2017-02-20

En orimlig samhällsdebatt


Samhällsdebatten har förfallit. Människor tycks ha slutat tänka.

Donald Trumps famösa uttalande om Sverige var visserligen uppseendeväckande. Men med i vart fall ett uns av rimlig tolkning och uppmärksamhet är det inget som helst problem att förstå att det var ett inslag i Fox News i fredags som han syftade på. Trump målar med bred pensel. Det måste man förstå och förhålla sig till om man vill hänga med i det som sker. Det gäller även om man på goda grunder ogillar Trump.


Även det Trump & Fox pekar på förtjänar en reflektion: Den svenska migrationsdebatten kräver att man håller minst två tankar i huvudet samtidigt. Den ena är att det finns en flyktingsituation som (givet det system vi lever i) måste hanteras rationellt och på ett så humant sätt som möjligt. Den andra är att många nyanlända har en utbildningsnivå som gör dem i princip icke-anställningsbara vad gäller »vanliga« jobb som dessutom regleras genom kostsamma kollektivavtal.

Sammankopplat med detta finns ekonomiska utmaningar – dels för kommunerna (vilket är ett omedelbart problem) dels för välfärdssystemet i stort vad gäller pensioner m.m. (vilket är ett mer långsiktigt problem).

Kan man inte hålla båda perspektiven i huvudet samtidigt, då kan man inte heller finna några konstruktiva lösningar. Då kommer allt att gå över styr.

Vilket innebär att den enögda svenska vänstern – oavsett hur »god« den anser sig själv vara – håller på att bli de nyanländas värsta fiende. Det duger inte att ha på sig skygglappar och bortse från verkligheten och ekonomiska realiteter.

Helst borde man hålla tre tankar i huvudet samtidigt: Dels de två ovanstående, dels en förståelse för att den svenska generella välfärdsstaten är ohållbar i längden, ett pyramidspel. Utan en sjuhelvetes tillväxt (vilket är något de rödgröna motarbetar) är den inte hållbar. Det fungerar helt enkelt inte att tro att alla kan leva på andras bekostnad.


Men det handlar inte bara om migrationsfrågorna. Folk i allmänhet verkar bli allt mindre receptiva, allt mer ointresserade av att bygga verklig förståelse av företeelser och samband, allt mer faktaresistenta och allt mer grälsjuka. I politiken går spelet före substansen. Logiskt tänkande har satts på undantag och förmågan att vara proaktiv är i fallande. Stora, viktiga samhällsfrågor driver för vinden.

Elefanten i rummet – som ingen tycks se, eller vilja se – är att den härskande politiska klassen ständigt lägger mer makt under sig. Detta trots att den bevisligen inte är kompetent nog att hantera ens grundläggande samhällsfunktioner. Motsatsen – decentralisering, fri marknad, personligt ansvar och frihet – är samtidigt något som såväl väljare som politiker ständigt avvisar.

Så det blir väl som det blir.

10 kommentarer:

 1. Invändning 1: "Den ena är att det finns en flyktingsituation som (givet det system vi lever i) måste hanteras rationellt och på ett så humant sätt som möjligt."

  Jasså? I vilket land i vårt närområde är det krig? Danmark? Tyskland?

  Invändning 2: "den enögda svenska vänstern"

  Såvitt jag vet så var vänsterpartiet helt utan skuld när Reinfeldt och MP gick i säng med varandra för att maximera flykinginvandringen.

  Invändning 3: "den enögda svenska vänstern"

  Såvitt jag vet så är Annie Lööf inte vänsterpartist, trots det kämpar hon ihärdigt för att åter maximera flyktinginvandringen utan att ha tillstymmelse till realistisk plan för hur hon _fösrt_ skall förändra förutsättningarna på bostadsmarknad och arbetsmarknad.

  Slutsats: Det vore klädsamt on ni pojkrumsliberaler nämnde bjälken i det egna ögat innan ni ens harklar er om grandet i vänsterns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1: Dom är här. Det måste vi förhålla oss till.
   2: Vänsterpartiet vill ha tillbaka de gamla migrationsreglerna, de från 2015.

   Radera
  2. "Dom är här. Det måste vi förhålla oss till."

   Ja, men kalla dem inte flyktingar för det är de bevisligen inte. De har tagit sig hit från säkra länder där de, om de var flyktingar (många är inte det) borde ha sökt asyl.

   Radera
  3. Men nu svek hela EU (den från början mycket tveksamma) idén om en gemensam flyktingpolitik. Om den aldrig hade funnits eller om den upprätthållits hade så många inte kunnat ta sig till Sverige. Nu finns den, men upprätthölls inte - vilket innebar att allt sket sig.

   Radera
  4. Oavsett vilket är de ändå här. Det behöver hanteras på ett ansvarsfullt, humant och rationellt sätt.

   Radera
 2. 1. Om de passerat större delen av Europa är de inte flyktingar. De är migranter.

  2. Jaha. Vad de vill saknar helt politisk relevans eftersom de inte spräcker det borgerliga blocket. Bjälken Hax, bjälken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bjälken Hax, bjälken..."

   Människor skall ha frihet att bo var de vill. Men inte på andras bekostnad. Gränsen för denna frihet går där man kränker någon annans frihet, säkerhet eller egendom. Alla skall ha lika rättigheter och skyldigheter (d.v.s. vara lika inför lagen och det offentliga).

   Det är den libertarianska positionen, skulle jag vilja hävda.

   Vilket ger att om man har en generell välfärdsstat, då kan man inte ha öppna gränser.

   Den generella välfärdsstaten får många nedgativa konsekvenser. Detta är en av dem.

   P.S. Skäll gärna på borgerligheten. Den är lika vilsen som alla andra. D.S.

   Radera
  2. HAX gör migrationen till en rent pekuniär frågeställning och jag menar att det är inte tillräckligt.

   Även om folk försörjer sig själva så skall de inte ha 'rätten' att bringa invasiva kulturelement med sig.

   'Mitt' samhälle skall inte tvingas till förändring för att de nyinflyttade skall beredas kulturellt utrymme.

   Mångkultur är inget smörgåsbord.

   Mångkultur erbjuds endast som fullständig avsmakningsmeny.

   Radera
 3. "Vilket innebär att den enögda svenska vänstern – oavsett hur »god« den anser sig själv vara – håller på att bli de nyanländas värsta fiende."

  Inte bara vänstern, migrationsprojekten verkar tydligt inte handla så mycket om humanism som det handlar om maktspel och dess koncentration .

  "Folk i allmänhet verkar bli allt mindre receptiva, allt mer ointresserade av att bygga verklig förståelse av företeelser och samband, allt mer faktaresistenta och allt mer grälsjuka. I politiken går spelet före substansen. Logiskt tänkande har satts på undantag och förmågan att vara proaktiv är i fallande. Stora, viktiga samhällsfrågor driver för vinden."


  Det verkar finnas en grupp som nästan desperat vill ta till sig fakta ( dom som tar del av alternativ media , likt dom som pushade Tino att skriva en bok ) sen finns Mello-klassen som låter sig missledas med infantila undanflykter och retorik "Sverige har varit naiv!" och kändisjippon utan att lära sig nånting, av media invaggade i skentrygghet.

  "Elefanten i rummet – som ingen tycks se, eller vilja se – är att den härskande politiska klassen ständigt lägger mer makt under sig."

  Smidigt att det ena krisklustret döljer det andra.

  "Så det blir väl som det blir."

  Det blir väl det.

  SvaraRadera
 4. https://www.youtube.com/watch?v=UqrcXtGalF4

  Video of mer filtrering och dold censur på sociala medier.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.