2016-11-18

En svensk digital valuta?


Vice riksbankschef Cecilia Skingsley har väckt uppmärksamhet med sina tankar om att Sveriges Riksbank kan bli den första centralbanken i världen att ge ut en digital valuta. Den kanske rent av kan komma att bygga på Blockchain-teknik (samma som Bitcoin).

Det är helt klart en intressant tanke. Den har uppenbara fördelar och idén ställs även inför en del kniviga problem.

En fördel är att om folk har pengar i en digital plånbok / en app / ett smart card – då kan de på samma sätt som med kontanter hantera sina pengar utan att behöva blanda in bankerna.

Möjligen behöver det också finnas något slags clearing-interface som låter människor använda »e-konan« för att betala räkningar till bankgiro och bankkonton samt en möjlighet att ta emot inbetalningar via BIC/SWIFT. Det behövs även ett interface för betalning i butik och på nätet.

På så sätt kan alla ha en alternativ metod för att hantera sina ekonomiska tillgångar utan att behöva genomgå kreditprövning och utan att behöva göda bankerna med avgifter för konto och kort.

Systemet bör dock inte ha någon koppling till innehavarens personnummer. Detta dels av integritetsskäl. Och dels för att även människor med betalningsanmärkningar, flyktingar utan personnummer, turister och andra tillfälliga besökare i landet skall kunna använda e-kronan.


Detta tror jag är helt avgörande – e-kronan måste vara lika anonym som kontanter.

Det får inte bli ett system som ger staten och dess olika myndigheter inblick i och kontroll över medborgarnas ekonomi. Det får inte vara ett system där staten kan göra som på Cypern och konfiskera delar av folkets banktillgodohavanden. Det får inte bli ett system som kan användas för övervakning av individen och kartläggning av folket.

Kanske är det här idén kommer att stupa. Politikerna, Skatteverket och polisen kommer att insistera på att e-kronan blir ett verktyg för staten och Storebror. Vilket i princip kommer att göra användarna till livegna undersåtar.

Å andra sidan, är det någon som skulle kunna ha tillräckligt mycket kurage och integritet för att göra ett system med digitala pengar anonymt – då är det väl en oberoende riksbank?

Jag har en känsla av att det är precis så Riksbanken skulle vilja ha det, att e-kronan blir lika anonym som kontanter. Och när / om den striden kommer – då är det viktigt att Riksbanken får bred uppbackning i debatten.


Slutligen – e-kronan får inte bli en förevändning för ett kontantfritt samhälle.

Rätten att använda och betala med kontanter måste finnas kvar. Om inte annat, så kan vi ju drabbas av långvariga problem med eltillförsel och / eller telekommunikationer. Och det måste finnas ett fysiskt betalningsmedel som kan användas helt oberoende av staten, dess institutioner och dess välvilja.


Givet detta tycker jag att e-kronan låter som ett intressant och spännande projekt – som öppnar för många intressanta applikationer.

Länkar:
• Riksbanken överväger e-krona – kan bli utmanare till bitcoin »
• Riksbankschef om nya e-valutan: "Startskottet till ett stort arbete" »
• "Kommer finnas möjligheter för branschen att medverka i detta" »
• Finansprofiler jublar över e-kronan: “En självklarhet över tid” »

4 kommentarer:

 1. Och naturligvis kommer valutan att vara spärrad från vissa köp och varor, tex fri statsobunden kryptovaluta som bitcoin. Kom ihåg var ni läste det först.

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Kan det vara ett tecken på maktkamp mellan nationalstater och finanshus/globala banker nu när medborgarna verkar rösta fel i land efter land (strunt i fakta - betänk den mediala bilden)?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Poängen är ju att en e-krona skall ge fullständig kontroll och insyn i privatpersoners ekonomi för skattmas, banker samt kortföretag.

  SvaraRadera
 4. Did you think about using the ultimate Bitcoin exchange company: YoBit.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.