2016-01-16

Nya Rosornas Krig

Perssons pojkar. Var det måhända bättre förr?

Sossarna och facket slogs förr i tiden också. Även internt, inom respektive organisation. Då handlade det om vilka nyanser av rött som skulle vara vägledande. (Ljudeffekt »)

Efter fredagens duell via media mellan utrikesministern och Kommunals ordförande kan man konstatera att de numera bara slåss. Helt utan ädla motiv, ideologiskt driv eller ens i enlighet med sosseriets egna uppblåsta självbild.

Hon ljög, sa utrikesministern. Och Kommunals ordförande – som alla trodde skulle avgå kl 16:15 på fredagen – käftade tillbaka. Blame game, typ.


Utrikesministern har i övrigt haft en mindre bra vecka. Erkänn Västsahara, sa partikongressen. Erkänn Västsahara, krävde de rödgröna i riksdagen på Alliansregeringens tid. Och i dag, raka motsatsen. Här skall inte erkännas något Västsahara, låter S+MP-regeringen meddela. (Vilket kanske är lika bra, jag har inte förmått mig att sätta mig in i frågan. Det handlar väl om internationella relationer, kan man anta. Och den där stolen i FN:s säkerhetsråd.)

Detta pekar på något intressant i form. I opposition ägnade de rödgröna sig inte åt vad de ansåg vara lämpligt för Sverige – utan bara åt sådant som kunde sätta käppar i hjulen för Alliansen. Visst, det var sossarnas jobb då. Men det var knappast ädelt eller statsmannamässigt.

Och så har Wallström tydligen blivit portad från Israel också.


Men åter till Kommunals glädjehus. Det uppseendeväckande var egentligen inte att det var lite naket eller att man betedde sig som mäktiga organisationer med en egen krog kan antas bete sig. Sossar är också kåta, även om man inte gärna vill dras in i den mentala bilden. Sossar och fackfolk spottar inte i flaskan. (En gång i min ungdom skickades jag på facklig grundkurs på någon konferensgård, så jag vet. Det var för övrigt en helt surrealistisk upplevelse.)

Vad som är stötande är att facket slösar bort astronomiska belopp av fattiga medlemmars pengar på att leka kabarethall, vilket knappast är en facklig kärnuppgift – och på de fackliga ledarnas egna resor och nöjen.

Vad som är stötande är att pamparna i en organisation som säger sig stå för den lilla människan och solidaritet (i kraft av sin position) tillskansar sig (och övrig sosseadel) sådant som vanliga människor aldrig någonsin kan räkna med att få. Som en bostad i centrala Stockholm. Vissa djur är mer jämlika än andra.

Vad som är stötande är att en organisation som envisas med att identifiera sig som socialdemokratisk fullständigt skiter i något som är så centralt socialdemokratiskt som att hälften av alla lediga bostäder skall gå till bostadsförmedlingen. Om de medverkar till att alla bör rätta sig efter en sådan praxis, då får de fan leva efter den själva också.

Man behöver inte ens ha en åsikt i själva sakfrågorna för att se maktkorruptionen och dubbelmoralen.


Margot hade kunna skjuta in sig på sådant som är principiellt viktigt för Rörelsen. Men det vore väl för känsligt, kan man anta. Det är ju nya tider nu. Så det blev rätt platt: Kommunal ljög.

Lössen i den röda fanans veck, dundrade Nancy Eriksson under Rainer-affären. Det känns som väldigt länge sedan, vilket det också var.

4 kommentarer:

 1. "Och så har Wallström tydligen blivit portad från Israel också."

  Med tanke på hennes bedrifter i Bryssel borde hon blivit portad från Sverige också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att lägenheten antagligen är att betrakta som muta så kanske Wallstöm blir förvisad från Sverige till en mycket liten etta på Hinseberg.

   Radera
 2. Lägg till det att dessa höga herrar och damer har behandlat serveringspersonalen på ett sätt som gamla brukspatroner anklagades för att göra. De har fått slita hund, bryta mot lagar för att göra pamparna nöjda.
  Vem kan ha förtroende för dessa längre?

  Reainer, inte Reiner för övrigt.

  SvaraRadera
 3. Snälla skriv mer om den där fackliga grundkursen, det låter roligt. :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.