2015-07-07

Fredsvalutan


Jo, så kallades den av euro-anhängarna i den svenska folkomröstningen: Fredsvalutan.

I dag skapar euro-samarbetet spänningar i Europa. Länder med svag och oordnad ekonomi ställer gång på gång till det för alla andra. Och när det går så långt som i Grekland, då hotas hela Europas valuta- och betalsystem.

Då börjar det tyska finansiella systemet vackla. Då kan det bli problem med löner och pensioner i Frankrike. Då kan finska företag få problem med att betala leverantörer och med att få betalt för sina produkter. Då kan hela det europeiska banksystemet drabbas av en kollaps som drar fram som en skogsbrand. Då kan även den svenska bolånebubblan spricka.

Krig har startat för mindre. Det finns helt enkelt en gräns.

Det stämmer förvisso att handel bygger fred och att en gemensam valuta underlättar handeln. Men ekonomisk osämja är en garanterad källa till bråk. Och att osämja skulle utbyta när man slog samman valutan i länder som Grekland och Tyskland, det hade en pärlhöna kunnat räkna ut.

Så nu står man där med skägget i brevlådan.

Enda sättet att få euro-projektet att "fungera" är med en total fiskal union. Total centralstyrning. Total kommandoekonomi. Men då kommer man att tvingas offra den fria ekonomin och demokratin på vägen. 

Och det är åt det hållet vi är på väg. Lyssna till exempel till vad (de så kallade) liberalernas ledare i Europaparlamentet har att säga... Youtube »

4 kommentarer:

 1. Det är inte oordnad ekonomi som är grundproblemet. Det är vårt penningsystem med bankernas skuldsättning av allt och alla som är grundproblemet. Det kommer komma till detta land också förr eller senare.
  Detta känns igen:
  "Stage 4: Now, the rape and humiliation of a nation begin under the name of “austerity” or “structural reforms.” For the debt that was forced upon it, Greece had to sell many of its profitable assets to oligarchs and international corporations. And privatizations are ruthless, involving everything and anything that is profitable. In Greece, privatization included water, electricity, post offices, airport services, national banks, telecommunication, port authorities (which is huge in a country that is a world leader in shipping) etc."

  Klassiska receptet på hur man suger ut ett u-land med andra ord.
  Ni får pengar i form av skulder som våra privatbanker hittat på ur ingenting som ni ska betala ränta på år efter år.. mot att vi får kontrollen över era företag och naturresurser. Game over.

  SvaraRadera
 2. Äras de som äras bör.det svenska folket som anade ugglor i mossen.när nomenklaturan och finanseliten samt fackföreningen ljög om eurons välsignelse för fred och framgång,de ville få en fin plats vid grytan med en stor slev i det nya sovjetsystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick på de påhitten och röstade ja, men är nu så glad att det blev nej samt får skylla på att jag var ung och naiv då.

   Radera
 3. Utan EU hade den tidigare kommunistiska nomenklaturan i Ryssland styrt alla svaga ekonomier i östra europa idag och jag vet vilka som hade gillat det.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.