2015-09-22

Sossarna krattar för censur av spelsiter på nätet


Civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterar idag på DN Debatt en utredning med syfte att stärka den statliga kontrollen över spelmarknaden.

Speciellt är han irriterad över att det finns spelsiter på nätet som inte faller under svenska regler.

Som skäl för ny reglering anger han folkhälsan. Men det får nog bara ses som en fasad. Det lär snarare vara möjligheten att beskatta utländska spelbolag han vill åt.

I artikeln bollar Shekarabi med idén om att införa ett licenssystem, som ger utländska bolag (som då måste följa svenska regler och betala svensk skatt) rätt att anordna spel som vänder sig till svenskar.

Frågan man då måste ställa sig är vad som kommer att ske med de tiotusentals andra spelsiter som finns där ute på internet. Om bara vissa skall få verka i Sverige – hur stoppar man då alla de andra?

En modell kan vara att försöka stoppa svenska betalningar till utländska spelbolag som inte är licensierade i Sverige. Det är en principiellt tveksam metod. Den är inte rättssäker och lär få oönskade konsekvenser. Dessutom är metoden inte speciellt effektiv. Sätten att kringgå en sådan blockering är många. (Att använda Bitcoin är bara ett exempel.)

Då återstår en möjlighet – att blockera / censurera alla spelsiter som inte är licensierade i Sverige. (Och de kommer att vara väldigt många.)

Detta ställer många andra frågor på sin spets, av vilka den viktigaste är: Skall svenska staten censurera internet?

Nätcensur innebär, till sin natur, att folket hindras från ta del av viss information. Vilken information som drabbas kommer att bestämmas av politiker och byråkrater. Och när man väl börjar censurera internet – då är risken överhängande att man kommer att fortsätta med andra saker som våra makthavare ogillar. Därför skall den dörren hållas stängd.

Man kan dessutom fråga sig hur ett försök att stoppa utländska spelsiter står i förhållande till EU:s fria rörlighet. Varor och tjänster som är lagliga i ett EU-land skall som princip också anses vara tillåtna i alla andra. (Undantag kan göras med hänvisning till folkhälsan. Men med tanke på den aggressiva marknadsföring som bedrivs av statens spelbolag – Svenska Spel – så lär ett sådant försök till undantag falla platt till marken. För övrigt är det rätt uppenbart att detta mer handlar om att staten vill ha in skattepengar.)

Dessutom handlar det om paternalism och förmynderi. Staten (och speciellt sossarna) tycks mena att vuxna svenskar måste skyddas från omvärlden. Det är en djupt förnedrande attityd.

Nu gäller det att hålla ögonen på denna utredning, dess arbete och dess resultat. Risken för att den kommer att föreslå någon form av censur av internet är överhängande.

Länk: Licenssystem ska ge Sverige kontroll över spelmarknaden »

3 kommentarer:

 1. Tja, Palm vill ju förbjuda porr, så det här är väl bara ytterligare ett steg i den riktningen.

  Hur är det med S lotteri, är den OK?

  SvaraRadera
 2. Ett led i att införa sharia lagar kanske?

  SvaraRadera
 3. Socialismen visar sitt fula ansikte igen! Avskaffandet av människors frihet är ett nödvändigt steg för socialismen, vi ser det om och om igen. Det sker givetvis med pyttesteg så att inte folk omedelbart fattar vad som händer.
  Vad socialismen sedan resulterar i har vi också sett många gånger, nu senast i Venezuela.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.