2015-12-03

Gränsen stängs för alla?


Regeringen vill kunna stänga Öresundsbron.

Syftet är att ha en snabb nödbroms för flyktingströmmen. Vilket man i sak och som isolerad företeelse möjligen kan förstå.

Men det kommer i så fall att få många oönskade konsekvenser.

På ett praktiskt plan kommer det att orsaka stora problem i den allt mer integrerade Öresundsregionen: Uppemot 20.000 pendlare använder bron varje dygn. 55.000 lastbilar passerar varje månad. Kastrup är hela Sydsveriges internationella flygplats. Sysselsättning, handel och tillväxt kommer att drabbas.

Och det kommer att kännas väldigt märkligt att inte kunna åka till eller från Danmark på ett rimligt sätt.

Öppna gränser – man förmår inte riktigt uppskatta dem förrän man blir av med dem.

Länk: Regeringen redo stänga Öresundsbron »

19 kommentarer:

 1. Det är inte så komplicerat att kolla bron. Alla som går på tåget i Köpenhamn ska visa ID. Kolla alla bilar med mer än 1 person, samt alla bussar och skåpbilar. Sen måste de som vill hit försörja sig själva efter 1-2 månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Räkna med fem minuter per resenär/kontroll på bägge sidor. Hur ofta skall tågen gå? Vad gör vi den som inte har giltiga handlingar men konstrar och obstruerar? Då behövs personal och förvaringsutrymmen. Och så vidare.

   Tänk dig köerna på bron om varje bil som skall in i Sverige skall stanna och genomsökas.

   Finns inte i verkligheten att någon politiker tar beslut som skapar mer än symboliska stickprov. Vill man så går det givetvis, men innan den apparaten är på plats (med ombyggnation och lagändringar tittar vi på som kortast två år)... i nuläget är det helt enkelt orealistiskt.

   Samt att dagen efter hela apparaten är på plats och börjar fungera så kommer båtarna. Vad gör vi då?

   En bättre åtgärd (även om jag också vill ha en riktig gränskontroll) är att göra Sverige 'värdelöst' att komma till.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  2. @ Rikard

   "Riktiga gränskontroller" kanske skulle passa också mellan Stockholm och Bromma eller?

   Radera
 2. Öppna gränser bara för EU-medborgare och en upprätthållen yttre gräns av EU hade inte resulterat i stängd Öresunds-bro. Nu ville många liberaler och vänstern att öppna gränser skulle innefatta hela världen (framförallt ekonomiska migranter från Mellanöstern/Nordafrika, som förutom kulturell inkompatibilitet inte heller hamnar i riktigt arbete inom överskådlig tid).

  Gapar man efter mycket förlorar man ofta hela stycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ditt parti SD har ju absolut aldrig någonsin velat återupprätta "Jerntæppet" i Öresund...

   http://www.svd.se/flyktingar-ska-avskrackas

   Radera
  2. Ser inget i den artikeln om något "Jerntæpp"...

   "Partiet, som vill lämna EU, vill också strypa den fria rörligheten.

   Men det drabbar ju också svenska löntagare som vill arbeta i EU?

   –Det beror på vilka avtal vi får med andra länder. Men vi vill stärka gränsskyddet och få bättre koll på vad som rör sig över gränsen."

   Det var absolut aldrig någonsin någon svensk som jobbade utomlands innan EU, schengen och "den fria rörligheten" - Tidernas mest överskattade hang-up.

   Radera
  3. Amnexis har alltså ingen koll på att innan EU, Schengen och den fria rörligheten var det t.ex. totalförbjudet för mig att ta hem en back pilsner inhandlad på Netto fyra km västerut, och tullen tvingade mig betala en straffavgift för jag hade oförskämdheten att köpa böcker om Skånes egen danska historia i Köpenhamn?

   I övrigt intressant att Amnexis har svårighet att stava rätt till Jerntæppet. Berlinmuren är ingen unik företeelse i historien, som t.ex. fil dr Ingemar Ingers påpekar:

   ” – att där har funnits en period på över 140 år efter Skånes skilsmässa från Danmark, då all trafik mellan dessa länder var av svenska myndigheter inte bara strängt försvårad, men närapå förbjuden, då handel och samfärdsel var nedlagd, då t.o.m. införsel av danska böcker var förbjuden. Det barbariska förbudet emot all slags förbindelse mellan Skåne och Danmark infördes på 1680-talet till följd av svenska myndigheters misstänksamma hållning. Förbindelsen mellan släkt och vänner på bägge sidor om Sundet blev därigenom förhindrad, och särskilt kännbart var detta för adeln och prästerskapet samt städernas borgerskap. Det ligger en lång och smärtsam väg ifrån denna isolering och till de lättnader som småningom – med början på 1820-talet – genomfördes. Och fastän vi nu i flera generationer har haft fri fart, gör sig följderna av denna långvariga isolering fortfarande gällande, -”

   http://www.maltelewan.com/skanelandwebben/skaane-danmark.html

   Det verkar snarare som centralister och stockholmsdominalister i SD såsom Amnexis, har en hangup på att skåningarna skall hålla sig på mattan, passa sig noga och inte pula ihop något med danskarna?

   Radera
  4. Översättning av Halsingens svar:

   "Jag förlorade debatten och framstår som skrattretande. Jag retirerar med det ihåliga yrkandet att jag är bättre än du"...

   Radera
  5. Pratade vi verkligen om pilsner (bättre då att kritisera statens alkoholmonopol kan jag tycka) och hur reglerna såg ut under 1800-talet? Var det inte arbete utomlands som diskuterades? När senast blev du hindrad av tullen att medföra dansk litteratur till Sverige?

   SD är ena stunden "obildade från landsbygden", i nästa andetag blir vi "Stockholmsdominalister". Varpå Halsingen bygger en halmdocka om att SD tycker skåningar ska "hålla sig på mattan o inte pula ihop något med danskarna" (SD har ett tätt samarbete med DF i Danmark, så de pular nog också ihop något med danskarna..). Sen, du vet att SD är procentuellt störst i Skåne och Blekinge va?

   I övrigt brukar anmärkningar på stavning vara ett tecken på brist på argument i sak...

   Radera
  6. Så bra, nu slipper ju SDare att ställa sig på bron med k-pist, regeringen går dem till viljes och stänger ner hela skiten istället...

   /A

   Radera
 3. Vad skulle Storstockholmspendlare säga om en sådan behandling?

  Det är denna uppsvenska dominalism som får skåningar att vilja säga upp medlemskapet i Sverige.

  Vill de stänga gränsen, så får de göra det borta vid Markaryd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du påminner faktiskt en hel del om sektkommunisterna från 70-talet, i den bemärkelsen att de helt uppenbarligen vägrar att ta del av den faktiska empirin som existerar angående människors beteenden utan maniskt strittar ner i sitt teoretiska ramverk och från detta drar enbart deduktiva slutsatser, oavsett hur absurda dessa är.

   Skulle en markägare i Polen 1938 ha rätt att fritt bjuda in tyskar? Ska en markägare i Israel fritt kunna bjuda in nazister eller radikala muslimer? Ska en markägare på Gotland fritt kunna ta in ryssar? Inser inte dessa svenska libertarianer hur extremt tokigt detta är?

   Att många av dem öppet sen anser att det inte direkt spelar någon roll om Sverige som nation förintas och befolkningen byts ut är minst sagt uppseendeväckande. Under gällande internationell lag är detta utan tvekan ett folkmord och konsensus är, minst sagt, ganska stark att man inte accepterar detta på ideologiska grunder. Faktum är att de som har företrätt den typen av tänkande genomgående har brännmärkts skoningslöst av historien.

   Radera
  2. Amnexis påminner faktiskt en hel del om 1800/1900-talets statsnationalistiska och totalitära hovhistoriker, i den bemärkelsen att de helt uppenbarligen vägrar att ta del av den faktiska empirin som existerar angående människors beteenden utan maniskt strittar ner i sitt teoretiska ramverk och från detta drar enbart deduktiva slutsatser, oavsett hur absurda dessa är.

   Skulle en markägare i Helsingør 2015 ha rätt att fritt bjuda in vänner och kollegor från tvillingstaden Helsingborg? Ska en markägare i det gamla danska Malmø fritt kunna bjuda in köpenhamnare som är bosatta inom samma lokala stadsområde?

   Inser inte de storsvenska chauvinisterna i SD hur tokigt det är att motsätta sig detta?

   Eller hur vansinnigt det är att påstå att en "nation" eller närmare bestämt stormaktsskapelse från 1600-talet, "förintas och befolkningen byts ut" eller rentav är ett "folkmord" (!), om man inte har samma fria rörlighet inom ett lokalt stadsområde som Storköpenhamn, liksom i Storstockholm?

   Faktum är att de som har företrätt den typen av tänkande genomgående har brännmärkts skoningslöst av historien.

   Radera
  3. Halsingen:

   Ge ett exempel?

   Radera
  4. I övrigt kan jag berätta för Halsingen att SD vill ge kommuner mer självbestämmanderätt på en rad olika områden... Inte den secession som Halsingen drömmer om, men definitivt inte någon "Stockholmsdominalism"...

   Radera
 4. Det verkar, av nyhetsflödet de senaste dagarna att döma, som om danskarna accepterar att Sverige tvingar tåg/buss-operatörer att genomföra ID-kontroller innan passagerare släpps på till Sverige. Jag är förvånad över detta. Vad det egentligen innebär är ju att de som saknar ID nekas möjligheten att söka asyl i Sverige, i praktiken hänvisas till att söka i Danmark (eller leva där illegalt).

  Bättre vore att gå på M:s (och SD:s?) modell - de som söker asyl i Sverige efter att ha anlänt från Danmark utan att ha sökt asyl i något annat EU-land direktavvisas till Danmark (och de som är Dublin-fall direktavvisas tillbaka till det första land i EU de registrerats i). Det hade varit hederligare, och framför allt mer genomförbart (även om det naturligtvis hade krävt en massiv insats av svensk polis - eller andra, typ svensk militär personal, som utrustats med vissa polisbefogenheter).

  SvaraRadera
 5. Detta kommer sannolikt ge ny näring åt secessionistiska grupper såsom Skåneländsk Samling, Stiftelsen Skånsk Framtid, Dansk-Skaansk Forening, Skånsk Fremtid m.fl.

  https://sites.google.com/site/skanelandsksamling/
  http://scania.org/
  http://www.danskskaanskforening.dk/
  http://skaanskfremtid.dk/
  https://soundcloud.com/nyhetsbubbla/brev-om-svenska-secessionsrorelser-som-inte-uppmarksammades-i-forra-sandningen

  Håll utkik efter reaktioner från den globala mindretalsorganisationen UNPO och den europeiska motsvarigheten FUEN, där Stiftelsen Skånsk Framtid är fullvärdiga medlemmar sedan 1990-talet:

  http://unpo.org/
  https://www.fuen.org/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spettalossklubben04 december, 2015 08:52

   Det är lugnt, vi i den svenska sektionen av spettalossklubben ska anstränga oss lite mera att få igång avstyckningen av Skåne från Sverige så det kan driva iväg till Danmark. Vi hoppas även att den Skånska sektionen kommer att anstränga sig extra så skall det här nog kunna lyckas.

   Radera
 6. Regeringen angriper detta på fel sätt. Varför vågar inte regeringen säga som det är och ta tjuren vid hornen?

  Vad är det som orsakar flyktingströmmarna?
  Vad är det som orsakar att människor väljer att bli flyktingar.

  http://www.stripes.com/news/middle-east/cia-backed-militias-waging-shadow-war-in-afghanistan-1.381709

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.