2015-12-10

Vägen till folkhemsfascismen


Det är ett jobbigt läge just nu, eller hur?

Vi har en flyktingkris som ingen riktigt verkar ha grepp om; Vi har ett antal radikaliserade unga människor som vänder vårt samhälle ryggen och reser iväg för att slåss för en religiös dödskult; Vi har politiker som gör sitt bästa för att skrämma upp folket vad gäller till exempel terrorhot – för att kunna öka kontrollen av nämnda folk och samtidigt inskränka våra fri- och rättigheter.

Regeringen är uppenbart stressad. Med största säkerhet även djupt splittrad. Oppositionen är vilsen. Det enda missnöjespartiet är framvuxet ur den nationalistiska och rasistiska undervegetationen – och inte heller det har något av värde att tillföra när det gäller till exempel arbetsmarknad, bostadspolitik och integration. Istället sår det misstro, motsättningar och hat. Lägg till det en liten, radikal vänster som lever i något slags revolutionsromantik och som även den hämtar sin livsluft ur misstro, motsättningar och hat.

Polisen saknar de resurser och den kompetens som krävs för att den skall kunna sköta sitt jobb. Försvaret mot yttre fiender är på sin höjd en kuliss. Utbildningsväsendet har tappat skärpan. Kärnverksamhet inom vård och omsorg trängs ut av sin egen byråkrati. Infrastrukturen har uppenbara brister. Sprickorna i fasaden blir allt fler och större.

Detta i ett land där folket betalar mer i skatt än i nästan alla andra länder.

Världens präktigaste, förnumstigaste och småtråkigaste land har plötsligt blivit metastabilt. Just nu kan små händelser få snabba, oförutsedda och oönskade konsekvenser. Och ett politiserat, centralstyrt samhälle som vårt har oroväckande många single points of failure.

Jag tycker verkligen inte om staten. Men jag är inte övertygad om att okontrollerade, partiella sammanbrott och ett brutet samhällskontrakt kommer att göra något bättre. Om någon skulle stiga fram för att försöka fylla rollen som "stark man" – då kommer det knappast att vara någon godhjärtad liberal som respekterar demokrati, rättsstat och det öppna samhället. Tvärt om, är jag rädd.

De problem vi nu ser bör hanteras med ödmjukhet, eftertanke, respekt för medborgarna som fria individer – och rationell handlingskraft. Men det är inte vad vi ser och mer än vad vi just nu kan hoppas på. Deus ex machina-scenarier förefaller lysa med sin frånvaro. Vad som återstår för våra politiker är att spela de kort de har, även om ingen av dem har någon speciellt bra hand.

Jag vet inte. Men jag har en stark känsla. Det är som om det finns något slags skruvad, mörk dramaturgi som styr det som sker:

Som spelplanen ligger just nu kommer den härskande politiska och byråkratiska klassen att känna sig tvingad att försöka rädda vad som räddas kan av ett dysfunktionellt system – genom att bli allt mer totalitär.

Och den totalitära staten kan – i vart fall till en början – mycket väl rullas ut efter i god ordning fattade demokratiska beslut och med folkflertalets stöd. Men vi vet vart sådant brukar leda.

För den som inte är uppmärksam vill jag påpeka att denna utveckling redan har börjat.

12 kommentarer:

 1. Sverige blir totalitärt som de länder våra flesta migranter kommer ifrån?vad var vunnit med mångkulturen då?eller var det avsikten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska politiker hade nog klarat av att ställa till med rätt mycket ändå, utan flyktingar.

   Radera
 2. Det tror inte jag. Enda lösningen är naturligtvis att sänka skatterna t 15% och införa nattväktarstaten. Inom 15 år är det terminsavgifter på uni. Känner INGEN som inte tror det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur ska det gå till? Det är väl bara att sänka skatten?

   Förtydligande om "alla": det är alltså alla jag känner inom universitetsvärlden som tror på avgifter inom 15 år.

   Radera
 3. Grejen är att allt som du räknar upp skulle gå att åtgärda med, om inte enkla, så snabba förslag.
  1. Flyktingkrisen: Återgå till Ingvar Carlssons flyktingpolitik vid Luciabeslutet. Detta är inte trevligt men nödvändigt.
  2. Kriminalisera deltagande, agitation och finansiering av IS terror i Mellanöstern och kalla det brott mot mänskligheten. Jämställ Islamism ned Nazism och grip, döm och utvisa på livstid personer med kopplingar till dessa organisationer.
  2. Försvar: Återinför värnplikten men var generös med uppskov för studier och arbete. Att även med handling bidra till nationen har en djupt psykologisk effekt på folk som vi nu saknar. Gör det även möjligt att tjänstgöra vid t.ex polis, tull eller brandkår under denna plikttjänstgöring. Plikttjänstgöring gäller även invandrare. Fullgjord tjänstgöring garanterar medborgarskap.
  3. Polis och rättsväsende: Då polisen nu praktisk taget retirerar från vardagsbrott och lämnat över detta till bevaknings och försäkringsbolag skall vi upprätta en kommunal vad sheriff i kommunerna med ledning vald av medborgarna och bemannad av stamanställd ledning, frivilliga och värnpliktiga.
  Detta ger en hälsosam konkurrens mellan rättsvårdande myndigheter.
  4. Skola och Utbildning: Skilj på Skolan och betygsättning för att få bort betygsinflationen och återge betygen någon sorts värde som mätare på kunskaper. dela skolpengen i en grunddel och en resultatdel så att skolor som uppnår bättre resultat får ett tydligt ekonomiskt incitament. På detta sätt kommer ren darwinism städa ut dåliga skolor och dålig pedagogik.
  5. Energipolitik: Ta kostnaden för att utveckla de första Torium kraftverken(LFTR) både för att "bränna upp" de nuvarande kärnavfallet och säkra Sveriges kraftförsörjning i 10000 år. Vi får både el värme och möjlighet till att göra syntetiska oljor och drivmedel vilket i sin tur gör oss oberoende av terroriststödjande skurkstater och diktaturer.
  6. Nattvandrarstat -> Nattväktarstat: Om staten försöker greppa om mer och kommer den med nödvändighet tappa i styrka på varje enskilt område. Statens kärnområden kan diskuteras men ligger vanligtvis runt försvar, rättsväsende, vård, skola omsorg. Anser vi att det är viktigt att dessa områden fungerar så är det lika viktigt att inte hålla på med saker som att koka brännvin(V&S), snurra roulett(Svenska spel), Producera melodifestival(SVT). Sådana områden måste med nödvändighet bort från banan för att tillräcklig tankekraft skall kunna allokera till kärnområdena.

  SvaraRadera
 4. Migrantkris.

  Inte flyktingkris.

  Håller man upp världens största gottepåse så bör man inte bli förvånad om den uppskattas.

  Att då begära att "andra skall ta sitt ansvar" är närmast fräckt. Folk vill inte ha den polska, danska, ungerska eller någon annan gottepåse.

  De vill naturligtvis ha den svenska gottepåsen. Och vi har ännu inte hört ett ljud om att dra in förmånerna för "papperslösa" eller att dra in retroaktiva föräldradagar.

  SvaraRadera
 5. Fascismen har ett sätt att snärja in sig med ett (stats-)nationellt mythos av en nationalstat. Den genomsyrar sig med berättelser och idéer och bilder av en nationalstats historia. Fascismen i Sverige kommer aldrig se ut som ett Nürnbergmöte. Den kommer se mycket bekant ut och verka mycket svensk.

  SvaraRadera
 6. Lades förresten inte grunden till detta redan vid den moderna svenska statens, folkhemmets, grundande?

  Anders Edwardsson skriver t ex (i boken ”En annorlunda historia”), att vid folkhemsstatens födelse:

  ”anammades en alltmer korporativistisk samhällsmodell, där staten (precis som på medeltiden) inte i första hand förhöll sig till medborgarna som individer utan som medlemmar i olika organisationer, vars deltagande i olika statliga och kommunala organ alltmer förvandlade dem till halvofficiella, officiösa organ. Denna utveckling skulle i Sverige visserligen ta sig en rad olika former. Den övergripande tanken och ambitionen var dock – precis som i det fascistiska Italien – att föreningen av stat, samhälle, organisationer och näringsliv skulle skapa ett starkare och mer harmoniskt samhälle.”

  Sverige som fascism i slow motion:

  http://jonjayray.tripod.com/sweden.html

  SvaraRadera
 7. Vilken typ av bostadspolitik löser problemet att vi inte HINNER bygga i den takt nya bostadslösa människor tillförs Sverige?

  Vilken typ av "integrationspolitik" löser problemen med att många invandrare inte VILL/får integreras i den haram-stämplade västerländska kulturen?

  Vilken typ av arbetsmarknad klarar av att absorbera 500000 invandrare per år, varav majoriteten SAKNAR utbildning/erfarenhet som efterfrågas på den svenska arbetsmarknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste ha överherrar i Tjockhult som centralplanerar allt detta åt dig, och tror inte det löser sig på den fria marknaden?

   Du låter som de abolitionsmotståndare som frågade "Vem skall plocka bomullen?" Amnexis...

   Radera
  2. Är fri marknad för varor/tjänster per definition detsamma som fri rörlighet för människor att bosätta sig var de vill?(f.n. ofta människor med negativ inställning till den typ av samhällssystem och kultur dessa människor migrerar till) Är det tänkt att folk uppvuxna i klansamhällen i Mellanöstern/Nordafrika ska vara secessionens fanbärare?

   Eller kommer du och dina anhängare att hinna förvandla Sverige till ett tillräckligt oattraktivt samhälle (ur en välfärdsmigrants ögon) innan halva Mellanöstern/Nordafrika är här? Tveksamt..

   Man kan ju tycka att ett utträde ur EU är ett första steg av decentraliseringsprocessen. Vilka partier i riksdagen begär utträde ur EU? (KLP kommer aldrig komma in i riksdagen innan Sverige blivit ett nordiskt Mexico..)

   Har du nån vettig, konkret lösning på de reella problem vi står inför och hur omställningen från dagens välfärdssamhälle till ditt idealsamhället ska gå till?

   Jag frågar mig till sist: Vem skall plocka bomullen ur drömmarna dina?

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.