2017-02-25

Gör Sverige rimligt igen!


Jag avskyr att tjata: Men det är dags att ta sig samman.

Det är lika meningslöst och kontraproduktivt att gnälla om asylinvandringen som att låtsas som att den inte medför några problem.

Saker och ting är som de är. Det är dags att gilla läget – och att börja titta framåt.


Vi måste få in flyktinginvandrarna i produktiv verksamhet. Inte skattefinansierade hittepåjobb, utan riktiga.

Visst, utbildning är viktigt. Speciellt språket. Den som uppbär bidrag skall lära sig svenska, fortbilda sig och söka jobb. Det är ett fullt rimligt och humant krav.

Men vi får nog finna oss i att många kommer att behöva gå rakt in på arbetsmarknaden utan några speciella kvalifikationer. Vilket är ett problem i ett land som Sverige.

Här hoppas jag på näringslivet, eller varför inte Bert Karlsson. Här finns en stor potential av billig arbetskraft. Det måste väl ändå gå att göra något av?

Detta är dock en process som aktivt motarbetas av facket och Skatteverket.


Däremot verkar det som om eftertankens kranka blekhet har nått Rosenbad. Där har man fattat att välfärdsstaten är ett pyramidspel. Och det vore ju lite ironiskt om den skulle falla samman under sossarnas pass.

Socialdemokraterna som helhet saknar däremot all form av insikt. Partikongressen i april kan komma att bli ett fältslag. (Eller så lägger man locket på så mycket man bara kan, vilket bara ökar det inre trycket.)


Sedan gäller det att hålla fast vid ett antal självklara principer: Svensk lag gäller, inte religiös lag. Alla skall vara lika inför lagen och ha lika rättigheter (och skyldigheter) inför det offentliga. Kvinnor och män skall behandlas lika. Myndiga personer är fria, självbestämmande individer. Konflikter skall lösas med hjälp av rättsväsendet och våldsmonopolet, inte genom gäng- och släktfejder. Yttrandefrihet och religionsfrihet råder.

Det må vara att vissa grupper är överrepresenterade i brottsstatistiken. Men det innebär inte att man kan stämpla eller bestraffa hela kollektiv där nästan alla är laglydiga, utifrån vissa enskilda individers beteende. Människor skall definieras utifrån sina handlingar – inte vilken hudfärg de råkar ha eller beroende på vad de råkar vara födda. Det första är individens eget ansvar, det senare inget som individen över huvud taget kan påverka.

Dessutom måste man gå tillbaka till det grundläggande: Hela tanken med tillfälliga uppehållstillstånd var att ett jobb skall vara en snabb och enkel väg till permanent dito. Det tycker jag har kommit bort nästan helt. Om den principen upprätthålls och lyfts fram – då tror jag att det kommer att uppstå en massa nya, riktiga jobb på de mest oväntade ställen.


Men så gör man inte. Istället är sossarna och SD fullt upptagna med att försvåra arbetskraftsinvandring. Det vill säga att tacka nej till folk som kan försörja sig själva och bidra till ekonomisk tillväxt – samtidigt som man leder andra in i bidragsberoende och utanförskap.

Detta kommer även att leda till att fler människor som rotat sig, skaffat ett jobb, försörjer sig själva och betalar skatt kommer att utvisas. Vilket är så dumt att man saknar ord.


Allt detta i vart fall om vi utgår från att allt skall fortsätta hanteras inom ramarna för den generella välfärdsstaten och den »svenska modellen« – vilket framstår som ett allt mer otympligt projekt. Men det är en annan fråga.


Gör Sverige rimligt igen. Det krävs inte mer än en gnutta sunt förnuft.

17 kommentarer:

 1. Hur hade du tänkt dig att vi skall utbilda analfabeter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att lära dem läsa och skriva?

   Alternativet är att de fortsätter vara analfabeter, vilket känns som ett sämre alternativ.

   Radera
  2. "Men vi får nog finna oss i att många kommer att behöva gå rakt in på arbetsmarknaden utan några speciella kvalifikationer. Vilket är ett problem i ett land som Sverige.

   Här hoppas jag på näringslivet, eller varför inte Bert Karlsson. Här finns en stor potential av billig arbetskraft. Det måste väl ändå gå att göra något av?

   Detta är dock en process som aktivt motarbetas av facket och Skatteverket."

   Kåkstadsliberalismen förnekar sig inte.
   Vill ni ha rimlighet, gott folk, får ni vända er annorstädes.


   "Konflikter skall lösas med hjälp av rättsväsendet och våldsmonopolet, inte genom gäng- och släktfejder. Yttrandefrihet och religionsfrihet råder."

   Jag råder alla att läsa på om Hajnal-linjen och giftemålsmönster i Mellanöstern och Afrika. Du kan inte INTE ha ett klansamhälle om normen är att folk gifter sig med sina kusiner. Vilket de gör, vare sig du tycker det är äckligt att tänka på eller inte. Det är lika lite rasism att påtala det som att 98% procent av somaliska kvinnor är klnsstympade. De gör vad de gör även om vi inte pratar om det.

   Ett folk blir biologiskt fördisponerat till klantänkande om man utövar kusingifte i hundratals år.

   Läs på om Hajnal-linjen.

   Den biologiska verkligheten struntar i att libertarianer blir obekväma.

   Individualism är en västerländsk idé som dör i en multietnisk miljö.

   Radera
  3. Vilket är anledningen till att vi aldrig borde släppa in dessa människor hur hjärtskärande det än är. Vad har vi vunnit på om Sverige blir som Somalia?

   Radera
  4. Om man tror att vi i större skala ska kunna utbilda analfabeter till gymnasiekompetens lever man i drömmarnas värld. Är man analfabet saknar man symbolspråk. Det är svårt att lära sig det i vuxen ålder, troligen tar det flera år. Tänk på hur vi lär små barn symbolspråk! Och tänk på att vuxen inte har samma inlärningsförmåga! Om man dessutom måste lära sig ett nytt språk och allt annat vi lärde oss i skolan-räkna t.ex...Varje analfabet kräver en enorm utbildningsinsats bara för att nå upp till en 10-årings nivå. Och vem vill anställa den personen? Utan statliga subventioner? Vuxna analfabeter är dock just vuxna. Kan de ta reda på fakta om Sveriges välfärdssystem så kan de ta reda på vilka chanser de har på Sveriges arbetsmarknad. Låt dem själva ta ansvar för sin utbildning och försörjning. Kanske lönar det sig mer för dem att söka arbete på en plats där det finns en arbetsmarknad för analfabeter.

   Radera
 2. "Här hoppas jag på näringslivet, eller varför inte Bert Karlsson. Här finns en stor potential av billig arbetskraft. Det måste väl ändå gå att göra något av?"

  Det kommer ner till kollektivavtalen.

  Så länge lägsta nivåerna ligger på 130-140:-/timmen för enkla jobb, tänk lagerarbetare eller flippa burgare, så blir det svårt att skapa arbetstillfällena.

  Svenskar skulle t.ex. kunna äta mer på restaurant, men med den lönenivå som är idag så kommer maten de ska köpa kosta för mycket. Hade företag kunnat anställa billigare, så hade konkurrens sänkt priserna och dessa människor kunnat anställas.

  Frågar du svensken om den vill avskaffa lägsta nivåerna kollektivavtalen så skulle de flesta nog säga nej. Kort sagt, svensken har valt detta system och nu får de leva med konsskvenserna.

  Finns mycket lite politiker kan göra åt saken, även om de så klart kommer hävda motsatsen, då de vill bli återvalda.

  SvaraRadera

 3. "Det är lika meningslöst och kontraproduktivt att gnälla om asylinvandringen som att låtsas som att den inte medför några problem.
  Saker och ting är som de är. Det är dags att gilla läget – och att börja titta framåt."

  Att inte erkänna ett problem fullt ut förhindrar möjligheterna till att hantera detta. Svårt att gilla ett läge när man inte är överens om hur allvarligt det är.

  Den här "nu talar vi om nåt annat" attityden funkar inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte göra något är naturligtvis också ett val. Med konsekvenser. Dåliga konsekvenser.

   Radera
  2. Att jobba med symtomlindring gör ju att makten kan skjuta på problemerkännandet.
   Vilka "vi" ska ta oss samman? Dom med makt som förnekar problem och dom medborgare som kommer oförändrat utsättas för dom ?
   Bättre med "fail fast" än symptomlindring.

   Makten använder sig av sitt förnuft att samvetslöst ljuga , förfölja och manipulera för att öka sin makt .
   Vad har makten för incitament att ändra sig om medborgarna alltid anpassar sig och försöker ställa upp på vansinnet?

   Radera
 4. HAX, varifrån får du alla dina bra stock-foton? Betalar du, eller har du tagit dessa själv? Har letat efter "free stock photos" men mest hittat tråkiga bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har använt iStockphoto - men tyvärr höjde de priserna för små, lågupplösta bilder en del för något år sedan.

   Radera
 5. Delar inte din optimism här, att utbilding kommer lösa alla problem. Tror tyvärr enda lösningen på problemet är repatriering och återvandring. Det skulle nog lösa sig själv ganska enkelt om staten drog in alla bidrag och lät folk leva enbart på existensminimum. Det skulle leda till att en majoritet av de som kommit sista åren självmant skulle åka hem.

  SvaraRadera
 6. "Men så gör man inte. Istället är sossarna och SD fullt upptagna med att försvåra arbetskraftsinvandring. "

  Jag läser det som om de borgerlia/Alliansen är fullt upptagna med motsatsen? Kan du förklara hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får du fråga dem om.

   Men om jag förstått rätt så vill de tillåta arbetskraftsinvandring av människor som kan bidra till vår tillväxt och utveckling.

   Radera
  2. S och SD har rätt vad gäller att försvåra delar av arbetskraftsinvandringen. Det är folk som köper ett arbete som diskare för att få PUT. Sedan är de arbetslösa efter ett år.
   Sorry, ni liberaler är så otroligt naiva i dessa frågor.

   Radera
 7. Först tills nyanlända kan försörja sig själva så ska inga kontantbidrag betalas ut utan endast i stil med namngivna matkuponger, då lär en hel den av de som är här av fel anledning lämna självmant.
  Sedan stoppa anhöriginvandringen helt för den som inte kan uppvisa sig vara tillräckligt självförsörjande för att axla ansvaret för de anhöriga.
  Sluta genast att kicka ut dem som fått för lite lön speciellt där de inte är ansvariga för felet.
  Börja genast att utvisa utan pardon alla som utför brott med minst 2år i straffskalan, absolut ingen hänsyn ska ta till situation i deras hemland. Vi har tillräckligt med egna brottslingar vi behöver inte importera fler.

  Sedan Sverige är ett sekulärt land så noll hänsyn ska ta till privata nojor i det offentliga, exempelvis klädsel eller vägra ta i hand etc, gillar man inte det finns det fullt av religiöst styrda länder att välja.

  SvaraRadera
 8. apa tycka, apa skriva26 februari, 2017 10:24

  Nåja, det är väl inte särskilt konstigt att det blir så här.

  "Det vill säga att tacka nej till folk som kan försörja sig själva och bidra till ekonomisk tillväxt"

  Typiska högerröstare. Nej tack.


  "– samtidigt som man leder andra in i bidragsberoende och utanförskap."

  Säkra s-röster, i evighet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.