2016-02-04

Försnack - Dags för nya turer i Cirkus Assange


I morgon, fredag, kommer en FN-panel att presentera sin rapport om fallet med Wikileaks-grundaren Julian Assange. Men redan nu kan BBC meddela att denna panel anser att hans exil på Ecuadors ambassad i London är att betrakta som att han hållits orättfärdigt fängslad. (I detta ligger dock inget juridiskt bindande.) Utslaget har även bekräftats av svenska myndigheter, som tycks ha förhandsinformation.

BBC: Julian Assange is being arbitrarily held, UN panel to say »

Detta innebär att det är dags för nya turer i Assange-affären. Exakt vad som kommer att ske får vi veta vid en presskonferens vid lunchtid på fredagen. Spänningen är olidlig... eller så.

I sammanhanget skall man komma ihåg att fallet har hanterats mycket märkligt av de svenska myndigheterna. Ärendet har lagts ner av svensk åklagare, men sedan väckts på nytt. Assange har tidigare i processen ställt sig till de svenska myndigheternas förfogande och när han for till Storbritannien, då var det med åklagarmyndighetens goda minne. Sedan utfärdades en Europeisk Arresteringsorder, som godkändes av brittiska domstolar. Det har funnits möjlighet att förhöra Assange i London, men frågan har dragits i långbänk – och Assange har tillbringat gott och väl tre år inne på Ecuadors lilla ambassad, efter att landet beviljat honom politisk asyl.

Den springande punkten är att Assange inte vill bli utlämnad till Sverige – eftersom han fruktar att vi, i vår tur kommer att utlämna honom till USA. Där arbetar en Grand Jury redan med ett eventuellt, formellt åtal. Amerikanerna är oerhört arga på honom, eftersom han har exponerat dem med brallorna nere, till exempel genom ambassad-telegrammen och filmen Collateral Murder. Som om Sverige skulle kunna vägra? I det fallet räcker det inte ens med att han nu backas upp av en FN-panel. Det blir livstids waterboarding eller så. Därför vill Assange helst inte resa till Stockholm. Det är en ytterst begriplig inställning. (Att han sedan kanske inte är ett dugg säkrare på de brittiska öarna, det är hans nästa problem.)

Åklagare Ny har i sammanhanget betett sig oprofessionellt. Hon har i åratal vägrat åka till London för att förhöra Assange. Svenska domstolar och den brittiske inrikesministern har bett henne ta sig samman för att få denna sak ur världen. Men hon har tvärvägrat, inte sällan av smått besynnerliga skäl. Till slut tog UD över – och frågan befinner sig just nu i de högre diplomatiska luftlagren, där den bollas fram och tillbaka med ecuadorianska UD.

Varför? Jo, av det mycket enkla och rätt sjaskiga skälet att åklagare Ny vet att hon inte kan vinna detta mål. Så därför sparkar hon burken framför sig längs vägen och möter uppskattande leenden från herrar i mörka kostymer.

Fallet är tunt. Det skulle förvåna mig om det håller. Läs förundersökningen. Dessutom pressar ett antal politiska och juridiska silverryggar kvinnan framför sig – i sin jakt på en politisk fiende. Jag tycker närmast synd om henne.

Och nu? Tja... precis vad som helst kan hända, känns det som. Julian Assange brukar aldrig motstå frestelsen att få bjuda på en show.

Och så finns naturligtvis en minimal men dock risk att detta kommer att bli en sådan där cineastiskt upplevelse med svarta helikoptrar och grejor.

3 kommentarer:

 1. Jag noterade för övrigt att det inte var justiteminister Johansson utan inrikesminister Ygeman som skickades fram för att kommentera det hela i radio i dag. Det känns som en signal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte en signal. Det är Ygeman som ansvarar för rättsväsendet och brottsbekämpningen.

   Radera
 2. http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/fn-rapport-slapp-assange-fri/ :D

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.