2015-10-15

SD byter taktik: Ger upp trycket mot regeringen i riksdagen


Sverigedemokraterna låter meddela att de kommer att ändra fokus från arbete i riksdagen till att kampanja mot invandringen runt om i landet – syftande till en folkomröstning i frågan.

Och så skall SD köra en mediekampanj i andra länder, för att bromsa flyktingströmmen till Sverige.

Frågan är hur en folkomröstning är tänkt att se ut, i praktiken. Ett ja eller nej till invandring säger i sig inte så mycket som man kanske först tror. Kommer det att gälla all invandring? Kvotflyktingar? Arbetskraftsinvandring? EU:s fria rörlighet? Hur förhåller den sig till tillfälliga respektive permanenta uppehållstillstånd för dem som ändå tar sig till Sverige? Vad innebär det när man ser till ekonomiskt och annat stöd till de flyktingar som redan är här?

En ja- eller nej-fråga skulle dessutom döda frågan om vad man borde göra. Nämligen att acceptera invandring vad gäller människor som har ett jobb och som kan försörja sig själva – samtidigt som man gör det mindre attraktivt att söka sig till Sverige i syfte att få del av landets generösa välfärdssystem.

Nu är detta närmast akademiska frågor, eftersom övriga partier förmodligen aldrig kommer att gå med på en folkomröstning. Istället kan man se SD.s nya kampanj mer som att de startar sin valrörelse väldigt tidigt.

Vilket i sig kan vara listigt. För varje namnunderskrift för en folkomröstning SD samlar in, så ingår de en slags informell pakt med en potentiell väljare inför nästa riksdagsval. Detta är klassisk och effektiv kampanjteknik. Det handlar egentligen inte om att driva fram en folkomröstning – utan om att binda upp väljare.

Kanske mest intressant med dagens presskonferens är ändå att SD kommer att sätta sitt riksdagsarbete på sparlåga – för att istället rikta alla resurer på sin kampanj.

I exakt det ögonblick då trycket på Alliansen är som störst för att utmana den rödgröna regeringen i riksdagen – då byter SD strategi och släpper den bollen. Det känns som ett taktiskt misstag.

Regeringen kan andas ut. Borgerligheten kan fortsätta sin självförnekelse i DÖk:s anda, även om överenskommelsen formellt sett inte längre gäller. Och SD kan helt fokusera på att kampanja för att bli landets största politiska parti. (Vilket vänstern säkert kommer att hjälpa dem med, på sitt sätt, på gator och torg.)

Några konkreta förslag om hur flyktingkrisen skall hanteras här och nu syns dock inte till. Inte från något politiskt parti.

4 kommentarer:

 1. Oroa dig inte, det blir inte fler val..

  SvaraRadera
 2. Det blir naturligtvis ingen folkomröstning och det inser SD. Alla vet ju också att ingen seriös opinionsmätning i modern tid visat att nuvarande migrationspolitik inte stöds av en majoritet av väljarna. Jag tror inte på ett nyval i höst men kanske i vår. Men det som avhåller är rädslan för nya katastrofval. Jag kan inte se att SD släpper bollen. Erbjudandet om att fälla regeringen står ju kvar. Det är rörande att höra partier beklaga att SD försummar riksdagsarbetet när de inte vill ha med dem att göra. Men ditt sista konstaterande skriver jag under på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där stämmer inte alls, Tino har ju visat att en majoritet inte alls ger stöd åt den nuvarande invandringslinjen i undersökning efter undersökning, tvärtom!

   Radera
 3. SD "släpper bollen"? Har dom meddelat att dom uteblir ur riksdagen? Inte vad jag vet, och då är frasen helt felaktig.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.