2015-08-29

Övervakning: Ivar Arpi – Saurons kolportör?


Svenska Dagbladets Ivar Arpi har gjort något ovanligt. Han är en borgerlig opinionsbildare som tar bladet från munnen och lägger fram en konservativ (eller neo-konservativ) syn på övervakningsfrågorna. [Länk»] Normalt sett vägrar borgerliga politiker och opinionsbildare att över huvud taget diskutera saken. Så, jag kan inte motstå denna sällsynta möjlighet att få gräla lite.

Arpi öppnar med att vidareförmedla den amerikanska spionorganisationen NSA:s talking point om att den skall ha förhindrat 54 terrordåd. Värt att notera är att NSA:s övervakning inte lett till att en enda riktig terrorist har fällts av amerikansk domstol. Detta enligt en av USA:s tyngsta politiker på säkerhetsområdet, Jim Sensenbrenner, US House of Representatives. [Länk»]

Arpi gör sig även till megafon för svenska Säpo, som påstår sig ha avvärjt två terrorattacker de senaste åren. (Oklart dock i vilken omfattning detta bygger på traditionell underrättelseverksamhet i förhållande till övervakning – och om den övervakning som skett varit riktad efter någon form av rättsligt beslut eller en del av den massövervakning som drabbar hela svenska folket. Däri ligger en betydande skillnad.)

Men låt oss gå till Arpis påståenden om Säpo. Två avvärjda terrorattacker. Så bra. Men var är de misstänkta? När, var och hur ställdes de inför rätta? (Förberedelse / stämpling är också ett brott.) Alternativet är att man låtit dem löpa – vilket i så fall antingen är omdömeslöst eller beroende på att man helt enkelt inte haft bevis nog för att kunna påvisa att något verkligen varit i görningen.

I nästa andetag applåderar Arpi den rödgröna regeringen och dess inrikesminister, Anders Ygeman. Detta efter att Ygeman i går presenterat en plan för terrorismbekämpning som lider av svåra brister: Den vill straffa folk innan ett eventuellt brott begåtts (eller påvisbart planerats). Den viftar bort grundläggande principer för en rättsstat, som krav på bevis. Och den punkterar grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.

Vilket leder mig till Arpis formulering "Hur ska en demokrati skydda sig mot terrorism? Här finns svåra avvägningar mellan integritet och säkerhet." Men det handlar inte bara om avvägningar mellan integritet och säkerhet. Det handlar om avvägningar mellan grundläggande mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter och säkerhet. Skälen till att de grundläggande fri- och rättigheterna kallas grundläggande är att de är grundläggande. De skall aldrig kunna kompromissas bort. De skall vara oomkullrunkeliga. De är grunden för vårt demokratiska samhälle, för människans frihet och de är en mista gemensam nämnare för anständig mänsklig samexistens. Här skall inte göras avvägningar hit eller dit. Våra fri- och rättigheter skall respekteras. Annars har vi redan förlorat, på walk over.

Sedan följer en harang, där Arpi kritiserar den amerikanske whistleblowern Edward Snowden. I denna del bygger resonemanget på att terrorister är idioter, som inte insett att de är övervakade innan Snowden-dokumenten. Vilket med förlov sagt är mer än lovligt enfaldigt. Storheten i Edward Snowdens avslöjanden var att han visade för folket att den härskande politiska och byråkratiska klassen betraktar medborgarna som ett problem, som ett potentiellt hot. Vilket har långtgående demokratiska implikationer.

Håll ut, vi närmar oss slutet.

Arpis näst sista poäng är att den övervakningsstat som nu byggs upp inte alls skall jämföras med Orwells 1984. Här underskattar han Orwells underliggande budskap om hur en stat som har kännedom om alla sina medborgares förehavanden skapar en kultur av tystnad, rädsla, självcensur och angiveri. Och det är inte alls bara fiction. Detta är precis vad som hände i DDR, alldeles nyss, i vårt lands omedelbara närhet.

Istället, menar Arpi, kan man jämföra övervakningsstaten med J.R.R Tolkiens Sagan om Ringen. "Saurons brinnande öga letar febrilt efter sin ring men missar ändå Frodo, trots att han mobiliserat hela Mordor. Han ser allt men förstår inte vad han ser. En ensam terrorist – alltså Frodo – lyckas förstöra ringen. På samma sätt lyckas terrorister, trots att de övervakas, begå terrordåd."

Frodo, the terrorist. Sauron den gode. Säga vad man vill, men det var en ny infallsvinkel.

Detta landar dock i något slags motsägelse. Arpi skriver "Ju högre brus, desto svagare signal. När man inte vet var man ska leta, det vill säga när bruset är högt, blir det svårt att fånga upp vad man letar efter. Problemet med övervakningen i dag är alltså inte att den är för stor, som vissa tror, utan snarare att den är för dålig. Terroristerna ligger steget före."

Här blir jag faktiskt lite förbryllad och en smula ställd. Detta är ju delvis vad vi som (till skillnad från Arpi) kritiserar övervakningsstaten har sagt hela tiden. Om man letar efter en nål i en höstack, då är det sista man behöver en större höstack. SIGINT riskerar att få för stor betydelse på bekostnad av mer exakt och effektiv HUMINT. Att betrakta alla medborgare som potentiella terrorister som måste övervakas är både kränkande ock kontraproduktivt.

Med risk för blandade metaforer: Kom över till Kraftens ljusa sida, Ivar Arpi!

Arpi i SvD: Det behövs mer övervakning »

6 kommentarer:

  1. Egentligen behöver nog inte SÄPO hemlig övervakning på nätet om de nu menar allvar med att hitta terrorister. De kan börja med rumsavlyssning av särskilt utvalda moskéer där Dawah-rörelsen håller till. Vi kan börja där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller de kanske skulle faktiskt börja med att läsa sina mail?!

      Radera
  2. Ser man onda avsikter i Frodo så ser man onda avsikter hos vem som helst...

    Vilket är en förbannat bra anledning till att omedelbart sätta stopp på övervakningen...

    SvaraRadera
  3. Att SÄPO skulle ha avvärjt 2 terror-dåd är lika skrattretande som att de löste Palmemordet redan 1987.

    SÄPO ljuger, något annat är det inte frågan om. Frågan är varför ljuger de och på vems uppdrag...?

    SvaraRadera
  4. Sauron som den gode! Trodde aldrig jag skulle få se någon ta det gamla skämt-memet på allvar! Det är verkligen illa ställt med Arpis förmåga att komma upp med vettiga metaforer!

    https://www.superfunnyimages.com/good-guy-sauron-2/

    Eller också var det en freudiansk felskrivning av Arpi?

    Anyway, vad blir det härnäst? Voldemort som skolminister? (Han brukar ju i alla fall alltid på ett föredömligt sätt vänta tills skolåret är slut med att attackera Harry Potter så att Hogwarts PISA-resultat inte skall påverkas, typ...).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.