2015-10-19

Turkiet och EU:s självmål


För inte så många år sedan var Turkiet ett kandidatland för EU-medlemskap. Landet hade demokratiska bister – men rörde sig i vart fall åt rätt håll.

Sedan stängde EU dörren. I stort sett med motiveringen "svartskallar".

Turkiet vände sig då, föga förvånande, inåt. Det turkiska folket slog in på en ny väg – under en president med en mer religiös och mindre demokratisk agenda, Recep Tayyip Erdoğan. Sedan dess har landet i allt väsentligt rört sig åt fel håll. Och i det västasiatiska kriget tycks Erdoğan vara mer intresserad av att bekämpa kurderna än IS.

Nu behöver EU plötsligt Turkiet igen, som buffertzon för att undvika en än större flyktingkris i Europa. Men vi står i dag mycket svagare i dialogen med Turkiet än tidigare. Vi är inte längre i någon position att ställa krav eller att komma med åsikter om demokrati och mänskliga rättigheter.

Europa missade helt enkelt en utmärkt chans att bygga en bro till den muslimska världen – skapad på visioner om demokrati, handel, öppenhet och frihet.

Nu är vi istället tvingade att göra affärer med en i många avseenden odemokratisk och mer religiös regim.

(EU är till och med pressat att öppna nya samtal om EU-medlemskap med den turkiska regeringen. Nu har vi alltså gått varvet runt och är tillbaka på ruta ett igen – men med betydligt sämre förhandlingsläge och förutsättningar än tidigare.)

Så tragiskt. Så onödigt. Men vi har bara oss själva att skylla.

5 kommentarer:

 1. "Europa missade helt enkelt en utmärkt chans att bygga en bro till den muslimska världen ..."

  Tihi.

  Europa missade en chans att upprätthålla sina yttre gränser, i hopp om att ifall vi matade krokodilen Turkiet med vansinnigheter om EU-medlemskap så skulle den äta oss sist.

  Nu sitter vi där, och hoppas att Turkiet skall vara snälla och upprätthålla våra gränser åt oss. Samtidigt som vi tydligen fortfarande vill släppa in denna asiatiska krokodil i EU, och då göra hela gränsupprätthållandet meningslöst - fullt påskruvad kran med både turk- och MENA-flöde in till Europas välfärdstuttar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet redan att SD:s utrikespolitik går ut på att pissa på folk. Jag tror det är en dålig plan som bara ger oss fler och farligare ovänner.

   Radera
 2. Motiveringen "svartskallar", eller mer korrekt "muslimer" räcker väl för att hålla dem borta härifrån Europa? De har ju klart visat att deras kultur ännu inte är civiliserad nog för att få ett annat bemötande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Turkiet blivit mer eller mindre sekulärt sedan EU slängde igen dörren i turkarnas ansikte? Mindre, I would say. Vilket är dåligt. Väldigt dåligt.

   Radera
  2. Det har naturligtvis inget med islam att göra. Erdogan: "The term moderate islam is ugly and offensive. There is no moderate islam. Islam is islam."

   Men Henrik blandar naturligtvis in att SD "pissar på folk" (de pissar på 7-klöver politker iofs), så det är väl deras fel alltihop?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.