2017-01-20

Moderaternas utspel slår hårdast mot Löfven


Läs min senaste krönika hos Mårtensson:


"Det blir visserligen allt mindre troligt att Alliansen och SD kommer att fälla regeringen i takt med att riksdagsvalet 2018 rycker närmare. Däremot är det fullt möjligt att de kommer att göra upp i fler sakfrågor. Då kan Löfven vara hur mycket statsminister han vill, men någon majoritet i riksdagen har han inte bakom sig."

8 kommentarer:

 1. Efter AKB:s utspel kom alla de förväntade retoriska figurerna och gråt och förstämning.
  Få klarade att hålla sig kalla och analysera.
  För visst har du rätt Hax.Löfven kommer att få sitta på pottan fram till valet och ropa färdig med dörren öppen.

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vad som hade hänt om Alliansen hade lagt en budget i höst. Då hade de lagt två av fyra budgetar under mandatperioden.

  Löfven kan utlysa extraval men det kommer vara kontroversiellt att ha ett val bara 6 månader innan det ordinarie valet och där budgeten redan är bestämd. Skulle han göra det, så skulle det dock bli jobbigt för Folkpartiet och Kristdemokraterna som knappast har stridskassa för två val under 6 månader. De skulle antagligen spara pengar till valet i september, med risk att de skulle åka ut. Samma sak för MP.

  Väljer Löfven istället att avgå, vad skulle då komma istället? Alliansen kan ta över, tror inte SD kommer fälla en Alliansregering. De har ju stött en Alliansbudget och det skulle upplevas som oansvarigt av dem att inte låta dem administrera den endast 6 månader kvar innan valet.

  Skulle det senare hända så skulle S komma i en svag ställning inför valet. Ingen tror att S+V+MP skulle få fler röster än Alliansen + SD. En röst på alliansen (så de får majoritet) skulle plocka bort SDs inflytande och ge stabilitet.

  SvaraRadera
 3. Frågan är om man skall ta Annies uttalande på allvar. Hon säger att hon vill regera med en alliansregering men inte en regering med stöd från SD. Det betyder ju i praktiken att hon inte kan tänka sig att sitta i en alliansregering. Skulle opinionsundersökningarna vara att lita på så är den enda koalition som uppfyller annies krav en stor koalition. En alliansregering med stöd från socialdemokraterna. Vänsterpartiet ställer knappast upp. Tänker hon sig en S+M+C-regering, en stor koalition? Varför skulle det bli en sådan med C när en S+M+L-regering vore mycket mer lättskött för statsminister, vem det nu må vara.


  Skulle C misslyckas med att byta uppfattning i den här frågan bör väljarna inse att C inte tänker regera efter nästa val.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är Stöld21 januari, 2017 03:43

   Tror inte man ska ta Annies ord på allt för stort allvar. Hon är fast i DÖ-tänket och inte redo att ändra uppfattning ännu.

   Dessutom har hon hittat en nisch, ta över Moderatväljare som är för en mer öppen invadringspolitik. Kanske lockar hon över en annan Miljöpartist också. Centern har inte varit så här stora på mycket länge.

   Radera
 4. Det man kanske kan hoppas på att det här ska bryta upp blockpolitiken som inte lett till annat än polarisering och låsningar.

  SvaraRadera
 5. HAX , kan man önska att du eller varför inte ni med 5juli podden att utveckla begreppet Zersetzung. Verkar aktuellt för Sverige.

  SvaraRadera
 6. Det är ju faktiskt inte så att C gjort så fantastiskt ifrån sig sedan valet.Det handlar mest om MSM och felmarginaler egentligen.
  Fast Annie Lööf verkar tro det..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon spelar väl med, narrativet ska propageras.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.