2017-02-16

Datalagringen: Har Ygeman blivit skvatt galen?


Inrikesminister Anders Ygeman (S), polis och åklagare gillar inte att EU-domstolen har underkänt den generella, urskiljningslösa datalagringen. (Lagring av data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.)

Därför har regeringen nu tillsatt ännu en snabbutredning – med syfte att försöka kringgå EU-domstolens dom och fortsätta datalagringen. [Länk»]

Till utredare har man utsett Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens ordförande, före detta lagmannen Sigurd Heuman.

Detta är en uppseendeväckande utnämning. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har följande uppgift:
Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (förkortat SIN) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Justitiedepartementet. Nämnden utövar tillsyn över brottsbekämpande myndigheters användning av hemliga tvångsmedel och kvalificerade skyddsidentiteter och därmed sammanhängande verksamhet. Nämnden ska även utöva tillsyn över polisens behandling av personuppgifter.
Här har vi alltså en tillsynsmyndighet – med uppgift att hålla ett öga på polisens och Säpos övervakning – vars chef nu fått i uppdrag att kringgå ett domstolsbeslut som syftar till att upprätthålla och försvara de mänskliga rättigheterna inom hans eget fögderi.

Enkelt uttryckt: Den myndighetschef som har som uppgift att se till att reglerna följs har nu fått regeringens uppdrag att räkna ut hur man kan kringgå dem.

Detta är uppseendeväckande och helt oacceptabelt.

6 kommentarer:

 1. Vilka alternativ står till buds när politikerna inte längre arbetar i allmänhetens tjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid Lindgren med citatet "När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom"

   http://www.expressen.se/nyheter/oklarheter-kring-spritt-astrid-lindgren-citat/

   Radera
 2. Bryter svenska politiker och tjänstemän mot Orwells upphovsrätt med deras agerande?

  SvaraRadera
 3. Typiskt agerande av svenska ministrar. När man inte klarar av att hantera en samhällsutveckling som varit uppenbar i ett par decennier för de flesta medborgare låter man plötsligt ändamålen helga medlen. Ungefär som den spanska inkvisationen.....

  SvaraRadera
 4. Var är kritiken? Detta tilltag, och kameraövervakningen med ansiktsigenkänning är ju saker som borde kritiseras i timmar på radio och TV, och flera sidor i tidningarna! Men det är tydligen viktigare att få klarhet i hur det är med doping i norsk skidsport, eller att polisen säljer hundvalpar...

  SvaraRadera
 5. Eh öh, varför välja just den personen? Förstår inte hur de tänker. Är det för att visa "mouhahaa, till och med de som är tänkta att skydda er går våra ärenden"?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.