2015-08-24

Att ha en trovärdig valuta har blivit ett problem


Det är kris i världsekonomin. Aktierna faller, valutorna är ovanligt volatila och euro-krisen är på väg tillbaka efter semestern.

En intressant detalj är att kronan stärks mot dollarn och pundet. Vilket är ett problem för den svenska exportindustrin. [Länk»]

Ja, det är absurt att det är ett problem att den svenska kronan betraktas som så stabil och stark att den utgör en "safe haven". Men det är märkliga tider just nu.

I vanliga fall hade Riksbanken gått in och petat. Men vi har redan minusränta. Och att de låga räntorna skulle få fart på inflationen (smygdevalvering) har visat sig vara en klen plan. Så den byråkratiska och politiska verktygslådan börjar bli tom.

Jag är ju inte ekonom, men jag tycker att det känns märkligt att den del av priset för vår valuta som utgörs av växelkursen sätts av marknaden – men att den del som utgörs av räntan sätts av byråkrater. Borde inte räntan vara en prismekanism som också regleras av marknaden? (Kommentera gärna.)

Det är i och för sig en teoretisk diskussion, nu när vi redan har en artificiell minusränta. Men det känns som om Riksbanken har spelat ut sina kort för tidigt. (Och samtidigt spätt på bolånebubblan.)

Situationen är knepig. Och med tanke på den rödgröna regeringens bristande sinne för ekonomiska lagar och realiteter skulle det inte förvåna mig om den gör något förhastat. Som att fixera växelkursen – för att sedan försöka köra en gammaldags, äkta devalvering.

6 kommentarer:

 1. Långa räntor sätt av marknaden. Dagliga överskotts & underkskottslikviditet som Riksbanksanslutna banker har landar på deras konton hos Riksbanken (RIX). Räntan på dom pengarna är det som styr korta marknadsräntor.

  SvaraRadera
 2. Här ett välgjord dokumentär som visar hur ett modernt penningsystem baserat på "fractional reserve" funkar. Lite vänstervinklat, speciellt på slutet men likväl lärorik. https://www.youtube.com/watch?v=XcGh1Dex4Yo

  SvaraRadera
 3. "Och med tanke på den rödgröna regeringens bristande sinne för ekonomiska lagar och realiteter skulle det inte förvåna mig om den gör något förhastat. Som att fixera växelkursen – för att sedan försöka köra en gammaldags, äkta devalvering."

  HAX, så där får du inte skriva, idioterna i Rosenbad kanske får för sig att faktiskt göra så...

  SvaraRadera
 4. Abstract: "We also show that credit and money expansion in Basel regulated systems is now dominated by the Basel capital requirements, rather than the older central bank reserve requirements. This implies that bank profitability is now the main factor in providing new capital to support lending, meaning that lowering interest rates can act to restrict loan supply, rather than increasing borrowing as currently believed."
  http://arxiv.org/pdf/1502.06163.pdf

  SvaraRadera
 5. Jo räntan borde givetvis vara en prismekanism.
  I sammanhanget - vad den vanliga människan vill är att ha ett pålitligt betalningsmedel. ECB borde koncentrera sig på detta mål och endast det. Sverige borde också gå med i Euron.

  SvaraRadera
 6. Ja, räntan borde vara styrd av den fria marknaden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.