2016-10-07

Trams, inkompetens och hat – Sveriges framtid?


Är det något Sverige inte är, då är det landet lagom.

Å ena sidan, en bred politisk enighet om att köra med i princip öppna gränser samtidigt som man har en generell välfärdsstat. Vilket är en besvärlig ekvation. Sedan vände det etablerade politiska Sverige helt - och stängde gränsen.

Å andra sidan ett parti med rötter i den bruna myllan som hetsar mot utlänningar, står för något slags otidsenlig nationalism och som är nostalgiska över illusionen av ett folkhem som egentligen aldrig har existerat.

En ironisk detalj är att om det inte hade varit för Sverigedemokraternas intåg i svensk politik, då hade gränserna aldrig öppnats. Då hade den restriktiva politik som tidigare drevs av S och M bestått. Men med SD på banan kände de etablerade partierna plötsligt att de var tvingade att distansera sig.

Tidigare var flykting- och migrantströmmarna någorlunda hanterbara. Men i takt med att allt fler människor sökte sig till Sverige blev situationen först problematisk och till sist akut. Det svåra för de etablerade partierna var att veta när de skulle dra i nödbromsen. Det dröjde in i det sista, eftersom man inte ville ge SD »rätt« – även om situationen var helt ny.

Vad som nu sker är en öppen fråga. Det fyrkantiga, ängsliga och byråkratiska Sossesverige klarar uppenbarligen inte att hantera situationen på ett rimligt sätt. Alliansen tycks sakna så väl vilja som förmåga. Och allt SD gör är att skapa motsättningar och sprida rädsla, snarare än att komma med konstruktiva lösningar.

Finns det verkligen inga rimliga människor i svensk politik? Sådana som förstår, vill och förmår att hantera de problem vi nu står inför i flyktingskrisens andra fas? Sådana som har både hjärna och hjärta? Sådana som är beredda att kavla upp ärmarna och reda upp i statsapparaten?

9 kommentarer:

 1. Det är risk att det avvaktas tills fascistiska lösningar drivs fram av ilska och rädsla, berättigad ilska och rädsla vilket kommer att göra det lättare att acceptera en riktig dårpippi till ledare. Men det är värstascenariet, troligtvis går det bättre än så.

  SvaraRadera
 2. "Skapa motsättningar och sprida rädsla" behöver SD inte lägga nån energi på. Finns andra som är bättre på det.

  SvaraRadera
 3. Så SD ska föra en politik som är tvärt emot Sveriges hälsa för annars blir det tvärt om? Det är ju övriga idioter till politikers fel isåfall, inte SD:s.
  Det är inte SD som splittrar folk. Det är när man på tvingande väg blandar ihop folk med helt olika viljor, livsfilosofier, bakgrund, kulturer osv, som detta sker. Det finns inget i vårt ursprung som medger att nåt sånt skulle funka på konstgjord väg.
  Det är en metod makten använt i årtusenden för att söndra och härska. SD har ju försökt stoppa detta i tid. Vad är det för fel med det?
  Det är ju bara att folk fått för sig att det handlar om hudfärg och rasism. Men det är ytterst få personer som dömer nån pga hudfärgen i sig. Däremot kan man ha olika förväntningar på olika pesoner baserat på tidigare erfarenheter. Om alla som rånat folk hade haft ett rött armband på sig så kommer det ofrånkomligen vara så att en människa av ren evolutionär självbevarelsedrift kommer reagera med misstänksamhet mot alla som har röda armband på sig.. av en orsak. Det är ju inget konstigt.. Det är ren statistisk.. logik.. Det hjälper inte att kalla folk för saker pga det. Det komemr inte lösa problemet. Och det är inte SD:s fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, vad skall politikerna göra? Seriöst nu.

   Radera
  2. Min kritik gäller främst etablissemangets syn på och behandlingen av SD. Smutskastningen i media.

   Men vad man ska göra? Man får försöka sätta stopp för fortsatt förfall.. Det krävs tyvärr hårdare tag mot folk som missköter sig tex..

   Vi höll på o köra in i bergväggen redan som det var innan med ett system som kräver mer och mer resurser men där billiga sådana håller på att ta slut.. I det läget öser man in ännu mer folk som kräver ännu mer resurser. Man är inte rasist för att man vill stoppa en naturkatastrof.

   Den eventuellt kvarvarande sammanhållningen som fanns i samhället har man ju lyckats förstöra på köpet. Det var en hörnpelare. Bara för en sån sak som att få acceptans för höga skatter.

   Man får sluta att locka o dra in horder med folk och ge dem bidrag och bostäder o gulla med dem som begår brott.
   Man får hjälpa folk i närområdet istället inget annat kan ju fungera eller ens vara mer rättvist när så många fattiga finns i världen..

   Avsätt Eliasson till att börja med. Det krävs hårdare tag. Tyvärr! Det är vad som sker när saker tillåts gå för långt.

   Det kan bara bli skadelindring på sin höjd eller hindrat accelererat förfall.

   Det måste signaleras att får man komma till Sverige så anpassar man sig efter vad som gäller här annars åker man ut!..
   Det är ju normalt folkvett! Eller iaf bondvett.. Så funkar det när man kommer till en ny grupp i alla sammanhang.. eller när man åker till ett annat land. Om jag åker till Saudiarabien då får jag anpassa mig efter deras regler, seder o bruk om jag vill vara där. Det är inget konstigt eller onormalt. Eller när jag börjar på ett nytt jobb tex.. då får jag rätta mig efter vad som gäller på arbetsplatsen. Sen kan jag börja komma med eventuella åsikter eller krav när jag börjat bidra med nåt..
   Det går inte att skrika rasister åt folk som bara vill ha en normalt fungerande ordning.

   Det är inget normaltillstånd o tro att ett stort centraliserat samhälle, där folk saknar naturlig koppling till varann, kan styras med ett konstant feministiskt daltande.

   Radera
  3. Tja, vad KAN de göra? Politikerna har inte kontroll över migrationsverket, de har inte kontroll över polisen, de har helt enkelt inte kontroll. Sverige är de facto en "failed state" idag.

   Radera
 4. Etablerade politiker skall inte bry sig om SD. Säger exempelvis Jimmy Åkesson att jorden är rund vinner man inte förtroende genom att med en dåres envishet hävda att jorden är platt för att visa att man alltid tar avstånd från allt vad SD säger.

  /Eskil

  SvaraRadera
 5. Att skylla öppna gränser på SD är lågt och inget annat än skitsnack.
  Den som gör det har ingen insyn hur politik bedrivs utan vill bara var populistisk. //tompas11

  SvaraRadera
 6. "En ironisk detalj är att om det inte hade varit för Sverigedemokraternas intåg i svensk politik, då hade gränserna aldrig öppnats."
  Lite väl mycket post hoc ergo propter hoc över den.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.