2016-09-19

EU-miljard i stöd till Bonniers digitala satsningar


Bonniers har fått ett lån på 100 miljoner euro från den Europeiska Investeringsbanken, EIB. Lånet garanteras med skattepengar från EU:s allmänna budget – och är ett samarbete med European Fund for Strategic Investments, EFSI.

Syftet anges så här...
The transaction will support research, development and innovation (RDI) investments for the development of new content as well as content delivery platforms. Thus, it will support Bonnier’s migration to a digital business model for areas such as books, magazines, broadcasting and news. The main objective of the operation is to strengthen local media content production in the Nordic region, while consequently safeguarding jobs in the highly competitive media industry.
Således, Bonniers har fått ett lån på bortåt en miljard SEK – garanterat med skattepengar – för att anpassa sig till den digitala marknaden.

Jag har invändningar.

Dels är det ytterst tveksamt att använda skattepengar för att rädda företag som inte på egen hand förmår anpassa sig till en ny, digital marknad.

Dels kan man fråga sig varför detta stöd i så fall inte går till hela branschen. Stampen skulle nog inte tacka nej. Förmodligen inte heller lönsamma företag som Schibstedt. Och brukar inte EU annars vara rätt petigt med att stödpengar inte får snedvrida konkurrensen och marknaden?

(Vi som redan verkar på en digital marknad – som denna blogg som dagligen har sisådär 3-7.000 besök – får samtidigt fortsätta jobba i princip gratis.)

Dels känns det en smula olustigt att se Big Government och Big Media gå till sängs tillsammans – i ett projekt som kommer att påverka det fria ordet, den fria debatten, opinionen och hela samhällsagendan. Skattepengar till DN:s "agendasättande" journalistik och KIT, för att bara ta ett par exempel.

Dels är det olycksbådande att sådant här sker samtidigt som EU i många små steg inskränker alla andras yttrandefrihet på nätet.

Länk »

1 kommentar:

  1. Intressant att EIB beskriver mottagaren av lånet som en "European promoter". Finns det måhända en klausul i lånelöftet som går ut på att stödja EU integration eller dylikt...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.