2016-09-22

Är politiker ondare än andra?


Det har gjorts en undersökning som sägs visa att politiker är smartare än vanligt folk. Expressen skriver...
Svenska kommunpolitiker är smartare än människor i allmänhet, visar en ny studie från Stockholms universitet. Dessutom är de bättre ledare. 
Men de egennyttiga motiven bakom valet att bli politiker bör enligt forskarna inte underskattas. 
– Det går inte att frikoppla samhällsengagemang från materiella motiv, säger Torsten Persson, en av forskarna bakom studien.
Om det är så att politiker verkligen är smartare än vanliga människor – då kan man undra varför de gör så korkade saker. För det gör de. Hela tiden.

Man kan även undra över politikernas självbild. Ser de sig själva som överlägsna sina väljare? Är det därför de ständigt vill styra och ställa över alla andra? Är det därför de ständigt förkastar spontan och frivillig samhällelig utveckling, till förmån för sina egna fixa idéer? Är det därför de så ofta blundar för fakta och verkligheten?

För om politikerna verkligen vet vad de sysslar med – är de då inte per definition onda när de inskränker människors fria val, urholkar våra fri- och rättigheter, slösar bort våra pengar och ödelägger sådant som kan anses vara samhällelig kärnverksamhet?

Vad som däremot är uppenbart är att politiker är experter på det politiska spelet. De behärskar en liturgi som är till för att hålla vanligt folk borta från att granska och påverka maktutövningen. De vet hur man lägger ut dimridåer. De kan knepen och vet hur man lyfter eller sänker ett förslag. De lever i symbios med byråkratin i ett riggat system. Och de skor sig själva på skattebetalarnas bekostnad.

Man skall dessutom ha klart för sig att när människor får makt över andra, då förändras de. (Tänk: Härskarringen) De berusas av sin makt. De korrumperas. De utvecklar psykopatiska drag. De isolerar sig från vanligt folk och verkliga förhållanden. De får tomtar på loftet.

Den svenska parlamentariska demokratin är inte nödvändigtvis speciellt demokratisk. I vart fall inte om man anser att demokrati skall bygga på öppenhet, medborgerlig delaktighet och starka fri- och rättigheter.

Expressen » Ny forskning: Politiker smartare än ”vanliga” »Youtube »

2 kommentarer:

 1. Jag tvivlar på att undersökningen har kommit fram till ett korrekt resultat.

  Jag kan naturligtvis endast tala för min kommun men jag har vattnat organismer med högre IQ än de som slagit rot i KS och KF.

  Jag tror att det är så att de har en grandios självbild. Någon som arbetat som städare "inget ont om städare" tror sig helt plötsligt ha svaren på hur människor skall leva bara för att de befordrats av Die Partei.

  SvaraRadera
 2. När Indien hade 300 miljoner invånare administrerade britterna dessa med ett tusental tjänstemän. I dagens Sverige finns det snart inte den minsta glesbygdskommun som klarar sig med färre.

  Någon däremot?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.