2016-01-14

Kampen om makten över agendan

Jösses.

Gammelmedia brassar verkligen på med det tunga artilleriet mot siten Nyheter Idag – som har haft fräckheten att ifrågasätta Den Stora Morgontidningens trovärdighet.

Det vi ser är en kamp om agendan. Vilket är en kamp som etablerad media verkligen inte tänker förlora. Insatserna i form av makt och prestige är enorma.

I förlängningen handlar det även om gammelmedias överlevnad i den digitala världen – där vem som helst kan starta en nyhetssite utan att fråga någon om lov och utan att ha tungt kapital i ryggen.

Detta är verkligen etablissemanget mot den uppkäftige uppstickaren. Ursinnet har sin grund i desperation. Det handlar inte bara om en nyhetssite, utan om det etablerade mot all form av alternativ media. Det är en symbolstrid – lite som när Hollywood gav sig på en enkild fildelningssite, Pirate Bay. Man tänker statuera ett exempel.

Men det kommer knappast att gå som de stora drakarna hoppas. Allt de åstadkommer är att ge Nyheter Idag mer uppmärksamhet och fler läsare. Vilket jag tycker är en bra sak. Fler röster är bättre än få.

6 kommentarer:

 1. Notera att det norska journalistförbundets tidning gör det som svensk gammelmedia underlåtit; går tillbaka NyheterIdags källor och kontrollerar (i det här fallet bekräftar) sanningshalten i NI:s artiklar.

  SvaraRadera
 2. Enligt Hanne Kjöller är Helge Ögrim på Journalisten.no ett troll i nätets undervegetation. Kanske "ohjälplig journalisthatare".

  "Vi hittade inga rapporter om rasdiskriminering i polisens pressmeddelande, så vi skrev inget om REVA" - skrev DN aldrig.

  SvaraRadera
 3. Vad är ur libertarianskt perspektiv positivt med att en till SD närastående nyhetssite vinner i kampen om makten över agendan?

  http://slutpixlat.blogspot.se/2014/06/antirasister-kolla-vad-ni-lankar-till.html#.VpgQZNrSmM8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ur ett liberalt perspektiv är positivt med att en seccesionist länkar till en vänsterextrem propagandasite som Slutpixlat?

   Radera
  2. Om inte Nyheter Idag, som är anslutna till pressetiska förbundet och har ansvarig utgivare, duger kanske centerpartisten Tommy Deogan gör det? Eller är han också utsänd av Putin?

   http://www.deogan.com/2015/08/16/fientlighet-foder-fientlighet-svenskar-tjejer-utsatta-for-rasism-av-trakasserier/

   Han skrev redan i augusti om övergreppen i Kungsan, något som DN med sina resurser inte klarade av att verifiera.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.