2015-09-18

Det grekiska dramat fortsätter...


Det är så mycket annat nu, men det är värt att notera att Grekland går till val på söndag. Igen. (Det är tredje gången bara i år, folkomröstningen inräknad.)

Det ser ut som om Ny Demokrati har en knapp ledning framför Syriza. Men allt är väldigt osäkert.

Om Ny Demokrati vinner är cirkeln sluten. Grekland har förlorat tid, pengar och anseende – men får då i vart fall en regering som i någon mån kan antas förstå enkla ekonomiska samband.

Vid en Syriza-seger är det inte någon som riktigt vet vad som kommer att ske. Det spåret är ju liksom kört i botten. Man kan bara vara "något nytt" en gång.

Det är också möjligt att de två partierna kommer att tvingas ingås i någon form av koalition. Vilken i så fall inte bara kommer att dras med spänningar mellan, utan också inom, de två ledande partierna.

Andra saker vet vi mer säkert. Som att den grekiska ekonomiska krisen fortfarande är synnerligen allvarlig. Vad som skett är att landet fått överbryggningslån, vars syfte i allt väsentligt är att skjuta de mest akuta problemen på framtiden. Några långsiktiga lösningar ligger inte på bordet.

Och det finns inga riktigt bra lösningar. Så länge länder som har helt olika ekonomiska förutsättningar binder sig till samma valuta kommer allvarliga problem att följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.