2017-02-16

I dag trappar EU upp kriget mot terrorismen


I dag, vid lunchtid, röstar Europaparlamentet igenom EU:s nya direktiv om bekämpande av terrorism. [PDF] Eftersom media inte visat något som helst intresse för förlaget eller processen kan det nedanstående möjligen komma som en överraskning för de flesta...

Direktivets språk är vagt och ger stort tolkningsutrymme för vad som egentligen kan anses utgöra terrorism. Till exempel skall det bli förbjudet att glorifiera terrorism – vad nu det betyder. Det kan även nämnas att till exempel definitionen av »terrorresor« lämnar mycket att önska vad gäller juridisk tydlighet.

Försök att hota, skada eller hacka till exempel »informationssystem« kan komma att betraktas och straffas som terrorbrott. Även att lära någon hur man gör detta kommer att kunna stämplas som terrorism. Att uppmana någon att lära någon annan hur man hackar faller också i terror-facket. Till och med att på egen hand söka information om hur man hackar kan bli olagligt.

»Terrorträning« skall vara olaglig. Detta gäller även för den som som själv söker sådan information, på icke-specificerade websidor. Och detta behöver inte utmynna i någon form av verklig terrorism för att vara olagligt. Till och med anstiftan till att någon annan kan komma att titta på »terrorsidor« kan – om myndigheterna känner för det – komma att bli olagligt.

Webhotell, nätoperatörer och andra kan bli straffrättsligt ansvariga om de inte tar bort eller blockerar »terrorsidor«. Blockering av sidor skall tydligen kunna drivas igenom även utan uttryckligt lagstöd. (Genom »non-legislative action«.)

Intressant nog verkar det som att man även öppnar för straffrabatter för kronvittnen (som plea bargin i amerikanska deckare) – vilket vad jag förstått hitintills varit främmande för svensk rättstradition.

Och så kommer det att vara olagligt att destabilisera ett lands (eller en internationell organisations) politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Men det är ingen nyhet. (I Österrike håller man just nu på att ta det hela ett steg längre – genom att göra det olagligt att uttrycka åsikter som underminerar statens auktoritet.)

Direktivet har stressats igenom utan ordentlig utredning, konsekvensanalys eller allmän konsultation. Och det står i direkt strid med tidigare rekommendationer. Det är som vanligt i EU: Först beslutar man. Sedan debatterar man. Därefter kanske man tar reda på fakta.

Exakt vad som kommer ut får vi se när det finns ett konsoliderat dokument – efter att parlamentet röstat om ett hundratal ändringsförslag. Sedan skall det hela implementeras i medlemsstaterna. Det lär alltså finnas skäl att återkomma i ärendet.

Läs mer hos EDRi: The time has come to complain about the Terrorism Directive »

8 kommentarer:

 1. HAX förutsägelse om den annalkande fasciststaten blir mer realistisk för var dag som går och fortskridandet härtill sker mer och mer friktionsfritt för var dag... -var är de intellektuella?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan Norberg kan nog hitta nån variabel som pekar i positiv riktning?

   Radera
 2. Någon som vet om MP är för eller emot?
  Både här hemma och i Bryssel?
  Kanske samtidigt till och med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som "tur" är finns det 3 parlament (Riksdagen, Bryssel & Strasbourg) så MP kan vara allt på en och samma gång.

   Radera
 3. "Och så kommer det att vara olagligt att destabilisera ett lands politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer."

  så vi kan använda den här lagen för att straffa eliten for destabiliseringen av vårat land?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så det fungerar. De politiska makthavarna står - i praktiken - över många av lagarna.

   Radera
  2. Precis vad jag först tänkte också. Vi kunde använda lagen på de som destabiliserat vårt samhälle. Men ack så står politiker över.

   Dessa luddiga begrepp kan ju tolkas precis hur som helst. Vilket kan innebära att vem som helst egentligen kan sättas dit. Det kan i princip räcka med en oskyldig men regimkritisk blogg.
   Hur denna lag står sig i förhållande till yttrandefriheten bör vi nog fråga oss.

   Radera
 4. Ett summariskt regelverk för en totalitär organisation.
  UK använde terrorlagar mot Island vid bankkrisen, ett tydligt prejudikat för framtidens nya soviet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.