2016-04-20

Granskningsnämnden gör inte vad vi tror

Här är ett intressant seminarium från Timbro: Garanterar Granskningsnämnden saklighet i SVT och SR?

Svaret är uppenbarligen nej, vilket förmodligen kommer som en nyhet för de flesta. Nu är Granskningsnämnden visserligen inte detektiver, men frågan är vad detta innebär. Förekommer någon saklig granskning över huvud taget?Från Timbros beskrivning...
När Sveriges Radio och Sveriges Television anklagas för att inte leva upp till kraven på opartiskhet och saklighet slutar diskussionen ofta med ”Granskningsnämnden för radio och tv”. Programföretagen menar att de lever upp till kraven och att den som har synpunkter kan anmäla till granskningsnämnden, som sällan fäller. 
Men hur väl fungerar granskningsnämndens arbete när det gäller att bedöma saklighet? Det har Timbro Medieinstitut undersökt i en ny rapport som presenteras vid ett seminarium den 13 april. Rapportens slutsats är att den metod som granskningsnämnden använder är dålig, framför allt eftersom nämnden inte gör någon egen utredning av sakläget utan förlitar sig på uppgifter från de granskade: Sveriges Television och Sveriges Radio.
Youtube »

4 kommentarer:

 1. Med tanke på vad SVT och SR brukar rapportera så har det väl varit uppenbart hur länge som helst nu att de inte är sakliga.. Hur kan det vara en överraskning för nån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det intressanta är att SR/SVT ständigt gömmer sig bakom Granskningsnämndens beslut.

   Radera
 2. Mest frapperande var att inte ens VD för SVT förstod gransknämndens funktion korrekt..

  SvaraRadera
 3. De centrala granskarna fällde t.ex. Dag Stålsjös numera kultförklarade tv-serie "Svea Rikes Vagga", vilken vände upp och ner på Sveriges historia, och förbjöd den att sändas igen på tv. Det är tack vare entusiaster som sparat den på VHS-band, vi nu i internets dagar kan se den igen på youtube.

  https://www.youtube.com/watch?v=XEsVvQ9sUNY&feature=player_embedded

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.