2016-05-19

Är det någon som vet vart samhället är på väg?

Det behövs ett mål, en vision eller i vart fall en uppfattning om i vilken riktning man vill röra sig. Annars blir det bara pannkaka.

Om det inte finns någon kurs kommer samhällsskutan att driva planlöst på ödets ocean.

Sossarna har inte haft en ny idé på hundra år. De nöjer sig med att djävlas med folk i största allmänhet. De borgerliga partierna har kastat ut sitt ideologiska bagage och är nu för tiden bara intresserade av makt. Sverigedemokraterna har något slags nostalgisk tanke om ett Sverige som aldrig existerat – men har ingen konkret, positiv vision att komma med de heller. Miljöpartiet har kollapsat och vänstern är bara gnällig. Kort sagt – det finns ingen plan. Inte ens någon idé.

Politiken är just nu bara den ena djävla saken efter den andra.

Jag skall inte trötta dig med att upprepa min vision. Jag skrev om den härom dagen, igen – och den finns att läsa här. »


Det är förvisso så att stora samhällsprojekt ofta saknar verklighetsförankring och innebär att man domderar över folk. Sett ur det perspektivet kanske man bör vara tacksam för att det inte finns någon plan.

Där har friheten som projekt en fördel – eftersom den inte vill tvinga människor till något annat än att respektera varandras frihet, säkerhet och egendom. Gör mig till diktator och jag skall tvinga er att göra som ni vill.

På något sätt känns det som om de frihetliga idéerna är de enda som inte är stendöda. Trots det verkar det som om hela samhället rör sig bort från frihetens principer.


Man kan, på rätt goda grunder, hävda att en situation med oklart parlamentariskt läge och politisk handlingsförlamning inte är det sämsta. I ett sådant läge kan regeringen (oavsett vilken regering vi har) inte göra precis hur den vill. Socialiseringen av näringslivet får vänta, typ.

Men det fungerar ju inte på det sättet. Politikerna hittar ändå sätt att styra och ställa över folk. Och i ett så politiserat och komplext samhälle som det svenska kommer även beslut som inte fattas att få stora konsekvenser.


Det finns olika former av kaos.

Det finns det goda kaoset – där människor lever i frihet, ingår frivilliga överenskommelser och tar ansvar för sina handlingar. Ett kaos som skapar spontan ordning, där samhället utvecklas på ett närmast organiskt sätt. Ett kaos med mottot leva och låta leva.

En annan form av kaos kännetecknas av motsättningar, bråk, maktens arrogans och sammanbrott. Ett kaos där de styrande gapat över för mycket och tappat greppet. Ett kaos som den härskande klassen desperat försöker bekämpa genom att hålla medborgarna kort.

Gissa vart Sverige är på väg.

15 kommentarer:

 1. 1. Utilitarismen bär vara riktig. 2.Det är svårt att veta hur största möjliga lycka uppnås. 3.Liberalism eller måttfull libertetianism bör vara det alternativ som implementeras, prima facie. (Dvs det system vars konsekvenser som historiskt (förmodligen)hamnat närmast det utilitaristiska riktighetskriteriet. 4.Om det finns extremt god empirisk grund för att anta att den samlade lyckan (i evighet) maximeras genom att en liberal princip bryts så kan detta vara befogat: teoretiskt exempel: En person har utan att kränka någons rättigheter lyckats med den (smått otroliga) bedriften att äga alla jordens resurser. Ponera vidare att personen är egoist och inte delar med sig av något. Om nu alla andra kommer svälta ihjäl eftersom de ej tillåts använda några resurser som denne person äger, så skulle den underliggande utilitaristiska principen medge att att man bröt mot äganderätten (och mot liberalism).

  SvaraRadera
 2. "Sverigedemokraterna har något slags nostalgisk tanke om ett Sverige som aldrig existerat – men har ingen konkret, positiv vision att komma med de heller."
  En underbar vision och en enkel självklarhet för alla andra folk förutom det svenska, vore om man hade lite självbevarelsedrift.
  Men för H. Alexandersson liksom för så många andra inom "etablissemanget" existerar inte Sverige, svensk kultur eller svenskar.
  Låt allt gå under bara ekonomin klarar sig.
  Fy fan. Gissar att du skulle sörja mer om något litet afrikanskt land invaderades av andra folkslag och religioner som utplånade det trygga och inhemska.
  /Mikael Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mesta som "svenskhet" består i väl avskyvärt? -jantelag, avund småaktighet, dygdetik, moralism obildning billiga IKEA-möbler oförfinad bondemoral? -Bättre då tala om upplysningsarvet i form av fri-och rättigheter men det är väl snarast europeiskt?

   Radera
  2. Sverige är ett imperium. Det är bara i statspropagandan och Volkhems-dogmerna, som Sverige varit ett kulturellt enhetligt land, med ett folk, ett språk och en historisk bakgrund.

   http://www.scania.org/activities/council2/illrep/large/Bild02.JPG

   Att vara sverigedemokrat innebär att vara mytoman.

   Radera
  3. Halsingen20
   Ja, och som synes skillnaden mellan krig och fred. Finns ingen gemenskap i samhället rasar alltihop. Ju större område desto svårare blir det.

   Radera
  4. @ HMG
   Som Murray Rothbard skrev:

   "If Canada and the United States can be separate nations without being denounced as in a state of impermissible ‘anarchy’, why may not the South secede from the United States? New York State from the Union? New York City from the state? Why may not Manhattan secede? Each neighbourhood? Each block? Each house? Each person?”

   Radera
  5. Halsingen21
   Globaliseringen har ju pågått länge... blir värre och värre desto längre den pågår. Kräver mer och mer resurser och energi för att motverka de problem som skapas. Den självreglerande nivån ligger i lokala grupper runt 100-150 pers nånstans. Det är ju människans ursprung. Som enskilda personer har vi däremot aldrig klarat oss. Det betydde döden i princip.

   Radera
  6. @ HMG
   Globalisering är frihandel. Vad är fel med det?

   http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175664917.pdf

   Bara för att människor, företag och pengar blir alltmer gränslösa, måste inte politiken och staterna bli det.

   Det är också det Dick Erixon tar upp i sin bok ”En väg ut”, om fria lokalsamhällen:

   ”Eftersom människor, kunskap och pengar rör sig över gränserna är den nationella politiska arenan så som vi lärt känna den under efterkrigstiden överspelad. Riksdagen kan inte dominera politiken i fortsättningen. Mycket av makten är borta. I stället för att beklaga verkligheten och ty sig till nostalgiska drömmar om gamla tider bör vi finna nya former för en levande demokrati där makt, ansvar och suveränitet hänger samman. Var kan detta uppnås i en globaliserad värld? De finns de som yrar om världsregering, men svaret är det motsatta. Politisk suveränitet i det internationella tidevarvet kan bäst uppnås i lokalsamhället.”

   http://www.erixon.com/bocker/vagut1.htm

   Radera
  7. Halsingen
   Globalisering har med allt att göra. Inte bara frihandel. Det är ett sätt att skaffa makt över planeten. Större enheter. Centralisering. Man eftersträvar en världsregering. Att det inte kommer fungera är en annan sak :) Men det kommer bli mkt lidande innan detta inses. För det görs det inte förrän skiten havererar.. och förmodligen inte ens då kommer dessa maktgalningarna att ge sig. Men i ett sånt läge kommer de antagligen vara kraftigt försvagade om de inte helt har förintat sig själva på köpet och då finns chansen för mer lokal samverkan igen. Allt går i cykler.

   Radera
  8. Jag tror centralbankseran (och bankdynastierna) nått vägs ände, vi behöver nog återgå till guldmyntfot, sen lite sund kapitalism, där man väljer mellan att konsumera och investera av sin inkomst. Lite Ekonomi av den österrikiska skolan, glöm chicagoskolan..

   Radera
  9. @ HMG

   Blanda inte samman globalisering/frihandel och överstatlighet. Som Hans-Hermann Hoppe skrev (notera särskilt de sista orden):

   "We must promote the idea of secession. Or more specifically, we must promote the idea of a world composed of tens of thousands of distinct districts, regions, and cantons, and hundred of thousands of independent free cities such as the present day oddities of Monaco, Andorra, San Marino, Liechtenstein, Hong Kong, and Singapore. Greatly increased opportunities for economically motivated migration would thus result, and the world would be one of small [classically] liberal governments economically integrated through free trade and an international commodity money such as gold. "

   Radera
 3. Japp. Sök på NWO tex. Tror du hittar det mesta sen.
  Målet är inte att ordna upp nåt kaos. Framgår det inte ganska tydliget vid det här laget? Söndra och härska finns det nåt som kallas. Årtusendans äldsta trick.

  Det där går ju att läsa om i numera över 100 år gamla skrifter. Vad sägs om detta tex.. "Folk ska erbjudas ett oändligt utbud av sport.. och hållas upptagna med sina "lyxbostäder".. Religion kommer att elimineras och ersättas av vetenskap och materialism. Man kommer ta över hela media och använda den för propaganda. Man kommer ersätta sunda investeringar med finansiell spekulation. Man kommer ge folk högre löner och en massa billiga produkter så att de känner sig rika... men de saker folk egentligen behöver kommer att stiga kraftigt i pris. Man kommer ta ifrån folk möjligheten att vara självförsörjande. Man kommer att svärta ned folks sexualitet med perversioner. Man kommer ställa folk mot varann baserat på ras och religion".

  Är allt som sker i ett företag också av en slump?
  Så fungerar inte världen. Det är som i alla sammanhang de med mest makt som sätter agendan.. i enlighet med sina intressen. De intressena skiljer ofta märkbart från de som folket längre ned har..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta liknar en konspirationsteori. Fenomenen som beskrivs är dock delvis korrekta om de förstås separat. Och visst befolkas den amerikansks banksektorn av skurkar, men det är nog de flesta överens om. (Varför övertogs inte Goldman Sachs mfl av amerikanska staten? Svaret är naturligtvis korruption i den ena eller andra formen.. )

   Radera
  2. Liknar mer en sedvanlig konspiration enligt mig. Det börjar bli en ganska bekräftad teori när man ser vad som sker. Allting följer ju den utstakade vägen..

   Radera
 4. Varför är HAX missnöjd? En libertarian borde väl vara glad för att politiker har mer anspråkslösa ambitioner eller inga alls?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.