2016-02-21

EU: Blev något bättre efter toppmötet?


Så vad hände – och vad hände inte – på veckans EU-toppmöte?

BREXIT: Cameron fick en kompromiss med sig hem. Frågan är om den räcker för att han skall få till ett ja i sommarens folkomröstning om EU-medlemskapet. Jag är tveksam.

Det är fullt begripligt att många britter vill lämna EU. Det skulle säkert fungera och rent av vara bra för Storbritannien. Men för Sverige skulle det bli problem. Att även Sverige skulle lämna EU finns inte på den politiska dagordningen. Och utan britterna skulle unionens någorlunda sansade länder – som Sverige – få ännu svårare att stå emot det galopperande vansinnet.

FLYKTINGKRISEN: EU-toppmötet gjorde som man gjort så många gånger tidigare, med andra svåra frågor – man sköt den framför sig. EU kommer att hålla ett toppmöte med Turkiet, som är på väg att bli allt mer oförutsägbart och bångstyrigt.

Nu närmar sig våren, temperaturen stiger och flyktingströmmarna kommer åter att sätta sig i rörelse. Kanske är Visegradgruppens förslag om att stänga gränsen mot Grekland snart det enda återstående alternativet. Vilket naturligtvis skulle skapa en helt omöjlig situation för grekerna.

EURO-KRISEN: Krisen fortsätter även om man inte talar om den längre. (Den fanns inte heller på helgens agenda.) ECB fortsätter trycka pengar och att backa upp systemet. Men risken är att man snart måste finna nya drastiska lösningar. Frågan är bara vilka. Verktygslådan börjar bli tom.

Något kan dock vara på gång. Att man tänker dra in 500 €-sedeln kan vara ett tecken på att man vill göra det svårare för medborgarna att lägga undan större belopp i reda kontanter. Även om det inte är aktuellt just för tillfället, så krattar man manegen för framtida åtgärder. Det kan till exempel handla om att ge medborgarna begränsad tillgång till sina egna pengar eller att konfiskera en del av våra banktillgodohavanden. Det har redan skett en gång (på Cypern) och kan mycket väl ske igen.

Sammanfattningsvis är det svårt att se att EU:s ledare skulle ha kopplat något slags grepp på toppmötet. I stort sett sparkar man ett antal tomburkar framför sig längs vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.