2016-04-21

Så kan vi få ut tusentals poliser på gator och torg – direkt


Moderaterna vill ha 2.000 nya poliser. Det kan nog behövas. Men även om man gör en sådan satsning, så kommer det att ta många år innan den får genomslag i verkligheten.

Sedan gäller det att ställa rätt krav, så att dessa poliser verkligen kommer ut på gator och i polisbilar – istället för att sitta bakom skrivbord, skriva jämställdhetsplaner eller spela innebandy.

Men det finns saker som kan göras redan nu, direkt. Här är ett citat ur en artikel om narkotikapolitiken som professorerna Goldberg och Tham skrev hos SVT härom dagen...
"I Sverige ägnas per år 1 800 polisårsarbetskrafter till narkotikabekämpning, genomförs 35 000 tvångstestningar och döms 20 000 för narkotikabrott som svarar för en fjärdedel av alla fångar."
Sedan tidigare vet vi att den största delen av polisinsatserna mot narkotikan inte ägnas åt att jaga ligor, smugglare eller langare i grossistledet. Istället handlar det mer om att jaga användare – som inte skadar någon annan genom sitt bruk än möjligen sig själva.

Om Sverige skulle följa andra utvecklade länder och avkriminalisera innehav av droger för personligt bruk – då kan vi frigöra stora resurser. Tusentals "polisårsarbetskrafter" skulle då kunna styras om till att upprätthålla ordning och att utreda verkliga brott.

En sådan reform skulle kunna genomföras omgående. Om den politiska viljan finns.

(För övrigt behöver Sverige en mänskligare narkotikapolitik – som inriktar sig på harm reduction istället för att jaga missbrukare med batong.)

1 kommentar:

  1. Eftersom flertalet politiker (och somliga poliser) är psykopater så maximerar de egennyttan. Politikerna maximerar egennyttan genom att vinna röster på en moralistisk politik eftersom de kan där kan "visa krafttag mot något dåligt" -något som är kostsamt på andra områden eftersom man får betydelsefulla fiender. Kostnader i form av förlorade människoliv, lidande samt förbrukande av ekonomiska resurser bekommer dem inte eftersom de är psykopater.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.