2016-08-07

Public service-media – vinklad politisk propaganda och flum


Jag har alltid lyssnat mycket på radio. Inte minst Sveriges Radio, public service – väl medveten om att nyheterna vinklas. Inte sällan får man tänka på blodtrycket och stänga av.

Jag tycker att SR har blivit värre och sämre på många sätt på senare tid.

Det finns kanske inga opartiska media och journalister. Men arbetar man med public service, då skall det i vart fall finnas en ambition att vara balanserad.

Till att börja med finansieras verksamheten med licenspengar och skattemedel som staten tvingar medborgarna att betala. Då skall verksamheten varken gynna eller missgynna vissa åsiktsriktningar.

Att vi har statliga media är absurt nog i sig. Att dessa statliga media dessutom skriver folk på näsan vad vi skall förväntas tycka – det är ovärdigt en demokrati.

Hur skall man till exempel kunna lita på att public service verkligen granskar maktmissbruk och brister i det demokratiska systemet – när dess medarbetare ägnar sig minst lika mycket åt tyckande som åt att rapportera fakta? Man kan inte längre utgå från att det som rapporteras är korrekt.

Ett  minst lika stort problem som partiskhet är det selektiva urvalet. Jag skall inte räkna upp alla stora och mycket viktiga samhällsfrågor som public service förbigår med tystnad – eftersom det skulle bli en mycket lång bloggpost.

Samtidigt råder en märklig oförmåga att hålla mer än en tanke eller fråga i huvudet samtidigt. Ofta finns det bara en fråga för dagen – som överskuggar alla andra tills de långsamt glöms bort.

Ibland blir det konstig stämning. Som när EU kritiserar Polen för ökad politisk makt över media. Den kritiken är förvisso berättigad. Men det som sker i Polen överträffas av det svenska systemet med en ägarstiftelse för public service – som i slutändan ligger direkt under den politiska makten.

Avslutningsvis tycker jag att Sveriges Radio har blivit sämre, rent tekniskt. Man slarvar bort inslag, tappar kontakten med medverkande och ibland med hela programsegment, program drar över tiden och får tonas bort – för att nu bara nämna några exempel.

SR, SVT och UR borde läggas ner. Tro mig, det skulle dyka upp alternativ. Det är snarast så att public service genom sin dominerande position håller tillbaka den mångfald som annars skulle råda.

Till dess det sker borde public service-bolagen få en ledning som sätter opartiskhet, allsidighet, konsekvensneutralitet, balans och kvalitet i främsta rummet. Jag har fått nog av flum-radion.

3 kommentarer:

 1. Ja det finns verkligen saker att granska -särskilt nu när korruption av värsta sorten avslöjats på RRV..

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag gick ur Facebook för ett år sedan kan jag bara hålla med och skriva "gilla".
  Lyssnar ofta på radio då jag tycker TV gått ur sin tid.
  SR är så smalspårigt att de kan ägna sig åt samma ämne (typ terrorangrepp) från morgon till kväll utan uppehåll, att de sedan ofta kritiserar andra länder för bristande demokrati och själva är propaganda organ för Svenska Staten ignorerar de.
  SR borde fundera över varför de överhuvudtaget financeras av oss på det sätt de gör.

  SvaraRadera
 3. Kan inte annat än hålla med hela den licensfinansierade public service propagandan borde läggas ner. SR verkar se det som att deras uppgift är att uppfostra befolkningen till att okritiskt ansluta sig till den av PKmaffian godkända vänstersocialistiska värdegrunden

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.