2016-02-09

Skulle inte alla kunna ta och skärpa till sig?


Jag stör mig på tonen i den svenska debatten. Något rent oerhört.

Människor kan vara rationella och sansade om de vill. Men många tycks inte vilja. Vilket är olycksbådande. Sverige står nämligen inför stora utmaningar, på flera olika områden.

Väldigt lite blir bättre av att man gapar och vevar. Tvärt om. Sådant skapar ett klimat som inte är det minsta konstruktivt. Det blockerar logiskt tänkande och får oss att göra ogenomtänkta saker som inte sällan är kontraproduktiva. Det skapar onödiga låsningar och prestigeladdade skyttegravskrig.

Vill man hantera problematiska situationer, då krävs till att börja med att man identifierar de stora utmaningarna. Vilket i sin tur kräver att man har ett gott förhållande till verkligheten. Det behövs positiva målbilder. Och man måste vara beredd att handla. Ju förr ju bättre. Saker och ting blir som regel bara värre om man skjuter dem framför sig.

Låt oss gå direkt på elefanten i rummet: Situationen vad gäller flyktingar och migranter.

Man kan mycket väl bara för både fri rörlighet och medmänsklighet – och samtidigt inse att ett mer eller mindre oreglerat inflöde av nya människor i världens kanske mest allomfattande välfärdsstat skapar stora problem. Det fungerar inte att dyka upp i landet och få samma välfärdsförmåner som de som sedan länge bidrar till systemen. Hela tanken på en generell välfärdsstat står och faller med finansieringen – på att fler människor bidrar till systemet så tidigt som möjligt, jobbar så många år som möjligt och helst kostar pengar så sent i livet som möjligt.

Går detta över styr, då kommer det att drabba alla. Både gamla och nya svenskar.

Dessutom: Det byråkratiska och genomreglerade Sverige kan uppenbart inte hantera den logistik flyktingkrisen kräver. Ibland blir det dessutom stökigt, vilket leder till att den ordningsmakt som redan tidigare har problem med att sköta sitt jobb nu tvingas prioritera bort andra saker som är viktiga. Och den närmast obefintliga integrationen skapar sociala problem helt i onödan.

Det är som det är. Så intressant. Vad kan vi göra åt saken?

För även om man stoppar eller pausar inflödet vid gränsen, så måste den redan nu existerande situationen hanteras. Nyanlända måste lära sig språket, integreras och bli produktiva – illa kvickt. Och det måste på något mirakulöst sätt trollas fram bostäder.

De gamla maktpartierna famlar. De vet inte hur de skall hantera situationen. Och det vet inte gapvänstern eller järnrörs-SD heller. Inte en susning. Man kan tycka att allt borde vara på något annat sätt*. Men nu är saker och ting alltså som de är.

Inget blir bättre av att vänstern skriker "rasist" så fort någon påpekar att det finns praktiska problem att hantera. Eller av att SD sår oro, skapar hat och misstänksamhet mot människor som – realistiskt sett – lär bli kvar i landet under överskådlig framtid, förmodligen resten av sina liv.

(För övrigt skulle även delar av den bredare svenska borgerligheten behöva hitta tillbaka till sitt gamla coola, logiska, konstruktiva, bildade och väluppfostrade jag. Ni är bättre än SD. Bete er därefter.)

Nu är det dags att spotta i nävarna och göra det bästa möjliga av situationen, som den är.

För vad är alternativet?


* Fotnot: Om jag fick bestämma skulle människor ha rätt att bo var de vill, men inte på andras bekostnad. Men det är inte där vi är i dag. Den verklighet som nu måste hanteras är en helt annan, snarast den rakt motsatta.

6 kommentarer:

 1. SD innehåller en massa folk som vill få ordning på invandringskaoset som övriga partier ställt till med. Inte järnrör det handlar om. Skitstövlar finns i alla partier.. även om SD säkert lockar till sig en del mer extrema typer som inte har nån annanstans att ta vägen. Men hur långt ska det behöva gå innan själva sakfrågorna blir viktigare än vilka epitet man kan kasta på folk?

  SvaraRadera
 2. Det som kommer att hända är att makthavarna inser att det inte längre kan skjuta problemen framför sig längre; vill man koka ner det så kan man sammanatta det i följande; för att ha välfärdsstat kan vi inte ha migration som vi har nu, men vill man ha politisk makt så kan man inte återreglera migrationen (för många migrationsliberala i bla tunga media). Frågan sitter helt enkelt fast i full tilt utan att man kan göra något.

  Men som det ser ut nu så kan inte verkligheten ignoreras längre. Systemet börjar rasa av sin egen vikt och missnöjet jäser i stugorna. Makthavarna kommer att resonera i binära termer; alltså inte i tankebanor som "vad kan vi reformera?", utan "vad skall bort?". Det kommer att bli flyktingarna. I panik kommer korken att gå i. Förmodligen genom att börja tillämpa Dublin bokstavligt och samtidigt i praktiken krigsmobilisera polis och kriminalvård till att industriellt kasta ut folk. Det kommer inte att bli vackert alls. Men i det läget vet makthavarna att det nu är fråga om överlevnad; utan rudimentärt fungerande system att administrera så finns inget behov av dem. De kommer att reagera som ett skadat rovdjur inträngt i ett hörn; slåss för livet.

  Det är av yttersta vikt att man förstår hur politikerna resonerar här; ytterst handlar det inte om invandrares vara eller ej, utan om socialsystemens överlevnad, som är ett kollosalt maktverktyg. Utan det kan inte välfärdssverige styras.

  -Tänk om vi haft ett fungerande system på plats i första början. Då hade vi förmodligen kunnat ta emot flera gånger effektivare, och istället för flera tusen socialbidragstagare hade vi haft flera tusen nya skattebetalare, men nej nej...

  SvaraRadera
 3. Börja med att 10 dubbla kvotflykting mottagningen, inför ett green card system där den som efter 5 år av arbete kan erbjudas medborgarskap och efter ytterligare 5 år av arbete får ta in närmaste anhöriga med försörjningsansvar.

  Kraftigt begränsa kommunernas och grannars möjligheter till överklaga gällande byggande, skär kraftigt bland reglerna i byggnormen för att möjliggöra billigare bostäder.

  Lukra upp reglerna för små företag och en långsam upptrappning av reglerna vid ökad storlek av företaget.

  Minska antalet myndigheter med 1% per år tills vi är nere hälften av idag.

  Inför författningsdomstol

  Sälj ut SVT och köp reklamplats för samhällsinformation i tv och radiokanaler. Programbolag kan ansöka och konkurrera om bidrag för smala PS produktioner.

  Tja, det är väl något att börja diskutera om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg:1.Reformera utbildningsväsendet -prioritera utbildningar som leder till meningsfull BNP-höjande kompetens, anta bara de allra vassaste hjärnorna till humaniorautbildningar. 2.Inför evidensbaserad narkotika-respektive kriminalpolitik 3.försök ersätta socialförsäkringssystemen med effektivare system (tex medborgarlön om det fungerar (?))

   Radera
 4. Henrik, dilemmat att som libertarian/anarkokapitalist måste ha en disclaimer att man föredrar fri invandring i inlägg om invandring är intressant. Invandring i nuvarande form leder ju till högre skatter, mer initierade av våld och mer röster på vänstern. Värt att notera att i valet mellan ökat våld mot de som vill korsa gränsen och ökat våld mot de som befinner sig innanför gränsen finns inget moraliskt val. Frågan är hur detta kan förklaras på ett bra sätt för dem som skriker "nationalsocialism!" när minskad destruktiv invandring kommer på tal.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.