2015-08-10

En studie i spontan ordning


I lördags promenerade jag runt med några vänner i Berlin.

Först hamnade vi på ölfestival på vid Frankfurter Tor. God stämning. Massor av människor. Massor av öl. Nu var det visserligen mitt på blanka eftermiddagen, men några överdrivet fulla eller stökiga människor såg vi inte till. Och inte några poliser heller.

Lite senare hamnade vi på hampa-paradens slutstation, vid Brandenburger Tor. Massor av människor. De flesta rökte på. Men inget stök, inget bråk – snarare harmoni. Och inga synliga poliser inne på området.

Det funkar, noterar man som förundrad svensk.

Det finns flera ledtrådar till varför det är så. Jag tror att ett skäl är att de flesta tyskar bryr sig. Människor kliver in och försöker räta upp saker innan man tar det hela till nästa nivå, som att kalla på polis.

Det finns dyngpackade, veviga, störande och farliga människor i Berlin också. Men blir det bråk i en tunnelbanevagn en kväll, då lägger sig folk i. Det är något slags inbyggd crowd control, där man kan räkna med att de flesta är beredda att kliva in. Man talar folk till rätta, särar på bråkstakar och gjuter något slags lugn över situationen – genom det enkla faktum att man kan räkna med att det inte bara är någon enstaka människa, utan många som griper in.

Det är mycket intressant att observera. Speciellt som jag i default-läget brukar vara skeptisk till människor i grupp.

Myntet har naturligtvis två sidor. Den ena är något slags känsla av trygghet. Den andra är att folk skriker efter en om man går mot röd gubbe...

Kontrasten mot en helgkväll vid någon större knutpunkt i Stockholm är slående.

3 kommentarer:

  1. Välkommen till landet "Ordnung muss sein"

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt gjort liknande observationer i Berlin.

    SvaraRadera
  3. Skillnaden mellan Sverige och Tyskland är inte så stor...men Tyskland är för vuxna människor!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.