2016-10-03

Public service skall inte bestämma vad folk får tycka


Att statstelevisionens nyhetssändningar offentligt fördömer ett uttalande från en politiker, det är väl ändå rätt nytt?

Tankarna går till sovjetiska nyhetsbulletiner, den kinesiska kulturrevolutionens offentliga kritik mot enskilda – eller till någon tirad som snabbt läses upp med hög, gäll röst i nordkoreansk tv.

Jag tänker inte kommentera sakinnehållet i det SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson sa i SVT Aktuellt häromdagen. Men jag antar att han bredde på, som SD brukar göra. Det tillhör på något sätt den förutsägbara dramaturgin.

(En annan del i denna dramaturgi är att SVT nu har dragit betydligt större uppmärksamhet till Karlssons uttalande än det annars hade fått. De är alltså även SD:s nyttiga idioter. Igen.)

Vad jag hänger upp mig på är SVT:s reaktion. Ena dagen får Karlsson vara med i Aktuellt, i en debatt mellan SD och C. Nästa dag tar Public Service offentligt avstånd från det Karlsson sagt.

Anser man att han gick över de lagliga gränser som finns, då hade redaktionsledningen kunnat säkra sin egen rygg genom att polisanmäla Karlsson för hets mot folkgrupp. (Även om det är en lag som i sig är problematisk.) Man hade kunnat låta oberoende kommentatorer analysera uttalandet ur ett oändligt antal olika vinklar. Både i form och sak. Man hade kunnat överlämna ärendet till humoravdelningen.

Men icke. Istället ägnar SVT Aktuellt sändningstid åt att ta avstånd från och fördöma vad en medverkande politiker har sagt. Vad det handlar om är att SVT:s ledning helt enkelt inte tycker om det Karlsson säger.

Jag skiter i vad SVT tycker. Och vi kan inte ha statsmedia som berättar för folket vad det förvänts tycka.

Jag anser att public service nyhetssändningar skall förmedla en så korrekt bild som möjligt av vad som faktiskt sker. Och av vad folk säger. Av verkligheten. Men SVT skall inte ha en massa åsikter om ditt och datt – och absolut inte på nyhetsplats.

Public service kontrolleras av staten och finansieras med licensmedel som i princip alla svenska hushåll tvingas betala. Detta gör SVT, SR och UR unika. De skall vara till för hela folket. De skall spegla verkligheten. Och de skall inte ta politisk ställning.

Vad kommer härnäst? Och exakt vad kan man förväntas ta avstånd från – sådant Löfven sa före eller efter att regeringen svängde 180 grader under flyktingkrisen?

På något sätt har jag en känsla av att detta hänger samman med Jan Helins intåg på SVT. Han är väl där som något slags politisk kommissarie, kan man anta. (Se till exempel den debatt han hade med Janne Josefsson i Aktuellt härom dagen.) Helin vill inte bara bestämma vad folk skall få tycka i tv, utan även vad stats-tv anser att svenska folket bör tycka.

Detta öppnar rent orwellska perspektiv.

Och för att förekomma kommentarerna: Jag skriver inte detta för att gynna SD. Jag tycker inte om dem och jag kommer aldrig att rösta på dem. Min poäng är att SD skall behandlas som alla andra partier – och att statstelevisionen inte skall lägga sig i vad folk tycker.


Det aktuella inslaget:
(För den som är intresserad av att följa en kritisk analys av SVT, SR och UR finns en rekommenderad Facebookgrupp: I allmänhetens tjänst - granskning av public service)

15 kommentarer:

 1. SVT har uppdrag att fostra oss

  SvaraRadera
 2. Som jag förstår det så sa Karlsson samma sak som feministrarna säger. För de flesta som migrerat hit är ju män.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tänkte. Feministerna brukar väl säga att alla män är presumtiva våldtäktsmän.

   Radera
 3. Kamrat Helin kommer framledes implementera värdegrunden.
  Precis som Statens museer.

  SvaraRadera
 4. Ungern
  2003 46% valdeltagande 84% JA = GILTIGT
  2016 45% valdeltagande 95% NEJ = OGILTIGT

  SvaraRadera
 5. Sveriges Televisions styrelse­ordförande Anna-Karin Celsings kontakter med ryska myndigheter och fastigheter är i varje fall inget vi ska prata om.Det kunde få henne att framstå som putinist och säkerhetsfara.

  SvaraRadera
 6. Bara o titta vad svt-nyheter skriver om. Bara matas med flyktingarnas historia

  SvaraRadera
 7. Inslaget:
  https://youtu.be/btAykJKdrf0

  SvaraRadera
 8. "Vi kan inte ha statsmedia som berättar för folket vad det förvänts tycka", skriver Alexandersson.

  Men vad skulle man annars ha statsmedia till?

  SVT är inte "public service". Det är en socialistisk betalkanal som man inte kan välja bort med mindre än att man gör sig av med tv:n. Det gjorde jag för många år sedan, och jag har aldrig ångrat mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag gör med min tv har socialisterna inte med att göra, samt jag vägrar SVT och följaktligen betalar jag ingen licensavgift.

   Radera
 9. Jan Helin vill visa att han kan sätta ner foten efter kritik han fick av Wolodarski för att SVT behandlade Nya Tider åsikter som vilka som helst.

  De enda som vinner på uppståndelsen är Nya Tider och Sverigedemokraterna. Suck, när ska de tänka längre än näsan räcker. Behandla SD som KD, så ska ni se de får mera lika opinionssiffror.

  SvaraRadera
 10. Att SD skulle krympa ihop och bli lika små som KD är mest en from förhoppning.Ingen skadan skedd liksom.

  SvaraRadera
 11. Det är tydligt att många har kort minne. Sådana här välbehövliga markeringar gjorde SVT ständigt när SD släpptes fram i programmen 2009-10. Det var extra tydligt under de första sändningarna från SD:s landsdagar. Då bröt SVT in gång på gång och påpekade att de åsikter som framfördes inte var förenliga med public services grundvärderingar om alla folks och kulturers lika värde. Och det är alldeles utmärkt att man nu återknyter till den ordningen.

  SvaraRadera
 12. Hopplös sökfunktion, men några trådar puttrar på SVTs eget forum:

  https://kundo.se/org/svt-tittarservice/d/vad-haller-ni-pa-med-13/

  https://kundo.se/org/svt-tittarservice/d/aktuellts-fordomande-av-sds-uttalande-i-direktsand/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.