2017-02-22

Sverige - tillbaka till verkligheten?


Jag vill gärna tro att Trump bröt isen. Inte för att det han sagt nödvändigtvis är rätt – utan mer för att han höll upp den svenska politiska nationalneurosen för världen att beskåda.

Detta har väckt stor själslig vånda i fosterlandet. Verkliga problem som sopats under mattan med något slags »fiendens fiende«-resonemang går liksom inte längre att ignorera.

I SVT satt i går kväll Leif GW Persson och den nu världsberömde polisen Peter Springare och anlade ett i stort sett rimligt och sansat perspektiv på tingens ordning. Ungefär där tror jag att något vände: Plötsligt betraktas människor som oroas av (verkliga eller förmodade) faror och problem inte längre med automatik som dödsmördarnazister.

Detta är ett gyllene tillfälle för landets politiker att knyta kontakt med verkligheten och driva en rimlig politk på en rad områden. Det kan rent av vara deras sista chans.

Som bonus kan de detronisera SD. Allt de etablerade partierna behöver göra är att ta tillståndet i landet på det allvar det förtjänar – under ordnade och humana former.

Men sådant kräver naturligtvis att man slaktar ett antal heliga kor. Och det är väl där allt riskerar att köra fast...

Hur som helst – kapsylen kan ha blåst av flaskan, som Leif GW uttryckte saken.


11 kommentarer:

 1. Sverige måtte vara ett av världens mest konforma länder att leva i..

  SvaraRadera
 2. "Som bonus kan de detronisera SD"
  Vad får dig att tro det?
  Bortsett lite nostalgiskt tillbakablickande i en backspegel?
  Ingen kan påstå att de senaste åren varit några gyllene tider för de etablerade politiska partierna.Precis som för media har klantiga strategier sänkt trovärdigheten till kanske någon grad ovanför noll.Varför skulle väljarna vilja tillbaks till just dessa partiers fornstora dagar? Varför skulle man plötsligt börja tro att de är skickade att sköta sånt de bevisligen misslyckats med att sköta igen?
  Om man får betala dyrt för undermåliga varor på Coop så kan man väl pröva Ica?

  SvaraRadera
 3. Jag tror att det kan vara svårt på kort sikt att ta tillbaka väljare från SD. Just på grund av att hur både partiet och dess väljare har behandlats. Kanske kan de andra partierna ta tillbaka lite av initiativet. Men det krävs en långsiktig plan för Sverige.

  Problemet är att vi kanske inte har särskilt lång tid på oss. Influenserna utifrån blir bara värre och värre. Mer och mer pengar pumpas in i extrema rörelser, och flera partier har infiltrerats.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Har inte kollat på avsnittet med GW men jag tror också att någonting gott kan komma ur det här. Hoppas på att det i framtiden kommer gå att föra en mer sansad diskussion om hur integrationen kan fungera på ett vettigt sätt. Fram till nu har det varit som att gå genom ett minfält att försöka diskutera detta.

  SvaraRadera
 5. En förutsättning för att integration ska fungera, är att de som ska integreras i samhället vill integreras. Det är precis därför som integrationen misslyckats så kapitalt. Det går nämligen inte att integrera personer som inte själva vill detta. //tompas11

  SvaraRadera
 6. Jag håller med. Den misslyckade ironin kring Trumputtalandet, Springare i TV studion med GW, uppmärksamheten kring Massutmaning (inklusive bibliotekarier som vägrar ta in som politisk markering). Allt inom loppet av några dagar. 2015 utmanades åsiktskorridoren, 2016 dödläge och ställningskrig, 2017 rämnar nyvänsterhegemoin, och de insyltade börjar plötsligt låtsas som att de aldrig haft de åsikterna. Påminner lite om händelserna 1989 faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hände 1989? Jag va bara 2år då så va mer intresserad av småsten och dess smak än av politik på den tiden.. :P

   Radera
  2. Skulle tro det syftas på att något som hette berlinmuren revs.

   Här kan man läsa en sammanfattning vad som hände det året.
   http://80-talet.se/handelser/1989-2/

   Radera
 7. "Detta är ett gyllene tillfälle för landets politiker att knyta kontakt med verkligheten och driva en rimlig politk på en rad områden. Det kan rent av vara deras sista chans."

  Förvisso kanske sant...men inte har du gått och blivit naiv på äldre da'r HAX!?

  SvaraRadera
 8. Alla ropar unisont på fler poliser, precis som om det skulle lösa alla problem. Det är ungefär som att ropa på fler ambulanser för att vissa dåliga vägsträckor i landet är hårdare drabbade av olyckor. Ingen går till roten av problematiken och ingen kommer med konstruktiva förslag på åtgärder. //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo samt vilka poliser är det som vi behöver mer av? För inte kan det väl vara fler dialog-bjuda-på-kaffe-poliser de ropar efter.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.