2015-07-13

Fem obekväma påpekanden

7 kommentarer:

 1. Den fjärde sanningen har ännu inte gått upp för Reinfeldt med kompani!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om den här bloggen mer och mer...

  /Sofie

  SvaraRadera
 3. Tyckte det var ganska lätt att inte hålla med de flesta av dem.

  2. Jag jobbar hårt, men det är ägarna av företaget som får vinsten, trots att de inte jobbar alls.
  3. Meh, visst. Men i vilken mån äger vi något utan Sverige. Säg att du äger en ö, och Sverige går ut och säger "den där ön tillhör inte oss, den tillhör henrik. Vad som händer med den har inte vi med att göra, och kommer inte försvara den militärt." Hur länge får du behålla den, innan någon annan nation tar över ön och bygger en militärbas? Land/mark tillhör de som kan försvara det. En markägare har rätt att ta ut hyra. Ett land har rätt att ta ut hyra i form av skatt. Är det att stjäla(take)?
  4.Öh, det kan man absolut. Människor kan inte skapa värde ur vakum. Med hjälp av fördelning (ex. gratis skola ) kan man ge folk förutsättningarna som krävs för att skapa värde.
  5. Det måste finnas incitament för att jobba. De som går på soss har 100% marginalskatt på typ de första 15tusen de tjänar, därmed 0 incitament. En möjlig fix för detta är basinkomst, se Christian Engströms föreläsning på youtube.

  SvaraRadera
 4. @Rasmus
  2. Ägarna betalar väl din lön? Jag antar att du inte jobbar gratis. Tänk om ägarna sa att från och med nu får du bara 30% lön, för de behöver pengar till sina barns semesterresa.
  3. Staten har inga egna pengar att ge bort. En del tycker att medborgarlön är en jättebra ide, men de pengarna måste tas från någon - tex genom ökta skatter.
  4. Den norska oljefonden är på ca 7000 miljarder NOK. Om man fördelar det per norrman så blir det 1,35 miljoner. Tror du att det skulle leda till större välstånd för Norge?
  5. Och vem ska betala denna basinkomst? Se punkt 3. Du har helt rätt i att det måste finnas incitament för att jobba, men det måste också finnas för att betala skatt. Vad tror du händer när dem som jobbar häcken av sig i lågavlönade jobb ser att de kan få lika mycket pengar utan att lyfta ett finger?

  Det är viktigt att komma ihåg att skatteförmågans tvilling är skattevilja. Det är klart att man kan öka skattetrycket så att man kan finansiera allt möjligt, men förr eller senare kommer till och med sävliga svenskar att protestera.

  Kerstin

  SvaraRadera
 5. @Kerstin
  Rubriken på bilden är "5 truths you cannot disagree with".

  Påstående nummer 2 i bilden är sant, men det står står mellan raderna är ( "och därför är skatt ondskefullt" ). Det jag försöker påvisa är hyckleriet i att de som håller denna åsikt vanligtvis inte har något problem med rent-seeking i form av passivt ägande.

  Ägande är inte något fysiskt, det är en överenskommelse mellan människor. Ägande existerar bara om det backas upp med hot om våld, tyvärr. Likt patent och upphovsrättsskydd så fungerar det bara om staten erkänner ditt ägandeskap av egendomen i fråga.

  Mitt argument för att skatt är legitimt är: Jag äger egentligen ingenting. Jag har en överenskommelse med Sveriges befolkning, att de kommer försvarar att min ensamrätt till min egendom - mot att jag betalar hyra i form av skatt. Libertarianer har inte något emot att ta ut hyra, och hade kanske haft mindre emot skatt om de insåg att de egentligen inte äger något, utan hyr ut i andrahand.

  4. Sök efter Halmdocka på Wikipedia. Det jag skrev tidigare är tillräckligt för att motbevisa påstående 4.

  5. Situationen idag:
  Arbetslös, får 6000kr från staten. Tar ett deltidsjobb, tjänar 10000kr, efter skatt 8000kr. Bidraget minskar med 6000kr. Incitament = 0kr. Utgifter till arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialkontoren = Mycket höga.

  Situationen med basinkomst:
  Arbetslös, får 6000kr från staten. Tar ett deltidsjobb, tjänar 10000kr, efter skatt 4000kr.
  Incitament = 4000kr. Utgifter till arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialkontoren = Mycket låga.

  Mottager gärna bättre förslag, tycker att det vore värt ett försök. Använd den vetenskapliga metoden, testa i några städer och se hur det går. Fungerar det inte så får vi prova något annat.

  SvaraRadera
 6. Skrev fel siffror i föregående kommentar, men ni förstår min poäng.

  "Arbetslös, får 6000kr från staten. Tar ett deltidsjobb, tjänar 10000kr, efter skatt 6000kr. Bidraget minskar med 6000kr. Incitament = 0kr."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.