2016-08-26

Spegellandet

Låt mig göra en observation, utan att nödvändigtvis lägga några värderingar i den.

Många människor tycks vara upprörda över muslimers kvinnosyn, syn på familjen, syn på homosexualitet och syn på individens frihet.

Detta är förvisso grova generaliseringar. Men med den brasklappen äger de ändå en viss giltighet. I vart fall ur ett liberalt perspektiv.

Det intressanta är att så många av de upprörda knappast kan beskrivas som liberaler – utan snarare som konservativa med en mer ålderdomlig syn på kvinnor, som värnar den traditionella familjen, har svårt för bögar och avvisar krav på ökad individuell frihet.

Det är möjligen också en grov generalisering. Men jag tror att det ligger något i observationen.

Vi lever i intressanta och en smula förvirrande tider.

3 kommentarer:

 1. Det lokala är ju viktigt.. famlijen är ju ofta en sådan företeelse.. eller var förr iaf.. det var det sista som fanns kvar av vår lilla fasta community med kanske 100 pers som vi levde i från början och är anpassade för. Nu ska den lilla kvarlevan också splittras upp så att folk blir 100% beroende av staten/makten. Barn ska lämnas bort osv. Det innebär ingen frihet utan tvärt om.
  Är inte med på vad det har med en viss kvinnosyn att göra..

  SvaraRadera
 2. Njae, jag håller inte med dig. Det låter lite för tillrättalagt för att göra en eller annan poäng.

  Sen tycker jag kanske att "värna den traditionella familjen" är en åsikt av en annan dignitet än "ha svårt för bögar".

  SvaraRadera
 3. Det tragikomiska är också tendensen att skylla uppsvenska frikyrkopuritanska fenomen såsom debatten om "sexualiseringen av det offentliga rummet", sexköpslagen, systembolagen eller västvärldens mest repressiva drogpolitik, på "islamisering".

  http://motpol.blogspot.se/2014/10/det-puritana-sverige.html

  Så kallade "traditionalister" vill numera i sin rädsla för muslimer, till varje pris hävda Stockholms och uppsvenska frikyrko- och nykterhetstraditioners överhöghet och dominalism över alla andra regioner i riket, istället för att låta dem behålla sin europeiska kultur i ett alltmer integrerat "regionernas Europa", där gamla imperialistiska makters gränsdragningar tappar betydelse.

  https://web.archive.org/web/20070716055541/http://www.staff.hum.ku.dk/sidsel/drunken.htm

  https://web.archive.org/web/20071024064707/http://www.maltelewan.com/blog/uploaded_images/svensk-kyrkogeografi2-777102.jpg

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.