2015-07-30

Kommer regeringen att döda crowdfundingen?Crowdfunding – gräsrotsfinansiering – är på väg att få fotfäste i Sverige. Kreatörer och entreprenörer samlar in pengar för projekt och affärsidéer via internet. Alla som är intresserade kan bidra med en slant efter vilja och förmåga. Spontan ordning råder på något som liknar en fri marknad.

Exempel på sådant som crowdfundats på senare tid är Docklands ekipage i Pride-paraden, medieprojektet Bubb.la och den EU-bok som jag just nu sitter och skriver på. Men det kan också handla om projkektlån och andelar i startup-företag.

Visst, det kan vara en smula komplicerat när det handlar om lån och andelar i nya företag. Men sådant finns det redan regler för – och de verkar fungera.

Kreativitet, entreprenörskap, maker culture, spontan ordning, frivilligt samarbete, frihet och decentraliserad finansiering. Kan det bli bättre?

Då gör regeringen entré. Svenska Dagbladet rapporterar...
– Vi ska sedan gå vidare och reglera detta på ett sätt så att marknaden fortsätter att växa, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Reglering – för att få marknaden att växa? Är han onykter?

Jodå, så är det. Regeringen skall in och pilla i gräsrotsfinansieringen. Detta trots att allt tycks fungera hur bra som helst.

Reglering. Inte för att det behövs. Bara för att man kan.

Som jänkarna säger: If it ain't broke, don't try to fix it.

Politiker är klåfingriga. Och allt de rör vid går åt helvete. Så räkna kallt med att Finansinspektionen blir tillsynsmyndighet. Det kommer säkert att bli fråga om registrering, med nya fina blanketter att fylla i. Med automatisk delning av uppgifterna till Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten för att hindra penningtvätt. Kopia till Säpo, ifall någon terrorist kan tänkas lura i skuggorna. Rapportkrav. Statistik. Finns det en jämställdhetsplan i projektet? F-skattekrav. Förskottsinbetalning av moms och skatter. Och så vidare. Du fattar. Detta kommer att bli gräsrotsfinansieringens död.

Speciellt det där med skatterna får nog antas vara regeringens verkliga syfte med en reglering. Man har funnit en ny skattekälla.

Länk: Regeringen närmar sig reglering av crowdfunding »

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Regeringen har också missat att det här är en internationell grej redan från början. Vår huvudsakliga crowdfundingfinansiering kom från USA och Sverige och en del från resten av Europa. Det är inte svårare att regga ett bolag utomlands än att köra en seriös crowdfundingkampanj, och det är troligen rejält korkat att låta startupbolagen starta utomlands. Sett ur statens synvinkel. Det fanns en anledning till att Anders Borg tvingade skatteverket att ta bort dubbelbeskattningen på appar.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt in the US of A:

  http://qz.com/search/crowdfunding

  SvaraRadera
 3. "Reglering – för att få marknaden att växa?"
  Den enda regleringen som kan få crowd-founding att växa är att göra crow-founding avdragsgill...

  SvaraRadera
 4. Bra text. Men jag tror inte att det blir så farligt. Dock är det lite kaka på kaka då equity crowdfunding och crowd-lending är redan reglerat av Aktiebolagslagen ju. http://blog.fundedbyme.com/should-crowdfunding-in-sweden-be-regulated/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.