2016-12-21

Frihetens fiender


En text som alla libertarianer, äkta liberaler och frihetliga humanister bör läsa.
At least three symbiotic threats to liberty can be seen on the horizon: a) identity politics and the zero-sum political economy of conflict and aggression they engender; b) populism and the yearning for strongman rule that invariably accompanies it; and c) radical political Islamism. They share certain common intellectual fountainheads and form an interlocking network, energizing each other at the expense of the classical liberal consensus.
Av Tom G. Palmer på Cato » A New, Old Challenge: Global Anti-Libertarianism »

4 kommentarer:

 1. Hej.

  Det är inte länge sedan svenska liberaler och libertarianer förordade öppna gränser och alla folks frälsning under västerländsk demokratisk kapitalism.

  Vad har hänt som man valde att strunta i då?

  Är det identitetspolitikens rötter i liberalismens vulgarisering under åttiotalet som burit sådan frukt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. https://christophercantwell.com/2016/01/24/radical-agenda-ep094-the-libertarian-case-for-trump/

  Och så kan man läsa motsatsuppfattningen till Cato inom libertarianismen, vilka fler än Chris Cantwell förespråkar. Walter Block var för Trump och startade libertarians för Trump.

  SvaraRadera
 3. "European rightwing nationalists are seduced with an antiEU message"

  Här börjar man förstå att han kör på mainstream medias linje, att allt missnöje är Putins fel.
  Dessutom, varför väljer han global överstatlighet framför nationellt självbestämmande?

  Nu hittar jag inte citatet, men var det inte Rothbard som sa "låt oss decentralisera till staden, kvarteret, individen" etc.. det borde ju börja med Brexit om man nu vill ha den utvecklingen. Om Europa blev fullt av små stater som konkurrerade med varandra genom att bidra med de mest gynnsamma förhållanden så vore det en bra sak. Eu och öppna gränser är alltså inte libertarianskt, det är harmonisering och omintetgörande av konkurrens regeringar och stater emellan, och definitivt inte decentralisering ned till staden, kvarteret, indivdiden.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att fantasierna om att det skulle finnas en längtan efter "strongman rule" inom de mer nationalistiska kretsarna är en vanföreställning.

  Finns kanske några få som vill det men de flesta är nog antagligen inriktade på ökad demokrati eller mer libertarianism.

  / underhunden

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.