2017-01-19

Sverige behöver en verklighetskommission

Det är en fördel om man vet vad man sysslar med.

Den svenska flykting- och migrationsdebatten lider av förvirring. Tonläget är högt och känslorna svallar. Diametralt motsatta uppgifter sprids om sakernas tillstånd. Andra delar av debatten har stora vita fläckar vad gäller fakta och analys. Och hela spektaklet kröns av en debatt om brottslighet och härkomst – i vilken något slags absurd bild håller på att mejslas fram om att svenska folket kommer att bli nazister om det får veta sanningen.

Kostnader, arbetslöshet, långsiktig ekonomisk bärighet är några frågor utöver brottsligheten där debatten kännetecknas av att man slår varandra i huvudet med siffror som vanligt folk inte har någon rimlig möjlighet att kontrollera. Vad gäller de långsiktiga effekterna på välfärdssystemen tycks det varken finnas siffror eller analys. Och ser man till kommunerna finns mest bara svepande prognoser om att det kan bli besvärligt framöver.

Medias saklighet, oberoende och ärlighet ifrågasätts. Vissa, som DN talar öppet om agendadriven journalistik. Public service beter sig som om de försöker omskola folket. Och samtliga etablerade media ägnar sig åt att blåsa upp SD så mycket som möjligt – för att sedan kunna sälja lösnummer på att förfära sig över partiets framgångar och tilltag.

Det enda som är tydligt är att det råder svår förvirring.

Nu är det naturligtvis så att det inte alltid finns någon absolut sanning. I vart fall ingen som är entydigt mätbar. Plus att det finns stort utrymme för tolkning och analys. Men jag tycker nog ändå att vi borde försöka ta oss samman.

Det handlar varken om rasism eller främlingsfientlighet. Istället handlar det om att identifiera och förutse problem, vara förberedd, göra rätt prioriteringar och att ringa i larmklockan när något uppenbart riskerar att gå över styr. I vart fall så länge vi tänker kombinera flyktinginvandring med en generell välfärdsstat. (Vilket för övrigt är en dålig idé.)

En absurditet i sammanhanget är att de som är den generella välfärdsstatens varmaste anhängare också tycks vara de som har minst intresse för fakta och analys om flyktinginvandringen. De verkar mer intresserade av att köra på i blindo. Vilket är oerhört korkat, på så många sätt.

Sverige behöver en verklighetskommission som – transparent och med full, öppet tillgänglig dokumentation – tar fram fakta, siffror och vetenskapligt förankrade prognoser vad gäller flyktinginvandringen. Svenska folket måste få veta hur deras liv och hela systemet kommer att påverkas. Vi behöver en realistisk uppskattning av de totala kostnaderna. Vi måste ta reda på de långsiktiga konsekvenserna vad gäller välfärdssystemen och pensionerna. Kommunerna måste få veta vilka utmaningar de kommer att ställas inför. Och så vidare.

På så sätt kan vi hyfsa debatten. Och till skillnad från politikerna och media tror jag att svenska folket är fullt kapabelt att hantera sådan information på ett vuxet, klokt och ansvarsfullt sätt.

Kunskap och öppenhet är vägen framåt.

5 kommentarer:

 1. Extremt känsligt.. men folk måste börja fatta vad som pågår:

  https://youtu.be/bm34sj65MkA?t=3h40m15s

  Tyvärr verkar det vara de här sekterna som styr.. hur sjukt det än må låta innan man är insatt:

  https://www.youtube.com/watch?v=bm34sj65MkA&feature=youtu.be&t=1h29m25s

  Finns en orsak till varför just detta är känsligt.. o vissa inte får kritiseras. Visar alltid vilka som egentligen har makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det. Men de har i praktiken hjärntvättat en majoritet genom massiv indoktrinering och propaganda under lång tid.

   De känsloladdade hinder för att tänka kring detta som de planterat hos människor gör att det är väldigt svårt att nå dem.

   Det kommer att ta tid.

   Radera
 2. Nyliberaler har ju också hejat på oreglerad invandring rakt in i välfärdsstaten så det är fel att bara skylla på vänstern.
  Dessutom var det Reinfeldt som drev igenom att personer som uppehöll sig illegalt i Sverige skulle ha rätt till välfärdsstaten. Även detta applåderades av nyliberaler.

  SvaraRadera
 3. * Jag är inte särskilt intresserad av att försörja människor.

  * Jag vill inte att 'mitt' samhälle skall utsättas för en omvälvande kulturell påverkan.

  Gör dessa uppfattningar mig med automatik till kvalificerad rasistnazistfascistislamofob?

  SvaraRadera
 4. Fråga: Vem har kvar så mycket trovärdighet att den utan att bli ifrågasatt kan lägga fram den statistik som efterfrågas?

  Den gammelmediala fejknewsallsvenskan är ju i alla fall inte att räkna med - finns noll tidningar/sajter kvar där som inte har besudlat sin egen trovärdighet hela det sista decenniet.

  Trovärdiga medborgarjournalister finns - men ingen som nått det hos alla medborgare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.