Vad får vi egentligen veta om vår omvärld? Här är ett färskt, intressant seminarium. Eli Göndör på Timbro Medieinstitut har granskat den svenska public service-radions rapportering om den arabiska våren. Ur videons beskrivning...
Hur väl speglar Sveriges viktigaste utrikesredaktion världen? Eli Göndör har granskat hur Sveriges Radio rapporterat om två viktiga länder i Mellanöstern åren före ”den arabiska våren” och ställer det i relation till de publicistiska ambitioner som Sveriges Radio ger utryck för. Det leder till en viktig principiell frågeställning: i vilken grad hjälper medier sin publik att förstå situationen i världen som i sin tur gör det möjligt att förstå varför förändringar – ibland dramatiska – inträffar?
Eli Göndör menar i rapporten ”Medieskuggans dunkla vrår” att publiken var helt oförberedd på ”den arabiska våren” bland annat beroende på att rapporteringen från denna del av världen varit minimal och ibland obefintlig. Hade rapporteringen om brotten mot mänskliga rättigheter och de politiska spänningarna varit mera omfattande så hade det varit lättare att förstå varför upproren bröt ut.
Rapporten presenteras av Eli Göndör, fil. dr i religionshistoria vid Stockholms Universitet och fellow vid Timbro, och kommenteras av Sveriges Radios Nina Benner som är chef för Konflikt, Godmorgon, världen! och Lördagsintervjun samt av Erik Helmerson som är ledarskribent på Dagens Nyheter. Moderator är Timbros Lars Anders Johansson.Youtube »
Alla vet att den arabiska våren hade varit solig och fin om bara araberna hade lyssnat på journalisterna på SVT.
SvaraRaderaMen nu är inte Margot välkommen längre så då blir vi arga på både Erdogan och dom dära sektmedlemmarna i IS!
Mycket intressant. Skall se den ett par gånger.
SvaraRadera