2016-09-26

Brittisk politik: Se upp för Corbyn

Trots att stora delar av brittiska Labours parlamentsgrupp och partiets skuggregering revolterat mot partiledaren – Jeremy Corbyn – har han nu fått förnyat förtroende. Detta efter en medlemsomröstning.

Man kan tycka att Corbyn är en vänstertok och företrädare för en socialism som sedan länge passerat sitt bäst-före-datum. Men jag tror att det kan vara ett misstag att undervärdera honom.

Vi lever i omtumlande tider. I hela västvärlden har det politiska etablissemanget problem med sin trovärdighet. Allehanda populister skördar framgång. Olika slags radikala idéer stöds i något som kan liknas vid en allmän trotsighet.

I politik i allmänhet och brittisk politik i synnerhet har väljarna en tendens att med tiden tröttna på sina politiska ledare – även om de för en rimligt vettig och framgångsrik politik. Och i Storbritannien har konservativa Tories och högersossarna i New Labour haft makten under överskådlig tid. Det vore knappast förvånande om väljarna börjar se sig om efter något annat.

Jag skulle inte bli det minsta förvånad om Labour i nästa val går fram med en radikal, populistisk, socialistisk plattform. Jag skulle inte heller bli förvånad om det kan slå an en sträng hos breda grupper av väljare.

Visst, det vore förfärande. Men helt i linje med vår tids politiska dramaturgi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.