2015-09-16

Låt småföretagen rädda Sverige!


Dagen efter regeringsförklaringen – och nationen är lite smådeppig.

Vilket kan bero på att svenska folket ängsligt förväntar sig att politikerna kommer att lösa alla deras problem och vara alla goda gåvors givare. Men välstånd fungerar inte på det sättet.

Politik i allmänhet och rödgrön politik i synnerhet minskar människors frihet, motverkar entreprenörskap och håller tillbaka tillväxten.

Hur mycket de än sänder runt pengar i skatte- och bidragssystemen, så kan politiker inte skapa välstånd. De kan fördela andra människors pengar. (På oklar moralisk grund.) Men det är naturligtvis inte hållbart i längden.

Om vi vill ha det bättre, då måste vi skapa resurser. Det sker i näringslivet. Den utvecklingen har en mycket enkel drivkraft. Folk vill tjäna pengar och känna att de har kontroll och ansvar över sina egna liv. Då skapas nya företag, nya jobb och välstånd för alla.

Därför måste det bli enklare och mer lönsamt att starta företag. Det kräver att man minskar byråkratin och rullar tillbaka regelverken. Att man gör det mindre riskfyllt att anställa. Att man sänker skatterna.

Det måste bli mycket enklare att få F-skattsedel. Egenföretagare (de flesta företag börjar med en människa med en idé) borde slippa momskrångel om deras omsättning inte är större än vad som krävs för att en person skall kunna försörja sig på verksamheten. (Så är det i flera andra länder.) Småföretag måste slippa statistikvansinnet. Egenföretagare bör ges möjlighet att träda ur de snåriga offentliga försäkrings- och trygghetssystemen om de istället ordnar sådant på egen hand.

Lågutbildade, ungdomar och invandrare har i dag svårt att komma in på arbetsmarknaden. Så varför inte göra det betydligt lättare för dem att driva eget? Här finns ett ymnighetshorn av idéer, kreativitet, vilja och hopp – som aldrig kan matchas av arbetsförmedlare och byråkrater.

Dessa människor måste uppmuntras, inte hållas tillbaka.

Dessutom är det ur de småföretag som startas i dag som morgondagens storföretag, exportsuccéer och affärsmodeller kommer att växa fram. Inte ur statliga kommittéer och utredningar.

2 kommentarer:

  1. Bra förslag!

    Stora företag skapar inte jobb, de rationaliserar bort dem. Trots detta är fokus både för S och M alltid storföretagen.

    Hur gick det med undantagen från LAS, förresten? Har man mindre än ett dussin personer vågar man väl inte anställa alls i lågkonjunktur.

    SvaraRadera
  2. Men, men, men då kommer det inte finnas samma behov av alla politiker och byråkrater... Dvs kommer aldrig att hända om vi inte med vapenmakt tvingar de till det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.