Grekerna röstade nej. Oklart exakt till vad. Men det lär blåsa upp deras ego när det gäller att vägra betala tillbaka landets skulder.
Även om situationen är en smula dramatisk, skall man hålla i minnet att Grekland (sedan landet blev demokrati 1974) aldrig har haft en balanserad budget.
Det är också värt att notera att Grekland i princip saknar funktionsdugliga institutioner, av den typ som behövs om man vill försöka få en välfärdsstat med hög skatt att fungera.
Så det mesta är – faktiskt – ungefär som vanligt.
Euron är bara kronan på verket. Idén om samma pris på pengar i vitt skilda ekonomier var dömd att misslyckas från början. När man sedan ändå körde, då var det väldigt oklokt att släppa in Grekland.
Oansvarigt beteende, fusk med räkenskaperna, överkonsumtion och ekonomisk inkompetens... det är grekernas eget ansvar. Men ansvaret för att släppa in Grekland i Euro-zonen – det ligger hos EU.
Så frågan är om EU nu kan göra något annat än att sända räkningen vidare till skattebetalarna.
Det finns nämligen ingen plan. I vart fall ingen bra plan. Varken i Grekland eller i EU.
Länkar:
• Greklands finansminister avgår: Del 1 » | Del 2 »
• Gunnar Hökmark är synnerligen irriterad »
• Expressen försöker förstå vad Grekland egntligen röstade nej till »
• DI om den förestående grekiska bankkollapsen »
Slutligen, ett påpekande från Falkvinge...
Klicka på bilden för en större variant. |
Det är underbart att betrakta en härlig käftsmäll för psykfallen i Bryssel.
SvaraRaderaMen ack så dyr - och vågar man verkligen hoppas att käftsmällen blir en lektion?
HAX!
SvaraRaderaDet lönar inte att länka till svenska tidningar och Hökmarks blogg. De förstår inte vad som händer vare sig i eurozonen eller mer specifikt i Grekland. Här är emellertid två intressanta artilkar för de som verkligen vill få lite bakgrundsinformation:
Greece creditors will gain nothing from toppling Europe-lover Yanis Varoufakis
Notera att den nye grekiske finansminstern redan 1998 skrev vetenskapliga artiklar som ifrågasatte bärande delar av euro-konceptet. När skrev G Hökmark något sådant?
Defiant Greeks reject EU demands as Syriza readies IOU currency
Intressant: Kommer Grekland bli ett föregångsland när det gäller e-valutor?
"If necessary, we will issue parallel liquidity and California-style IOU's, in an electronic form. We should have done it a week ago," said Yanis Varoufakis, the finance minister."
En helt igenom digital valuta utan fysiska sedlar och mynt skulle i och för sig göra väldigt stor nytta i just Grekland. Det är inte lika lätt att driva en svart ekonomi utan kontanter. Det går, men det är knöligt. En helt igenom digital valuta skulle tvinga fram mycket av den grekiska ekonomin i ljuset och det skulle vara en bra nystart.
RaderaÅ andra sidan kan man åstadkomma nästan samma sak genom att helt enkelt göra det dyrt att hantera kontanter. Man kan t.ex. ta ut en insättnings- och uttagsskatt på några procent när någon vill sätta in eller ta ut kontanter på banken.
Ingen kommer att låna grekland pengar i framtiden hmm kanske ryssland då dom kan beslagta några öar
SvaraRaderaEU, EMU, ECB och Bryssel på fallrepet.Nu måste vi ta den där om stöveltrampen i Europa om det här ska hålla.
SvaraRaderaNi måste fatta att det blir krig utan EU!
Och fascism och nazism och rasism och kapitalism och en massa annat otäckt!
Man måste komma ihåg att Grekland var en diktatur för knappt 40 år sedan. Möjligen har vi blivit fartblinda av Östeuropas snabba konvertering till livskraftiga demokratier med ekonomisk tillväxt, att vi helt enkelt tappat proportionerna för hur lång tid det kan ta.
SvaraRaderaJag tror dessutom att 18 andra finansministrar tycker att det är rätt skönt att just Grekland är i fokus just nu. Den samlade statsskulden för EMU-området är nära 100 % av BNP, alltså långt över vad de själva anser är rimligt.
Särskilt Tysklands finansminister har all anledning att rikta fokus mot Grekland. Det är ju Tysklands handelsbalansöverskott som skapat förutsättningarna för greklandskrisen. Den tyska exportindustrin har dragit in massor med pengar till Tyskland, men man har inte använt dem för att handla från andra länder, utan man har försökt spara och placera pengarna. När den tyska finansmarknaden blivit mättad då har man investerat i andra länder, bl.a. Grekland, med nån slags förväntan att statsobligationer är säkra papper.
Det sorgliga är att man inte har använt de här åren på att bygga en stabilitetsmekanism som verkligen klarar att ett land slutar betala sina skulder.