2016-12-29

Främlingsfientlighet på svenska


Om man behöver hantera en situation, då underlättar det om man förstår den.

Låt oss därför, för ett ögonblick, bortse från vad vi tycker om flyktinginvandring och migration – för att istället fokusera på vad det är som behöver hanteras. Och i detta perspektiv förefaller det som om Sossesverige är ett land som är ovanligt icke-kompatibelt med global migration.

Den generella välfärdsstat som lockar människor (de tar sig ju knappast genom hela Europa till Sverige för det fina vädrets skull) kräver större input än vad den kan leverera output. Därför (och av många andra skäl) är stora grupper människor i utanförskap ett synnerligen påtagligt problem. Sverige är även ett land som i princip har avskaffat alla enkla låglönejobb – och även om de funnes vore det mycket svårt att leva på dem, med våra höga skatter och vårt höga kostnadsläge. För att få ett tillräckligt välbetalt arbete måste man ha lång och lämplig utbildning. Att hitta en rimlig bostad är näst intill omöjligt om man inte är rik, tjänar bra och har god kreditvärdighet. Detta är en verklighet som även infödda svenskar har att brottas med. För många nyanlända förefaller dörren in i det svenska samhället i princip vara stängd.

Sossesverige är dessutom ett land som inte direkt prioriterar handlingskraft, sunt förnuft och tydlighet. Asylsökande slussas in i en byråkratisk apparat som i delar är rent Kafka-artad, som ägnar sig åt pseudoverksamhet och som är allt annat än kostnadseffektiv och resultatinriktad. Människor passiviseras och bryts ner som individer i en verklighetsfrånvänd process som de själva inte kan påverka.

Vad gäller det ovanstående börjar en viss insikt sprida sig i landet, så väl bland vanliga människor som en del politiker. Vilket är en förutsättning för att alls kunna göra något – även om det än så länge förefaller oklart vad.

-

Men jag tror att det finns ytterligare ett problem, som är betydligt svårare att sätta fingret på. Här är mina fem cent...

De flesta flyktingar och migranter kommer från länder som är auktoritära och totalitära. Ibland handlar det om politisk ofrihet, men betydligt oftare om länder under religiöst förtryck – teokraturer.

De flyr alltså från en närmast sektliknande miljö, till... vad?

Jo, till ett land där feminister bakar surdegsbröd på bakteriekulturer från sitt eget underliv. Ett land där tydlighet avfärdas som härskarteknik. Ett land där alla har rätt till sin egen postmoderna verklighet. Ett land där konsensus är viktigare än rimlighet. Ett land där kvinnor kan exponera sig men absolut inte får vidröras. Ett land där man spelar bandy. Ett land av reserverade människor som utan förvarning super sig fulla och vill kramas eller slåss. Ett land där man ofta inte ens känner sina grannar till utseendet. Ett land där familjerna överger sina gamla. Ett land där det är något slags bekräftelse och merit att känna sig kränkt. Ett land där man nogsamt undviker ögonkontakt och koldioxidutsläpp. Ett land vars största turistattraktion är ett gigantiskt marint fiasko. Ett land där det är ett värre brott att smita från skatten än att sticka en kniv någon annan. Ett land med oerhört mycket lagar men ingen ordning. Ett land som kastas mellan midnattssol och månadslångt vintermörker. Ett land där man förutsätts lägga hela sitt liv och välbefinnande i det välfärdsindustriella komplexets händer. Ett land som är sexuellt tolerant på ett teoretiskt plan samtidigt som det lider av en närmast neurotisk sexualskräck. Ett land där politikerna tycker att det är viktigare att övervaka folket än att försvara landet mot yttre fiender. Ett demokratiskt land med en tilltagande självcensur. Ett land där man varken tar eller utkräver ansvar. Ett land som sitter i möten. Ett oerhört ängsligt och analt land. Ett land som kan driva vem som helst till vansinne.

Från en ytterlighet till en annan. Så det är inte alls märkligt om nyanlända sjunker tillbaka i gamla kulturella och religiösa mönster – eller rent av radikaliseras. Men jag är inte övertygad om att det bara är deras fel.

Om Sverige vore ett rimligt land skulle sådant förmodligen vara ett betydligt mindre problem.

21 kommentarer:

 1. Du har så rätt, vad finns det då att göra?
  Just det, ingenting sådant läget är nu.
  Antingen kommer en stark man som med enkla lättbegripliga argument samlar landet i en gemensam vision om en god framtid eller sjunker vi ner i apati och hopplöshet kanske till och med inbördeskrig. Skilda dominanta kulturer har aldrig någonsin eller någonstans kunnat samexistera inom ett och samma land under fredliga former. Demokrati och Islam är ömsesidigt exkluderande kulturer, Islam har inga problem med att avsky och bekämpa demokrati medan den svenska demokratins dilemma är att den är kastrerad och saknar självbevarelsedrift, den är snarare suicidal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr sånt här som skapar diktatorer som Hitler. När man sviker sitt land och sina egna medborgare blir folket eventuellt trötta på det och något radikalt måste ske för att det blir någon förändring, och det verkar som att det tyvärr inte kan göras utan våld.

   Radera
 2. Du gör samma fel som dina kompisar på Migro. Migration är inte något som skall studeras från ett individuellt perspektiv utan ifrån ett grupperspektiv.
  I stället för att läsa kalkonrapporter från Migro bör du läsa Tomas Sowell. Människor som flyttar hundratals mil och som har bott grannar i sina hemländer kommer att bo grannar när de flyttar till ett nytt land.
  Ju fler som kommer till ett nytt land och inte assimileras desto fler kommer att komma från deras hemländer utan att vare sig integreras eller assimileras.
  Så det handlar inte om att de sjunker tillbaka till sina gamla beteenden utan att de inte har några som helst planer på att ändra sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enklaste exemplet i närtid är när européer invandrare till USA och Syd Amerika.

   Radera
  2. Eller i vår samtid, då "vi", genom kungen varje år ger ett pris till den svensk som utvandrat som bevarat "svenskheten" allra mest/bäst.

   Är det ok om valfri invandrare försöker behålla sitt ursprung som varenda svensk som utvandrat alltid gjort eller är det exlusivt för svenskar? För att...vi (i alla fall enligt ett parti) är bättre än alla andra?
   Eller har det partiet fel även i detta?

   Ha det
   Jan

   Radera
  3. Jan du har så rätt tänker då jag och att naivt tro att "alla" blir svenska och laglydiga demokrater bara de kommit hit är inte bara naivt utan korkat.

   Radera
 3. Andra länder mindre likt Sverige har väl samma problem?
  Då kanske den största orsaken inte är i det svenska.
  Men en del av de saker du nämner gäller även för en global västerländsk medelklass. Jag misstänker att det är deras fel, som vanligt ;-)

  SvaraRadera
 4. Så länge man ställer inga krav på människor som kommer hit är det givet att dom ska fortsätta leva som dom har lärt. Gästen är skyldig att anpassa sig efter värdens sätt att leva om dom ska dela samma hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bjuder man in Gästen så går och kommer gästen som den vill. bjuder man inte djävulen är den mycket svår att bli av med

   Radera
  2. Naturligtvis Anonym!!

   Har du nånsin hört nån säga nåt annat, eller är du som John Cleese påpekar till Prunella: "welkome to the bleeding obvious".

   Fast tvärtom alltså.
   Fast andra meningen du säger, säger bara att du är en avskyvärd människa som jag inte ens skulle vilja se, o framförallt inte se som en medmänniska.

   Jag antar med din anton att du inte förstår detta, så OK då:

   Så länge man inte ställer nåra krav av nån...så behöver man inte heller kräva nåt resultat...
   O VARFÖR ska du kräva det om personen klarar sig själv???
   MEN: Vem i helvete har sagt att man här i Sverige INTE ställer nåra krav av dom som ÖVERLEVT o kommit hit efter att ha flytt!!??

   Vi har snart sett till att vi ses som ett stort skitland som ingen vill till bara för att vi...vill det??

   Jag vill för helvete inte det!

   HAX har gått så långt till höger så han tycker det är ok att neka såna som dör om dom inte får komma hit,(för att han som SD försöker att få det att låta som att dom kommer hit för att dom vill det eller för att dom vill ha pengar medans dom i verkligheten är en promille av världens 23 miljoner FLYKTINGAR!! som har ett helvete där dom är o framförallt INTE har ett liv...) o skriver artiklar till stöd för att vi andra ska tycka det är ok.
   Jag anser att det är åt helvete o borde anses som terroristbrott att på ett dunkelt sätt se till att tusentals fler människor dör jämfört med riktiga terroistatacker bara för att man vill ha en lugn kaffe på sin favvorestaurang var den vara månde.

   Man kanske måste skippa sin latte för att åtminstone 200 ska kunna leva, gillar man inte det är man inte en människa som jag vill uppleva i alla fall.

   Som SD o Hax, (o jag har kollat din blogg sen många år tillbaka dagligen), så blir dom flesta extremare o extremare o du Hax har jag kollat för att du verkat intelligent, men du går verkligen högerut o hela tiden i grumligare vatten utan att du inte ens märker det.

   HAX, som mig själv, så vet du att vi lever i det landet i världen som ännu idag haft dom flesta ekonomiska/livegna flyktingar sen flera hundra år.
   Vi ger än idag pris till dom svenskar i världen som bevara "svenskhet", men invandrare som kommer hit ska utvisas om dom gör detsamma enligt SD,(o du rör dig dit!).

   O SAMTIDIGT!!...lever vi förutom Island,Grönland, det inre av Australien o nåra få nationer till i ett av världens minst o glesast befolkade land på jorden!!

   O skulle alltså inte kunna ta emot en promilles promille invånare jämfört med tex Tyskland???

   Skratteretande...

   Tänk på ditt arv Hax.
   JAG är fullfjädrad svensk MEN enligt faktan från SD är jag inte en ärlig svensk, fattas nåra generationer, o dom flesta "svenskar", även du, har garanterat invandrare i sina släktled som inte är godkända.

   Skärp dig Hax, du började bra för ett antal år sen, men dom sista åren har du uppenbarligen slutat tänka även om du gärna vill påpeka att du gör just det...just nu låter du bara som en (avlägsen) släpvagn till SD.

   Ha det
   Jan

   Radera
  3. Inget blir bättre för någon om vi låter allt gå över styr.

   Radera
  4. "Inget blir bättre för någon om vi låter allt gå över styr"....

   Jag är verkligen besviken Hax.

   Detta svar,alltså "Inget blir bättre för någon om vi låter allt gå över styr", är det dummaste jag hört!! O du var den la det Hax!!

   Dom flesta som kommer hit har dött om dom inte gjort det Hax...

   Så jävla dum i huvudet är du inte Hax...det är ju därför jag följt din blogg i alla år...jag har alltså uppfattat att du var förståndig...men tydligt va du det inte...Du älskar dig mer...bla annat heller få en caffe latte nånstans hellre än att rädda nån från Syrien som än runt en procent av alla flyktingar i världen o SOM SAMTIDIGT är en promille av sverigen befolkningen som du beskriver som genomgående totalskrotande samhällsreaktioner....trots att det på både 50 o 60-talet var betydligt större invandrarreaktioner än du inte visste om...

   Som berikak vårt samhälle som gjort att vi finns idag..

   Nää Hax..du har gjort verkligen klart att du inte vet vad du pratar om.Dock började jag ju kolla din blogg för jag trodde du visste vad du pratade om, nu har du ju klarlagt att du inte vet istort set nada....så jag hoppas du kan kolla nåra andra fakta än från SD i framtiden.

   Ha det
   Jan

   Radera
  5. Nu var väl min poäng visserligen att praktiskt och mentalt utanförskap kanske är mer Sossesveriges fel än invandrarnas.

   Radera
 5. ...men att man på helt nykter kaluv övergav statens absoluta kärna, att upprätthålla inre och yttre säkerhet?

  Det är så bisarrt så det går ej att begripa på något vis. Varför i glödheta h-e är vi företrädda av sådana absoluta nollor? Och vad är det för idi*t*r som röstar fram dem i val efter val?

  Vart är vi på väg?

  SvaraRadera
 6. Bra och roande trots sin tragiska sanning. Men jag undrar, vilket är detta marina fiasko?

  Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vasa som skulle vara flottans kronjuvel men förliste i lätt bris på sin jungfrufärd.

   Radera
  2. Flaggskeppet Vasa, som beskådas av många människor varje år på Vasa museet.

   Radera
 7. Främsligheten på svenska..är du Hax den FÖRSTA att ens nämna...skyll det på SD om du kan!!
  Skyll det inte på nån annan Hax, framför allt inte på nån invandrare!!, dom flesta är mer utbildade än dig enligt Hax!!..Så glöm att skylla allt på invandrare som SD..skyll istället allt på såna som dig som inte utbildade sig..o andra som tror att dom tror satt dom vet allt idag...som DU HAX...

  Ha det
  Jan
  Tänk sen efter vad du skriver här...hittils är du en av dom största SD-anghängarna i din artikulering i skrinvningen din oavsett om du vill det eller ej, alltså, du har gjort dig till en idiot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att vara moraliserande men,
   där spriten går in går vettet ut.
   Maken till det svammel du presterat är ta mig f-n ovanligt.
   Heder åt Hax som låter dig komma till tals trots den totala avsaknaden av hyfs.

   Radera
  2. Håller med, Jan verkar emotionellt mycket upprörd men logiken och skrivsättet är inte övertygande. Hax tar upp högst relevanta frågor. Det är en enorm skillnad på europeisk arbetskraftsinvandring på 50-60-talet (som Jan nämnde tidigare) i en tid när svensk industri gick på högvarv efter kriget och skrek efter arbetskraft och välfärdssystemen var förhållandevis små med dagens mått mätt, och dagens flyktinginvandring från kulturer som inte genomgått något som liknar upplysningen, där många är lågutbildade till ett land där välfärdssystemen är stora. Det bör röras runt mer i den soppan!

   Radera
 8. Ett fantastiskt inlägg. Det bästa jag läst på länge.

  Till er som skriver om att hax gått åt höger. Jag tror knappast att det är något som skrämmer någon vettig människa. Betänk att uttrycket har ändrat skepnad flera gånger under årens lopp. De som idag klassas som extremhögrar är inget annat än vår vanliga socialism, fast med nationalitisk agenda. Man kan ju bara hoppas på att de åsikter som enligt er är "för långt till höger" snart hamnar i vänsterfacket där de hör hemma och att extremhöger återigen kan symbolisera rätt till liv, frihet och egendom.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.