaget drabbas.
Vilket är ett högst relevant påpekande.

Med tanke på att mycket av PTS verksamhet handlar om regler som styr internets öppenhet och därmed i förlängningen också fri information och yttrandefrihet – så bör PTS ledas på ett lyhört och eftertänksamt sätt. Dess chef bör vara en jurist med integritet.

Just den saken, integritet, är något som PTS tycks sakna. En händelse som SR Ekot inte tar upp – men som har betydelse i sammanhanget – är hur PTS hanterat frågan om datalagringen.

Efter EU-domstolens dom som upphävde datalagringsdirektivet meddelade PTS att man inte längre ställde krav på teleoperatörerna att lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Så långt förekom inget märkligt, då EU-domstolen ju sagt att datalagringen strider mot de mänskliga rättigheterna.

Sedan kom signaler från regeringen. Mänskliga rättigheter hit och dit. Datalagringen skall fortsätta. Punkt.

Vilket fick PTS att göra helt om. Nu skulle datalagringen fortsätta. Med hot om vite för dem som låter bli. Men PTS vägrade att redovisa grunderna sina beslut. För att få ut myndighetens första PM om saken (som sa att datalagringen kunde upphöra) var Bahnhof tvungna att ta saken till domstol.

Vad det handlade om var att PTS inte vågade stå upp för sin första, självständiga bedömning av frågan (trots att den var i linje med EU-domstolens beslut). Istället lade man sig platt för politiska påtryckningar från Justitiedepartementet.

Det går möjligen att förstå att myndigheten ville mörka denna pinsamhet. Vilket inte fungerade.

Det är denna myndighetskultur som PTS generaldirektör Göran Marby är ytterst ansvarig för. Så det ligger nog rätt mycket i kravet på hans avgång.

SR: Skarp kritik mot Post- och Telestyrelsens gd »

Uppdatering: PTS styrelse har under eftermiddagen uttalat sitt fulla förtroende för generaldirektör Göran Marby. That was quick...

Uppdatering 2: SR Studio Ett har ett längre inslag om saken – som du verkligen skall ta och lyssna dig igenom. Detta är stor, mörk underhållning. Länk »

5 kommentarer:

  1. Nu när branschen förklarat att den inte har förtroende för GD Marby - vågar regeringen förlänga hans förordnande då? Han är ju trots allt en av deras hitmen i datalagringsfrågan.

    SvaraRadera
  2. Han är tillsatt av högern och inte sosse.

    SvaraRadera
  3. När Bahnhofs Karlung är den ende som törs stå med sitt namn
    och integritet är något som PTS tycks sakna så syns det mig som om demokraturen är rätt långt gången.
    Att förvänta sig att Marby avgår när han de facto lyckas med sitt uppdrag är då mer än naivt.
    DÖ-nomenklaturan applåderar ju taktfast..

    SvaraRadera
  4. USAs justitiedepartement vill ha reda på vem som sa otrevlig saker om domaren i Silk Road-fallet på Reasons blogg-kommentarer. Personligen tycker jag att kommentarerna på hit and run är nog så intressanta.

    http://popehat.com/2015/06/08/department-of-justice-uses-grand-jury-subpoena-to-identify-anonymous-commenters-on-a-silk-road-post-at-reason-com/

    /B

    SvaraRadera
  5. Är det inte bättre med uppenbara as som Marby så att det blir lättare att genomskåda hur Sverige fungerar?

    Får han gå finns det ju risk för att han ersätts av någon som är duktigare. Tänk på Obama, en till viss del skicklig skådespelare som kommer undan med att ljuga på ett helt annat sätt än sina föregångar (som också kom undan ganska bra).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.