2016-09-22

Vad är problemet med att marockaner säljer sex i Sverige?


Sveriges Radio lyfter nyheten att unga marockanska män säljer sex i Sverige.

Detta är den typ av nyhet där jag blir en smula fundersam över exakt vad det är man blir upprörd över.

Ja, man kan vara upprörd över att dessa unga män har det fattigt och djävligt i sitt hemland. Ja, man kan säkert bli upprörd över att det inte finns någon plats för dem i den svenska ekonomin och i det svenska samhället. Ja, man kan vara upprörd över att de lever ett hårt liv. Och man kan definitivt vara upprörd över att många av dem rånar och stjäl.

Men att de säljer sex (under förutsättning att de är myndiga)?

För en gångs skull är de i en situation där de kan ingå en frivillig överenskommelse med någon annan om att byta en tjänst mot pengar.

Exakt vad är det som är upprörande med detta? Vems rättigheter kränks?

Nu kanske någon menar att det är tråkigt om dessa unga män känner sig tvingade till prostitution för att kunna försörja sig. Förvisso. På samma sätt som det är tråkigt att människor i allmänhet känner sig tvingade att arbeta för att kunna försörja sig.

Min gissning är att det är den svenska nymoralismen och sexualskräcken som tittar fram.

Är det något som tillför en otrevlig dimension till denna prostitution – då är det att samhället stigmatiserar och skambelägger verksamheten.

Grundproblemet, det är ett helt annat: Den svenska välfärdsstaten är en magnet för migration i en allt mer gränslös värld. Det är knappast raketforskning.

Länk 1 » | Länk 2 »

6 kommentarer:

 1. Nu är problemet med dessa marockaner något helt annat, nämligen att de flesta av dem är kriminella. De borde snarast utvisas ur Sverige.
  Det kan inte vara Sveriges ansvar att hjälpa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso. Men problemet är inte att de säljer sex.

   Radera
  2. Vilket jag inte har påstått. Att de däremot borde skickas tillbaka till Marocko är tveklöst. Vi har ingen skyldighet att ta hand om dem.

   Radera
 2. Fast grejen är väl att man i Sverige har förbud att köpa sex (inte sälja sex däremot). Vet ej om kunderna är kvinnor eller män, men lagen kom ju till för att man skulle skydda kvinnor då man såg hela prostitutions marknaden som slaveri vilket man kan ha delade meningar om. Men det innebär att de nu har ett antal som bryter mot lagen. Eventuellt då kvinnor. Vilket genast blir problematiskt för de som alltid ser kvinnans sexualitet som underordnad och som "offer" i många sammanhang. Hur ska de då hantera denna heta potatis...?

  SvaraRadera
 3. Tror du att folk vill migrera till ett land där samhället stigmatiserar och skambelägger folk på bidrag?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.