2016-04-27

MP krisar, S får betala priset


En intressant sak med dagens opinionsmätning från DN/IPSOS är att det är sossarna som förlorar på MP:s kris.

Väljarna tycks med andra ord straffa Löfven för att han är svag och inte förmår att hålla ordning i leden. Nu får han betala priset för att ha gröningarna i regeringen.

Eftersom Allianspartierna inte vill regera och de flesta partier vill undvika nyval borde det vara dags för en ordentlig regeringsombildning. Ut med MP, helt och hållet.

De borgerliga partierna skulle med all sannolikhet släppa fram en ren S-regering.

En sådan skulle sedan ha stor frihet att förhandla och finna nya majoriteter i riksdagen. På så sätt skulle Löfven till exempel kunna rädda kärnkraften och skrota det dyra och illa genomtänkta snabbtågsprojektet. (Finns det pengar, lägg då dem på att se till att de järnvägar vi redan har fungerar.) Med en del breda uppgörelser skulle sossarna rent av kunna framstå som ansvarstagande.

Men det kommer knappast att ske. MP sitter kvar i regeringen. Sakpolitiken kommer att utvecklas på ett sätt som inte ens sossarna kan vara nöjda med. Och identitetspolitiken kommer att fortsätta hålla sitt grepp om den svenska debatten.

Sedan blir det riksdagsval igen. Vilket ännu en gång kommer att landa i att inget block får egen majoritet. SD är den propp som får alla andra att tappa koncepten och förlora sin regeringsduglighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.