2016-04-06

Panama-pappren: Makt korrumperar. Alla. Alltid.


Panama-pappren visar bland annat hur makthavare runt om i världen skor sig på folkets bekostnad – och hur de själva kringgår skatteregler som de kräver att alla andra skall följa.

Det är knappast överraskande. Makt korrumperar. Alla. Alltid.

Detta är ett skäl till att politiken måste få mindre makt. Den lägger ett närmast omänskligt ansvar på människors axlar, ett ansvar som väldigt få förmår att bära. Politiker sätter sig, i varierande omfattning, ständigt över regelverken. Och de ges makt att bolla med andra människors pengar, utan att något egentligt ansvar kan utkrävas. Detta är en giftig blandning.

Politiken bör endast ägna sig åt ett litet antal gemensamma frågor. Den skall utövas under lagarna, transparent och på ett sätt som gör det möjligt för vanligt folk att vara delaktigt.

I övrigt skall makten ligga i människors egna händer. Folk bör få behålla så mycket av sina inkomster som möjligt. Då kan de göra val som passar dem själva bäst. Och då minskar risken för korruption och maktmissbruk.

Läs även: Panama Papers Are About Government Corruption, Not 'Tax Evasion' »

7 kommentarer:

 1. Även de kompisar du har från dina år i MUF blir korrumperade av makten. Glöm inte det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Jag tänkte faktiskt på en del av dem när jag skrev texten.

   Radera
 2. Det värsta är att sådan här korruption skulle vara ganska lätt att komma till rätta med om man införde några enkla regleringar.
  1. "Term limits":
  På samma sätt som USAs president inte kan väljas om fler än 2 gånger så borde vi begränsa antalet valbara perioder som någon kan sitta i en politiskt vald församling. På detta sätt kan vi garantera att det skadliga inflytandet åtminstone inte har obegränsat med tid på sig att verka och att politiker alltid skall se en framtid framför sig där de inte har specialaccess till makten. Detta är inte heller unikt för USA. MP i Sverge begränsar hur många perioder deras språkrör får sitta. Det är den saken som MP gjort rätt.
  2. Offentlighetsprincip
  Varken mer eller mindre än den gamla svenska offentlighetsprincipen. Den borde stärkas i stället för att begränsas som nu görs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goda förslag! Dock lär det inte finnas något som helst intresse från politiskt håll att driva frågorna - i synnerhet inte den första. Vem vill såga av grenen man själv sitter på?

   Radera
 3. Vad jag fattat av Panama-papprena säger de åtminstone i mindre omfattning något om hur pengarna kommits över ("skor sig"). Att tjäna pengar har man som libertarian inget problem med.

  Vad som naturligtvis är höjden av dubbelmoral, är undanhållandet av förmögenheter för beskattning enligt lagar man själv varit med och beslutat om. Så politiker ligger pyrt till, och ska tammefan så göra!

  Men hur mycket kan man säga har andra knösar har "varit med och beslutat"? Vi vet ju alla hur mycket vi själva varit med och beslutat (en papperslapp vart 4:e år).

  Så största delen (icke-politikers pengar) handlar egentligen om demokrati, och legitimiteten att från vem det vara må, dig-mig-knösen, dra in godtyckliga mängder/% pengar.
  Återigen i ett libertarianskt perspektiv.

  Re: vad jag fattat: Jag kan (säkert) ha fel, men läckan omfattar datamängder större än Wikileaks.

  SvaraRadera
 4. Undrar om detta inte ligger i Homo Sapiens natur?
  Jag brukar alltid fråga mig själv hur jag själv hade aggerat om jag hade haft samma möjligheter som överklassen, inkl. politikerna, har och kommit fram till att jag troligtvis hade aggerat på ett liknande sätt,
  Detta då jag misdtänker att Homo Spiens är girig av naturen och sätter sig själv och sina närmsta främst oavsett om nåogon utanför den närmsta kretsen då skulle bli lidande.
  Annars så hade knappast krig och konfliker exisertat över huvud taget.
  Nej tyvärr så är nog girighet ett männskilgt betende.
  Därmed inte sagt att jag försvarar det utan Terra Firma hade nog varit bättre utan Homo Sapinens existens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde att skriva mitt namn å ovanst. kommmentar.
   Den skall undertecknas med:
   Bengt Hesdorf
   Ber så mycket om ursäkt

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.