2016-11-19

Den mycket svenska hor-debatten


En socialdemokratisk minister skämtar efter Trumps valseger om att män inte bör ha rösträtt.

En tjänsteman i Moderaternas organisatoriska undervegetation kallar på skämt ministern för hora.

Politiker är inga stand-up-artister direkt. Och humor är som bekant som en groda – inte fullt lika rolig när man börjar dissekera den.

Sosseministern tycker alltså att det är roligt att skämta om att inskränka demokratin. Även om hon säkert inte menade allvar, så är det värt att notera.

Något Moderat-brat tycker det är kul att förolämpa genom att sätta ett förmodligen felaktigt epitet på ministern i fråga.

Om man nu skall göra Stor Sak av detta, avkräva svar och ställa mot väggen – då tycker jag nog faktiskt att det är ministern som uppvisat sämst omdöme.

Men det är väl inte det saken handlar om, kan man gissa. Istället är det fråga om att försöka kleta ner sina politiska motståndare för saker som egentligen inte förtjänar den uppmärksamhet de fått.

På något sätt är detta oerhört svenskt. Vi diskuterar hellre metafrågor än verklig politik. I detta är gammelmedia en starkt pådrivande kraft.

Så är det ju för övrigt i hela det svenska samhället – vi kan diskutera formfrågor till förbannelse samtidigt som praktisk verksamhet lämnas vind för våg. Hellre en konferens i de tunna luftlagren än hårt arbete. Hellre åsikter än handling.

Se, där finns ett verkligt problem att förhålla sig till.

7 kommentarer:

 1. Huvudet på spiken. I Sverige diskuterar man bara formalia. Vänstern vet att de saknar lösningar på verkliga problem och försöker ena flocken kring sådant här trams... /Nietzsche

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Tittar man på 'Life of Brian' så är det en scen som väl föreställer svensk politik och journalistik.

  En annan scen, som inte ur en film, men väl lär ha ägt rum på scen var när en artist förbjöds sjunga en viss låt om en viss trähäst, så han nynnade istället.

  Dagens politiker berömmer sig internt om att vara duktiga på så kallad 'spin doctoring' - eller ordvrängande och brännvinsadvokatyr på svenska. Den moderate politikern med glapp käft hade väl helt enkelt kunna säga såhär:

  "När någon talar om att inskränka rösträtt baserat på kön blir jag så inihelvete arg att jag säger det jag känner, men inte hinner formulera det på ett bra sätt. Att en socialdemokrat talar om att inskränka rösträtt går inte att uppfatta som ett skämt givet den ideologins blodsdränkta rötter."

  Kanske fungerar det, kanske inte, men om alternativen är att göra inget och förlora, eller göra något och ha en chans att vinna eller åtminstone överleva - varför då inte skapa chansen?

  Alla sakfrågor kan göras till metafrågor -
  Alla metafrågor göras till sakfrågor.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 3. Äsch! De kan väl äta kakor istället!

  SvaraRadera
 4. Och jag som trodde det var lagligt att vara hora i Sverige - var det inte sossarna själva som drev igenom den lagen?

  SvaraRadera
 5. Korrekt analys!
  Med det sagt vill jag ändå framhålla att det faktiskt var ett övermåttan grovt övertramp mot alla prostituerade att likställa dem med en misandrisk yrkespolitiker.

  SvaraRadera
 6. Hej

  Och "Grand Hotell" är nu bara ett minne blott.
  Snabbt går det under under ett "kafferep".

  Tack och hej alla kärringar och gubbar och alla "inbetweens och utanförs", inte att förglömma alla hens...och de som är på "tvärs" eller var som helst ni nu befinner er.
  Nästintill alla nämnda och ändå vissa glömda (så som dem "kränkta").

  Skärpning för f.n...och det gäller alla!
  Utan undantag

  SvaraRadera
 7. "På något sätt är detta oerhört svenskt. Vi diskuterar hellre metafrågor än verklig politik."

  Jepp, och det är så tröttsamt. Ett annat exempel är hur journalister ska tillfråga varje nytillträdd politiker om de är feminist. De ska avge ett Ja eller Nej, och de ger sig inte förrän de får svar. Vad någon lägger i ordet feminist är de helt ointresserade av. Det är ordet allt hängs upp på.

  Mitt tips är aldrig kommentera eller sprida vidare artiklar som handlar om ord eller är av metakaraktär. Det fördummar den politiska debatten. Undantag är inlägg som ovan då man påtalar problemet. Kan dock vara bra att även påpeka hur vi kan undvika fenomenet, så som jag gör nu.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.