2015-07-13

Uppgörelsen med Grekland ingen garanti mot fortsatt euro-kaos


Än är uppgörelsen mellan trojkan och Grekland inte i hamn. Den skall genom det grekiska parlamentet också, inom tre dygn. Vilket lär bjuda på en del dramatik.

Sedan förutsätts grekerna verkligen göra allt man beslutat om. Vilket kommer att vara surt för en vänsterregering.

Det enda som med säkerhet går att säga om den nya uppgörelsen är att man fortsätter sparka den grekiska ekonomins tomburk framför sig längs ödets landsväg. Det finns inga garantier för att detta kommer att hålla, räcka eller fungera i ett längre perspektiv.

Och kom ihåg att den grekiska regeringen är kommunister, stödda av högernationalister. Vilka deras egentliga motiv är, det vet vi inte. (Även om det just nu ser ut som om Makt är en drivkraft.)

Det grundläggande problemet – en gemensam valuta för länder med helt olika ekonomier – kommer man dock inte att göra något åt. Vilket är en garanti för fortsatt turbulens. Är det inte Grekland, då är det något annat land nästa gång...

2 kommentarer:

  1. Ett förslag till Grekland är att införa Renminbi. Ja, Kina's valuta.

    "How a Chinese puzzle could enable the Greeks to have the last laugh" http://www.davidmcwilliams.ie/2015/07/09/how-a-chinese-puzzle-could-enable-the-greeks-to-have-the-last-laugh

    SvaraRadera
  2. En ledig nisch som borde passa grekerna är att ta upp Luxemburgs och Schweiz's fallna mantel som Europas skatteparadis, där folk som vill behålla sina tillgångar kan gömma sina tillgångar undan hemlandets skattemyndigheter. Mentaliteten är liksom den rätta redan och då skulle man kunna kombinera skattesmitning med att hjälpa det egna landet på fötter.

    Tyvärr har väl såväl grekiska banker som grekiska staten lite upförsbacke för att uppnå det förtroende som skulle krävas för en sådan verksamhet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.