2015-10-19

M tar ett steg åt rätt håll. Men regeringen?


Moderaterna har nu fattat ett policybeslut om att flyktingar skall få tillfälliga (istället för permanenta) uppehållstillstånd. Vilket är en anpassning till hur det ser ut i resten av Europa.

Nu bör de vara mycket tydliga med nästa steg: Arbete (eller annan trovärdig egen försörjning) är nyckeln till permanent uppehållstillstånd.

Det handlar om signaler, om incitament. Och om principen att den som bor permanent i vårt land i normalfallet förutsätts kunna försörja sig själv och de sina.

Detta ändrar mycket lite för verkliga flyktingar från krig och förtryck. Men det är en tydlig signal till ekonomiska migranter. Den allmänt spridda bilden av att det går att komma till Sverige för att leva ett liv på bidrag stämmer inte.

Folk får gärna flytta till Sverige för att få ett bättre liv. Men då skall de försörja sig själva och bidra till vår tillväxt och vårt välstånd.

Så långt Moderaterna och deras politik. Men de sitter inte i regeringen. Så det hela är möjligen en akademisk fråga. Den rödgröna regeringen visar inga tecken på att vilja ändra på något av betydelse.

5 kommentarer:

 1. Om de ska bidra till "vårt välstånd" räcker de inte med att de har arbete, de bör också ha en inkomst över snittet. Annars sjunker BNP/capita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje ökning av den *totala* Bruttonationalprodukten är också en ökning av vårt totala välstånd - och har många synergieffekter. Så länge man inte ligger andra till last finns inget problem.

   Radera
  2. Nej, då skulle Indien vara rikare än Sverige. Det kan ingen rimligen påstå.

   Det finns ju tex en miniminivå på pensioner som du får även du bara haft 50 000:- i livsinkomst. Detta gäller de flesta socialförsäkringar. Därför kan man inte bara nöja sig med att folk som kommer hit är självförsörjande, de måste också tjäna på en viss nivå för att de ska vara "lönsamma".

   Radera
 2. "Den rödgröna regeringen visar inga tecken på att vilja ändra på något av betydelse."

  Gör verkligen moderaterna/alliansen det? Lita inte på vad som kommer ur foderluckan på en moderat. Se till verkstaden. Om det finns någon.

  SvaraRadera
 3. Det återstår att se hur Annie Lööf och AKB kan enas i denna fråga och vad som blir Alliansens gemensamma linje. C kan för M bli vad MP är för S, dvs en kvarnsten.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.