2017-02-15

TPB-domen är problematisk även på andra sätt


Det finns finns mer än bara sakfrågan att reflektera över vad gäller veckans dom som tvingar Bredbandsbolaget att blockera The Pirate Bay.

Christine Lager är hovrättslagman och har varit ordförande i målet i Marknads- och Patentöverdomstolen.

Lager har tidigare varit departementsråd på Justitiedepartementet, tydligen med ansvar för att utforma den lag som tillämpats i målet.

Att samma person är med och stiftar en lag och sedan leder tillämpningen, det dömande arbetet utifrån samma lag – det är ett hån mot allt vad maktdelning heter. Så skall det inte gå till i en demokratisk rättsstat. Här skall finnas vattentäta skott, för att undvika eventuellt maktmissbruk.

Detta är till och med värre än det faktum att nämndemän i våra domstolar utses av de politiska partierna. I deras fall är invändningen i huvudsak principiell. I Lagers fall tycks kopplingen vara direkt och konkret. Det ger henne möjlighet att påverka upphovsrättsfrågor utifrån andra prioriteringar än allmänintresset – om hon skulle vilja.

Vi måste börja ta sådana här frågor på allvar.

11 kommentarer:

  1. Givetvis har hon ihop det med Upphovsrättsföreningen, http://www.upphovsrattsforeningen.com/vberattelse2000.asp

    Hon var också inblandad i TPB målet, http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/%C3%A5klagaren-f%C3%B6rnekar-p%C3%A5tryckningar-1.1204110

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Jag har sett de där sidorna. Det är besvärande omständigheter - men ingen smoking gun. Hon tycks i dessa sammanhang varit representant för departementet.

      Men vi gräver vidare! Låt oss göra detta till ett grupparbete.

      Radera
  2. Äsch!
    Alla vet att det inte finns någon korruption i Sverige.Det har vi varit eniga om i alla år.Så dom där konspirationerna kommer ni inte så långt med.
    I Sverige finns ingen korruption!
    Säg efter mig:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis så är det! Detsamma gäller övervakning. Alla som kommer ha tillgång övervakningen kommer naturligtvis inte att exploatera möjligheterna otillbörligt, och alla med rent mjöl behöver naturligtvis inte oroa sig ett dugg. Dessutom är ju all lagstiftning fullständigt korrekt (i alla tider och i alla samhällen!) . Övervakarna kommer vara genomgoda änglar. Så varför bråka vi lever vi ju i den fantastiska rättsstaten Sverige!!

      Radera
  3. Hej.

    Jag undrar när det blir förbjudet att låna ut böcker till bekanta?

    Det är ju samma sak som att dela en fil.

    Man tror nästan att våra lagstiftande politiker och utövande instanser inte är väl pålästa om teknisk utveckling.

    Det var i och för sig inte munkarna som gjorde handskrifter heller.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare
    PS Som en motvikt kan man jämföra hr bloggägarens tankar med författaren Dag Öhrlunds på den senares blogg, för att få en annan infallsvinkel. DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte förbjudet, men en obligatorisk avgift på tex bokhyllor.

      Radera
  4. Johan Westerholm har skrivt en del om maktnätverken inom juridiken på hans site ledarsidorna.se . Verkar ganska korrupt i sverige.

    SvaraRadera
  5. Jag tror att det finns ganska mycket att hämta om man gör en seriös, djupgående granskning bland jurister/advokatbyråer. Där pratas nämligen en hel del om upphovsrätts-"maffian" och dess inflytande.

    SvaraRadera
  6. Vem är förvånad... Hur går det eg till när domare, nämndemän och ordförande och allt vad de heter tilldelas ett fall? Verkar helt godtyckligt. Måste det inte finnas ett system på plats som förhindrar SÅNT HÄR?

    SvaraRadera
  7. Hej

    Sverige är ett undantag vad som gäller maktdelning.
    Det finns tydligen ingen "högsta domstol" som är oberoende (i USA sitter domarna tom på livstid) utan

    SvaraRadera
  8. Detta är bara en del av en gammal svensk tradition. Vi erinrar oss hur FRA-lagen kom till. Där var det den tidigare generaldirektören, Per Kjellnäs, som tillsammans med den tillträdande GD:n Ingvar Åkesson och chefsjuristen Mikaela Dráb mejslade fram den nya lagen. Och för säkerhets skull placerade man tidigare FRA-medarbetare hos tillståndsgivaren. De sitter där än idag. Som grädde på moset har man låtit kontrollorganet SIUN husera på samma adress som FRA-domstolen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.