2017-02-22

Så kan vi få ut 4.000 poliser på gator och torg


Dagens drogpolitik är kontraproduktiv. Den skapar incitament för gängbrottslighet. Den skapar ondödigt lidande bland missbrukarna. Och död. Trots (eller snarare på grund av) den repressiva svenska drogpolitiken har Sverige den näst högsta drogrelaterade dödligheten i Europa.

Drogpolitiken är dessutom ologisk och moraliskt förkastlig. Att jaga brukare är att skapa brott utan offer. Att jaga missbrukare istället för att ge dem vård är direkt inhumant.

Det bästa vore att legalisera narkotikan helt och se till att försäljningen sker under ordnade former. Det skulle bland annat slå undan den ekonomiska basen för kriminella gäng och organiserad brottslighet. Men det kommer knappast att ske.

Det näst bästa är att avkriminalisera innehav av droger för eget bruk. Detta fungerar bra i andra länder – som har en betydligt lägre drogrelaterad dödlighet än Sverige.

För att nå önskad effekt bör detta gälla alla former av narkotika.

Men redan genom att avkriminalisera endast cannabis (40% av de narkotikarelaterade polisinsatserna, till en kostnad av fem miljarder kronor) kan man frigöra resurser motsvarande 4.000 poliser per år. Samt ge alla poliser löneförhöjning.

4.000 poliser – som istället skulle kunna ägna sig åt att upprätthålla ordningen på gator och torg.

Vore inte det en god idé?

Länkar:
• Liam Murray: Lägg resurserna på annat än att jaga cannabisbrukare »
• Chris Makoundoul: Avkriminalisera och anställ poliser istället »
• Fler grips för narkotikabruk – men langarna kommer undan »

15 kommentarer:

 1. Att avkriminalisera innebär också att folk vågar odla gräs själva - vilket i sig tränger undan illegal droghandel (och det våld som kan följa i dess väg).

  SvaraRadera
 2. Hur kom du fram till 4000? Såg på twitter igår att alla narkotikabrott tillsammans använder 2000 poliser per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se länkarna.

   http://asikt.dn.se/asikt/debatt/lagg-resurserna-pa-annat-an-att-jaga-cannabisbrukare/avkriminalisera-och-anstall-poliser-istallet/

   Radera
  2. Vad man kan få för prislappen, m.a.o.

   Radera
  3. Fast 2.000 vore också ett steg framåt.

   Radera
  4. Älska Twitter som källa <3

   Radera
 3. Jag är för. Organiserad brottslighet och gäng skulle berövas en viktig inkomstkälla, men vi ska inte glömma att det finns många fler. Maffians historia visar hur man lätt byter mellan olika branscher allt eftersom samhället moderniseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med just narkotikan är väl att den är så extremt lukrativ (pengar=vapen), jmf med de förmögenheter Al Capone plockade ihop. Dessutom är den (illegala) narkotikahandeln så destruktiv då den drar in unga människor i livslång kriminalitet/utanförskap. Bättre legalisera och låta folk ta ansvar för sig själva. Vissa resurser kan även läggas på rehabilitering av de som VILL sluta men behöver stöd. /Nietzsche

   Radera
 4. Man kan också ta bort all polis i trafiken och föra över dem till span och speciella insatser för att bekämpa verkliga brott.
  Resultatet skulle bli fri hastighet och att man äntligen kan sms:a i iphonen igen.En äkta win-win!

  SvaraRadera
 5. Dessa poliser kan då på heltid användas till att lotsa parasiter ur landet.

  SvaraRadera
 6. Medelsvensken drar sig inte för att svara i telefonen i bilen trots att det motsvarar 0.8 promille alkohol (med handsfree!). Kör man däremot med obetydliga mängder THC i blodet är man i princip en mördare och ska aldrig mer få ha körkort... suck. Och medelpolisen resonerar likadant.

  SvaraRadera
 7. Det skulle vart så bra. Tycker dock ibte heroin eller liknande narkotika preparat ska bli lagliga. Amfetamin är ingen bra drog i längden. Men ändå används den i sjukvårdens preparat. Sjukt att morfin som är en smärtstillande ska vara olaglig utanför sjukhuset. Det ger ju bara suget för folk att få tag i det och käna pengar på det. Är en cannabis brukare. Röker men inte dagligen. Som ni. Ett vin glas till maten nån helg då och då. Det mesta dels svenskarna dricker mer alkohol än jag rökr/äter Thc. Hade en gång en tung period i livet då jag missbrukade cannabis dagligen. Men jag tog tag i det själv och rökte mindre regelbundet. Utan att blanda in staten då man anses som kriminell när man använder preparat som är mindre skadliga än alkohol. Skulle aldrig gjort en så stor skada till min kropp som att lyssna på lagen och dricka alkohol. Jag gillar folk. Älskar prata med poliser och tipsa om andra brott. Men för marijuana bruk är jag för. Min kropp och jag bestämmer över den. Kärlek och respekt till drog polisen. Ni gör en grym insats. Men dedär med cannabis.. Come on. Så töntigt seriöst. Så töntigt att jag även måste vara anonym för att ej få böter. Önskar jag kunnat tala öppet om detta utan att bli kallat kriminell. För det är jag inte. Peace love to The People💝

  SvaraRadera
 8. Avskaffa sexköpslagen och hetsen mot fildelare så frigör man en del till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Vuxna samtyckande som frivilligt genomför ett utbyte av tjänster mot pengar borde få vara ifred.

   Radera
 9. Absolut. Vuxna människor som frivilligt genomför utbyte av tjänster mot pengar borde få vara ifred.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.