2017-07-13

Den svenska samhällsekvationen


Poliser tjänar i genomsnitt 27.600 kr/mån och sjuksköterskor 25.600.

De strejkande sopåkarna har tackat nej till ett nytt avtal som skulle ge dem 35.000 kr/mån.

Samtidigt talas det om att det saknas »enkla jobb« för nya svenskar.

5 kommentarer:

 1. Polisen och sjuksköterskorna får väl strejka dom med om dom vill ha bättre villkor. Skyll inte på sopåkarna.

  SvaraRadera
 2. Vad har polisen och sjuksköterskornas löner med saken att göra? Menar Henrik att sophämtarna tjänar för mycket? Varför inte jämföra med fondmäklarnas löner? Eller vad Reno Nords ägare tjänar? Vad tjänar Henrik själv på att skriva dumheter på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   En lön skall vara baserad i hur utbytbar den som utför uppgiften är.

   Allt som krävs för att vara sopåkare är rätt körkort. Du kan alltså ta vem som helst med rätt körkort direkt från gatan, vilket lönen borde motsvara men inte gör tack vare den korporativa symbiosen mellan parti, stat och fack.

   Facken bidrar till utanförskap, höga trösklar till arbetsmarknaden, fördyrade processer, och att egenföretagare utsätts för rena maffiametoder.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
 3. Självklart skall lönen sättas av marknaden. Sosseri leder alltid till marknadsimperfektion; i detta fall för få poliser (och eventuellt ibland fel sorts rekryter) och för dyr sophämtning - förutom arbetslöshet och samt kostnaden för alla arbeten som ej utförs... De som har jobb och är anslutna till ett visst fackförbund kan dock profitera på resten genom ohemula arbetsvillkor (a la sophämtarna). A-kursen i nationalekonomi...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.